Έρευνα: όλες οι δίαιτες «δουλεύουν» αρκεί να τις τηρείτε

diaita-2014
ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Φαίνεται πως τα αποτελέσματα από δίαιτα σε δίαιτα δεν διαφέρουν και πολύ ανάμεσα σε αυτούς που τηρούν το διατροφικό τους πρόγραμμα.

Σε ανάλυση δεδομένων που έγινε σε περίπου 7.300 άτομα, σημαντική απώλεια βάρους παρατηρήθηκε σε κάθε είδους δίαιτα που ακολουθούσε πρόγραμμα με χαμηλούς υδατάνθρακες και χαμηλά λιπαρά, χωρίς υπερβολές και ακραίες συνθήκες, αρκεί να υπήρχε τήρηση του διατροφικού προγράμματος. Οι διαφορές στην απώλεια βάρους από δίαιτα σε δίαιτα τέτοιου είδους ήταν ελάχιστες, φανερώνοντας ότι όποια δίαιτα κι αν ακολουθήσει κανείς, αν μείνει πιστός σε αυτή θα καταφέρει να φτάσει το στόχο του.

Όσοι βρίσκονταν σε διατροφικό πρόγραμμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, παρουσίασαν ένα μέσο όρο διαφοράς 9 κιλών από τους υπόλοιπους που δεν βρίσκονταν σε δίαιτα. Στην περίπτωση αυτών που ακολούθησαν δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, οι διαφορές τους στην απώλεια βάρους σε σχέση με τους υπόλοιπους που δεν μπήκαν σε διατροφικό πρόγραμμα, έφτασαν τα περίπου 8 κιλά.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Journal of the American Medical Association και είναι μάλλον ενθαρρυντικά γι’ αυτούς που θέλουν να ξεκινήσουν την προσπάθεια απώλειας βάρους, αλλά δεν ξέρουν ποια δίαιτα να ακολουθήσουν. Το μυστικό είναι η πειθαρχία.