Οι 8 μυρωδιές της ευτυχίας

triantafulla
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η όσφρηση είναι η αίσθηση που συνδέεται περισσότερο με τη μνήμη. Ακόμα και αν δεν είστε ειδικοί όμως, μπορείτε οι ίδιοι να επιβεβαιώσετε αυτή την αλήθεια, κάθε φορά που θα μυρίσετε κάτι και αυτομάτως θα μεταφερθείτε στην παιδική σας ηλικία ή σε κάποιο γεγονός στενά δεμένο με αυτή τη συγκεκριμένη μυρωδιά.

Είτε σας θυμίσει τη μυρωδιά της μαρμελάδας που έφτιαχνε η γιαγιά σας, είτε το νυχτολούλουδο που μύριζε τα καλοκαίρια στην αυλή του χωριού, η όσφρηση είναι η αίσθηση που σας συνδέει με το παρελθόν σας και καταφέρνει να σας κάνει ξανά το ίδιο ευτυχισμένους.

Ειδικοί επιστήμονες, λοιπόν, και το Reader’s Digest -αποφασισμένοι να μας κάνουν ευτυχισμένους, βρήκαν τις 8 μυρωδιές που συνδέονται άμεσα με την ευτυχία και μας καλούν να ζήσουμε χαρούμενοι, μόνο με τη βοήθεια της μύτης μας.

Εσπεριδοειδή
Κάθε φορά που θέλετε να σας φτιάξει η διάθεση με πραγματικά εύκολο τρόπο, δοκιμάστε να μυρίσετε ένα εσπεριδοειδές. Η μυρωδιά της βιταμίνης C, δίνει ενέργεια και αυξάνει την εγρήγορση, ενώ συγκεκριμένα η μυρωδιά του λεμονιού ελαττώνει το άγχος και δημιουργεί θετική προδιάθεση σε όσους το μυρίζουν. Εκτός αυτού, η σύνδεση του λεμονιού με την καθαριότητα και τα προϊόντα καθαρισμού, αυξάνει τη θετική του επίδραση και προκαλεί μια αίσθηση αναζωογόνησης.

Πεύκο
Η μυρωδιά του πεύκου, που συχνά συνδέεται με τις χειμερινές διακοπές των Χριστουγέννων, βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους. Σχετική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κιότο της Ιαπωνίας, έδειξε πως το δείγμα της έρευνας, τις μέρες που έκανε μια βόλτα στο δάσος, παρουσίαζε εμφανώς μειωμένα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους, συγκριτικά με τις μέρες που δεν έρχοταν σε επαφή με τα πεύκα του δάσους.

Αντιηλιακό
Στους περισσότερους η μυρωδιά του αντιηλιακού προκαλεί χαμόγελο στα χείλη καθώς θυμίζει την ανεμελιά και την καλή διάθεση των καλοκαιρινών διακοπών. Μην υποτιμάτε, λοιπόν, ποτέ τη δύναμη που έχει στη διάθεσή σας το αντιηλιακό στη μέση του χειμώνα και μην το αποθηκεύσετε στο πίσω μέρος του ντουλαπιού.

Φρεσκοκομμένο γρασίδι
Η μυρωδιά που αναδύει το φρεσκοκομμένο γρασίδι είναι τόσο έντονη και ευεργετική που θεωρείται ότι εμποδίζει ακόμα και την πνευματική κατάπτωση και αδιαθεσία που προκαλείται με τα χρόνια. Το χημικό που απελευθερώνεται από το κομμένο γρασίδι προκαλεί καλή διάθεση και ηρεμία σε όσους το μυρίζουν, γι’ αυτό ενημερωθείτε για τις μέρες που περιποιείται ο δήμος τα πάρκα της πόλης και στηθείτε με τα ρουθούνια ορθάνοιχτα.

Λουλούδια
Συγκεκριμένα, η λεβάντα και το γιασεμί είναι οι καλύτερες επιλογές, καθώς η λεβάντα είναι γνωστή για τις ηρεμιστικές και χαλαρωτικές της ιδιότητες, βοηθώντας ακόμα και στην καταπολέμηση της αϋπνίας και της κατάθλιψης, ενώ το γιασεμί ανεβάζει τη διάθεση.

Δεντρολίβανο
Το δεντρολίβανο, αν και περισσότερο γνωστό σαν αρωματικό στη μαγειρική, θεωρείται πως ενισχύει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, ενώ σχετικές έρευνες έχουν δείξει τη θετική επίδρασή του στις λειτουργίες της μνήμης. Ειδικοί επιστήμονες μάλιστα, αναφέρουν πως περαιτέρω αξιοποίηση και έρευνα πάνω στο δεντρολίβανο θα μπορέσει να προωθήσει και ωφελήσει τη θεραπεία της αμνησίας.

Πούδρα μωρού
Εάν σας αρέσει η μυρωδιά του μωρουδιακού τάλκ, τότε νοσταλγείτε την ασφάλεια και αγάπη που νιώθατε σαν παιδί, ενώ αν είστε γονιός, σας θυμίζει την ευτυχία που νιώθατε όταν τα παιδιά σας ήταν ακόμα μωρά.

Μέντα
Το λάδι της μέντας ανεβάζει τη διάθεση και διεγείρει πνεύμα και σώμα. Αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με σχετικές έρευνες, αθλητές που μύριζαν φύλλα μέντας είχαν βελτιωμένη απόδοση και καλύτερη αναπνοή κατά τον αγώνα και τις προπονήσεις τους.