Κοιλιά... πέτρα με 10 τρόπους

koilia-petra-me-10-tropous

ΤΡΙΤΗ, 10 ΜΑΙΟΥ 2011

Το καλοκαίρι πλησιάζει… απειλητικά κι αν δεν είστε κάποιο απ’ τα «παιδιά των φρονίμων», εικάζουμε ότι έχετε αρχίσει να αγχώνεστε για την εμφάνισή σας με μαγιό. Έχετε, όμως, ακόμη λίγο χρόνο και μια τελευταία ευκαιρία να διώξετε το κοιλιακό λίπος, ακολουθώντας τις συμβουλές του click@Life.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, λίγες ημέρες προτού μπει το καλοκαίρι αρχίζει να σας λούζει κρύος ιδρώτας κοιτώντας το στρώμα λίπους στην κοιλιά σας, μετά από ένα χειμώνα γεμάτο σουβλάκια, πίτσες, μπίρες και καθιστική ζωή. Επειδή ξέρουμε ότι δεν θα μπορείτε να ρουφάτε την κοιλιά σας για τους 3 επόμενους μήνες, σας προτείνουμε κάποιες απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να χάσετε πόντους, να ξεφορτωθείτε το ενοχλητικό φούσκωμα και να νιώσετε καλά με το σώμα σας. Ξεκινήστε από σήμερα!

Τρώτε τη μαγική ώρα

Καθημερινά, ανάμεσα στις 3 μ.μ. και τις 4 μ.μ. πρέπει να καταναλώνετε ένα σνακ που περιέχει πρωτεΐνη, όπως π.χ. μια μπάρα πρωτεΐνης, ένα κομμάτι τυρί με χαμηλά λιπαρά ή μερικά αμύγδαλα και 1 μήλο. Αυτό το σνακ είναι σημαντικό, γιατί δίνει ώθηση στο μεταβολισμό και κρατάει σε ισορροπία το σάκχαρο του αίματος, το οποίο σε όσο πιο χαμηλά επίπεδα βρίσκεται, τόσο χαμηλά διατηρείται και η ινσουλίνη (ο κύριος υπαίτιος για το κοιλιακό λίπος). Το τακτικά γεύματα ανά 3 ή 4 ώρες θα διατηρήσουν το σάκχαρο του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα, γι’ αυτό φροντίστε να διώξετε την κακιά συνήθεια να τρώτε όποτε και αν το θυμηθείτε.

Κάντε ασκήσεις με μπάλα γυμναστικής

Ξαπλώστε ανάσκελα, με τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι, κρατώντας μια μπάλα και τα πόδια σας ίσια. Ξεκινήστε φέρνοντάς τη μπάλα πάνω από το στήθος σας, καθώς προσπαθείτε να φέρετε τα πόδια σας κοντά της και να την τοποθετήσετε ανάμεσα στους αστραγάλους σας. Σταθεροποιήστε την εκεί και φέρτε τη με τα πόδια κοντά στο πάτωμα, ισιώνοντάς τα, καθώς ισιώνετε και τα χέρια πάνω από το κεφάλι σας. Συνεχίστε την μεταφορά μπάλας από πόδια σε χέρια και αντίστροφα με την ίδια διαδικασία για 10-12 φορές και φροντίστε να επαναλαμβάνετε την άσκηση τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Μειώστε τη ζάχαρη

Καταναλώστε όσο το δυνατόν λιγότερα γλυκά και βγάλτε τη ζάχαρη από τον καφέ σας, το κακάο κ.ο.κ. Όσο λιγότερη καταναλώνετε, η ινσουλίνη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τα επίπεδα της γλυκαγόνης αυξάνονται. Η γλυκαγόνη είναι η μια ορμόνη που αποτελεί σύμμαχό μας στην προσπάθεια απώλειας βάρους: φανταστείτε τη σαν το Pac-Man, να πηγαίνει γύρω-γύρω στην περιοχή της κοιλιάς, καταβροχθίζοντας το λίπος, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σαν ενέργεια. Όσο, λοιπόν, λιγότερη ζάχαρη καταναλώνετε, τόσο αυξάνεται η γλυκαγόνη και μειώνεται η ινσουλίνη. Τόσο απλό!

Μασήστε σωστά

Θυμάστε πώς έτρωγε ο Πόλντο τα χάμπουργκερ στο Ποπάυ; Εσείς κάντε το αντίθετο! Όσο περισσότερο μασάτε μια τροφή, τόσο αποφεύγετε το φούσκωμα αργότερα, γι’ αυτό φροντίστε να μασάτε την κάθε σας μπουκιά τόσο, ώστε να μοιάζει με πολτό. Η πέψη ξεκινάει από το στόμα και αν δεν μασάτε το φαγητό σωστά, δεν θα μπορέσετε αργότερα να το χωνέψετε, κάτι που θα σας δημιουργήσει αέρια και φούσκωμα στην κοιλιά.

Αφήστε τους κοιλιακούς για το… τέλος

Πρώτη έρχεται η σωστή διατροφή, έπειτα οι καρδιαγγειακές ασκήσεις, μετά το χτίσιμο μυών και τελευταίες οι ασκήσεις για τους κοιλιακούς. Ακολουθήστε αυτή τη φιλοσοφία και θα δείτε ότι θα χάσετε μισό με 1 κιλό την εβδομάδα. Αφιερώστε χρόνο στην προετοιμασία υγιεινών γευμάτων, κάντε 3-5 φορές την εβδομάδα καρδιαγγειακές ασκήσεις από 20 λεπτά τη φορά, 3 φορές την εβδομάδα ασκήσεις ενδυνάμωσης από 15 λεπτά τη φορά και 3 φορές την εβδομάδα ασκήσεις για τους κοιλιακούς, αφιερώνοντας 5 λεπτά τη φορά.

Με μέτρο το αλάτι

Αν νομίζετε ότι το έχετε παρακάνει με το αλάτι, είναι πολύ πιθανό να αποτελεί τον κύριο ένοχο για τη φουσκωμένη κοιλιά. Προτιμήστε το φυσικό θαλασσινό αλάτι ή το κοσέρ, τα οποία έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτρια σε σχέση με το παραδοσιακό αλάτι και αποφύγετε τη σάλτσα σόγιας: έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και προκαλεί αυτόματα φούσκωμα. Αν θέλετε να δώσετε γεύση και νοστιμιά στο φαγητό σας, χρησιμοποιήστε σάλτσα ντομάτας ή λίγο πιπέρι καγιέν, το οποίο μάλιστα δίνει ώθηση και στο μεταβολισμό.

Χάστε πόντους με… μποξ

Μην σας φαίνεται παράξενο. Όταν ρίχνετε γροθιές με γρήγορο ρυθμό, γυμνάζετε τον κορμό σας με έναν τρόπο που σας βοηθάει να σμιλέψετε και την περιοχή της κοιλιάς. Περιστρέφοντας τον κορμό σας γυμνάζετε όλους τους κοιλιακούς μυς, ενώ γενικότερα το μποξ σας εξασφαλίζει μια πολύ καλή καρδιαγγειακή προπόνηση που σας βοηθάει να «κάψετε» έξτρα θερμίδες. Προσθέστε 15 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα, στην καθιερωμένη σας προπόνηση και θα χάσετε περίπου 1 κιλό από την περιοχή της κοιλιάς μέσα σε ένα μήνα. Ρίξτε γροθιές κρατώντας μισόκιλα ή βάρη του ενός κιλού, αλλάζοντας χέρια, για 8 λεπτά κι έπειτα επαναλάβετε χωρίς τα βάρη, αλλά σε πιο γρήγορο ρυθμό, για άλλα 8 λεπτά.

Δημιουργήστε οπτική απάτη

Τονίστε κάποιο άλλο μέρος του σώματός σας προκειμένου να τραβήξετε την προσοχή των άλλων μακριά από την κοιλιά σας, αλλά και να την κάνετε να μην είναι πολύ εμφανής. Αν έχετε ωραία πόδια, φορέστε μια πιο κοντή φούστα ή στενό παντελόνι, αν έχετε ωραία πλάτη, αφήστε τη λίγο… ακάλυπτη ή τραβήξτε όλα τα βλέμματα στο ντεκολτέ σας. Όλα τα παραπάνω θα σας δώσουν αυτοπεποίθηση, μέχρι να καταφέρετε να αποκτήσετε την κοιλιά που επιθυμείτε.

Το μέγεθος μετράει

Ελέγξτε το μέγεθος των μερίδων σας και φροντίστε να συμπεριλαμβάνετε στα γεύματά σας τροφές ολικής άλεσης και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Σύμφωνα με έρευνες, τόσο η ολική άλεση όσο και τα μονοακόρεστα λιπαρά, βοηθούν στην καταπολέμηση του κοιλιακού λίπους. Τα μονοακόρεστα λιπαρά θα τα βρείτε σε τροφές όπως ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, ξηρούς καρπούς, αβοκάντο κ.λπ.

Γελάστε!

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τους κοιλιακούς σας -και για την υγεία σας- είναι να γελάτε. Κάθε φορά που γελάτε με την ψυχή σας, δυναμώνετε και τονώνετε τους κοιλιακούς σας, γι’ αυτό άλλωστε έχουν δημιουργηθεί και μαθήματα «γιόγκα του γέλιου».

Το μενού που θα βοηθήσει στην απώλεια του κοιλιακού λίπους

Πρωινό: Μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με λίγο φυστικοβούτυρο ή τυρί κότατζ και λίγες φράουλες.

Μεσημεριανό: Σαλάτα σπανάκι με λίγο αβοκάντο, τόφου, ντοματίνια, ελαιόλαδο και φρέσκο χυμό λεμονιού.

Βραδινό: Ψητό σολομό στο γκριλ, μια μικρή ψητή πατάτα και σωταρισμένα σπαράγγια με ελαιόλαδο και σκόρδο.

Ενδιάμεσο σνακ: Ένα κεσεδάκι γιαούρτι χωρίς λιπαρά και 2 κουταλιές της σούπας ηλιόσπορους.