Τριχόπτωση: μήπως οφείλεται σε ελλείψεις της διατροφής σας;

diatrofi-trixoptosi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Προσθέτοντας στο διατροφικό σας πλάνο τις απαραίτητες τροφές, μπορείτε να κρατήσετε τα μαλλιά σας στο… κεφάλι σας και να αντιμετωπίσετε σε ένα βαθμό την τριχόπτωση.

Δυστυχώς, δεν είναι ιδέα σας. Οι τρίχες σας όντως έχουν λεπτύνει και πολλές από αυτές καταλήγουν καθημερινά στο πάτωμα ή στη βούρτσα. Πέραν των γονιδιακών παραγόντων όπου εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν, το ότι τα μαλλιά σας σάς αποχαιρετούν ενδεχομένως να οφείλεται στην εποχή -το φθινόπωρο τα μαλλιά ούτως ή άλλως πέφτουν σαν τα φύλλα των δέντρων- αλλά και σε διατροφικές ελλείψεις, που μπορείτε να καλύψετε, αρκεί να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με τροφές που υπόσχονται να κρατήσουν τα μαλλιά σας γερά και στη θέση τους.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Απ’ ό,τι φαίνεται, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν ευεργετούν μόνο τον εγκέφαλο, αλλά το κεφάλι γενικότερα. Τα καλά αυτά λιπαρά φτάνουν τόσο στην τρίχα, όσο και στη μεμβράνη των κυττάρων του κρανίου, θρέφοντας το θύλακα της τρίχας και προσθέτοντας ελαστικότητα στα μαλλιά σας, εμποδίζοντας τη φθορά, το σπάσιμο και την τριχόπτωση. Λόγω του ότι, όμως, το σώμα δεν τα παράγει από μόνο του, θα πρέπει να λάβετε τα θρεπτικά αυτά λιπαρά από τη διατροφή σας.
Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε: λιναρόσπορο, καρύδια, σολομό, τόνο, κατσαρό λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, σαρδέλες.

Ψευδάργυρος: Αναγκαίο μέταλλο, το οποίο προωθεί την ανάπτυξη και επιδιόρθωση των ιστών, ο ψευδάργυρος διατηρεί την υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Συν τοις άλλοις, ρυθμίζει τις ορμόνες (συμπεριλαμβανομένης και της τεστοστερόνης) και βοηθά στη διατήρηση της παραγωγής των σμηγματογόνων αδένων σε τέτοιο επίπεδο, ώστε τα μαλλιά να παραμένουν υγιή. Προσέξτε μην το παρακάνετε, όμως, καθώς τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στην πραγματικότητα συνδέονται με τριχόπτωση. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι στα 11mg.
Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε: στρείδια, μύδια, βραζιλιάνικο φιστίκι, αρακάς, φουντούκια, κρόκος αβγού, σαρδέλες, καρύδια, γάλα, κρέας και συκώτι.

Πρωτεΐνη: Απαραίτητη τόσο για τα μαλλιά σας, όσο και για τους μυς, η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη στην καθημερινότητα –τα μαλλιά άλλωστε αποτελούνται κατά 90% από ένα είδος πρωτεΐνης, την κερατίνη. Η απουσία της από τη διατροφή, εκτός από τριχόπτωση μπορεί να οδηγήσει και στην εμφάνιση άσπρων τριχών, κάτι που φανταζόμαστε κανείς δεν… επιθυμεί ιδιαίτερα. Κι αν είστε χορτοφάγοι, μην ανησυχείτε. Υπάρχουν φυτικές πηγές πρωτεΐνης που μπορούν να σας εξασφαλίσουν την υγεία των μαλλιών σας κι όχι μόνο.
Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε: γιαούρτι, αβγά, κατσαρό λάχανο, μανιτάρια, φιστίκια, φακές, φασόλια, τόφου, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχάρι.

Σίδηρος: Σημαντικός για τη μεταφορά του αίματος στα κύτταρα, ο σίδηρος αν λείψει από το διατροφικό σας πρόγραμμα, το οξυγόνο φτάνει λιγοστό στο τριχωτό της κεφαλής, επηρεάζοντας την υγεία των μαλλιών. Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι οι γιατροί που έχουν διαπιστώσει συσχέτιση μεταξύ της σιδηροπενικής αναιμίας και της τριχόπτωσης. Για καλύτερα αποτελέσματα, αποφύγετε την ταυτόχρονη κατανάλωση τροφών με σίδηρο και γαλακτοκομικών, καθώς το ασβέστιο εμποδίζει την απορρόφησή του.
Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε: σκούρα φυλλώδη λαχανικά, ολική άλεση, φασόλια, κόκκινο κρέας, γαλοπούλα, αβγά, μύδια, στρείδια.

Βιταμίνες A και C: Και οι δύο πολύτιμες βιταμίνες συμβάλλουν στην παραγωγή σμήγματος, της λιπαρής ουσίας που εκκρίνεται από τους θύλακες των τριχών και αποτελεί το φυσικό μαλακτικό των μαλλιών σας, προστατεύοντάς τα από το σπάσιμο. Πέραν αυτού, η βιταμίνη C βοηθάει και στην απορρόφηση σιδήρου, ενώ η βιταμίνη Α κάνει καλό στο τριχωτό της κεφαλής.
Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε: σπανάκι, μπρόκολο, γλυκοπατάτα, κολοκύθα, σέσκουλο, πιπεριές, πορτοκάλι, λεμόνι.

Μαγνήσιο: Με σημαντικό ρόλο για περισσότερες από 300 βιοχημικές διεργασίες (μεταξύ των οποίων και η ανάπτυξη των μαλλιών) σύμφωνα με το National Institute of Health των Η.Π.Α., το μαγνήσιο μας είναι απαραίτητο. Παρ’ όλ’ αυτά οι έρευνες δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παρουσιάζει έλλειψη, με αποτέλεσμα την τριχόπτωση τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες.
Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε: αμύγδαλα, σπανάκι, κάσιους, φακές, καστανό ρύζι, ιππόγλωσσο.

Σελήνιο: Στοιχείο που βοηθά τον οργανισμό να παράγει σεληνοπρωτεΐνες, οι οποίες ρυθμίζουν το μεταβολισμό, τη σύνθεση του DNA, το ανοσοποιητικό, διεγείροντας και τους θύλακες των τριχών. Οι… τσιγκουνιές στην κατανάλωσή του, μπορεί να οδηγήσουν σε ανωμαλίες στους θύλακες, τριχόπτωση και μειωμένη ανάπτυξη των μαλλιών σας.
Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε: βραζιλιάνικα φιστίκια, τόνο, ιππόγλωσσο, χοιρινό, οστρακοειδή, θαλασσινά.