Οδηγός για πολυάσχολους: πώς να φάτε σωστά και υγιεινά

diatrofi-poluasxoloi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Όταν το 8ωρο στη δουλειά γίνεται 10ωρο τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας και οι υποχρεώσεις του σπιτιού σας κυνηγούν καθημερινά, η διατροφή σας ίσως παίζει δεύτερο ρόλο. Δώστε της ξανά τον πρωταγωνιστικό, με πρακτικές λύσεις.

Κανείς δεν είπε ποτέ ότι η προετοιμασία μιας σωστής και υγιεινής διατροφής καθημερινά –πόσο μάλλον όταν αφορά ολόκληρη την οικογένεια- δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Όταν μάλιστα η δουλειά και οι υποχρεώσεις καταλαμβάνουν τον περισσότερο χρόνο μέσα στην ημέρα, αναπόφευκτα η διατροφή χειροτερεύει καθώς δεν υπάρχει ο χρόνος της κατάλληλης προετοιμασίας.

Αξίζει, όμως, τον κόπο να χαλάσετε τη σιλουέτα σας και ενδεχομένως μακροπρόθεσμα την υγεία σας τρώγοντας άσχημα, βιαστικά και απρογραμμάτιστα; Σίγουρα όχι, γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε τις παρακάτω συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη διατροφή σας σωστή και υγιεινή, ακόμη και όταν το σύμπαν γύρω σας… καταρρέει.

Μην χάνετε το πρωινό σας
Λόγω του ότι βρίσκεται στο ξεκίνημα της ημέρας, δεν έχετε δικαιολογία να το παραλείψετε. Μπορείτε απλώς να σηκωθείτε 15-30 λεπτά νωρίτερα από το συνηθισμένο και να φάτε ένα σωστό και πλήρες πρωινό με πρωτεΐνη και σύνθετους υδατάνθρακες που θα σας κρατήσει χορτάτους και γεμάτους ενέργεια τις επόμενες ώρες, έτσι ώστε να μην αναζητάτε λουκανικόπιτες στο κυλικείο της δουλειάς. Προτιμήστε τον γαλλικό καφέ με ελάχιστη ζάχαρη και χωρίς γάλα, ψωμί μαύρο με μαρμελάδα χωρίς βούτυρο ή με γαλοπούλα και ένα φυσικό χυμό φρούτων.

Γεμίστε την κουζίνα σας με υγιεινά σνακ
Αδειάστε τα ντουλάπια σας από σοκολάτες, πατατάκια και πάσης φύσεως επεξεργασμένη τροφή-σνακ που μπορεί να σας δελεάσει όταν γυρνάτε κατάκοποι από τη δουλειά και εφοδιάστε τα με υγιεινά σνακ όπως κράκερ ολικής άλεσης, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, χούμους κ.ο.κ. Κάντε το ίδιο και στο γραφείο: πάρτε μαζί σας σνακ με υψηλή διατροφική αξία, που δεν σας παίρνουν χρόνο να τα ετοιμάσετε, όπως για παράδειγμα ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης και γαλοπούλα ή ένα σακουλάκι καρύδια και αμύγδαλα.

Παραγγείλτε απ’ έξω με… σύνεση
Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει η ώρα να πάρετε τηλέφωνο τον αγαπημένο σας ντελιβερά, όταν τα εργασιακά ωράρια σας πιέσουν και η κούραση της ημέρας είναι αποτρεπτική για να μαγειρέψετε. Κάντε το. Αλλά αυτή τη φορά ρίξτε μια ματιά στο υπόλοιπο μενού. Μήπως μια πράσινη σαλάτα –με λίγη σος σε ξεχωριστό κεσεδάκι, έτσι ώστε να ελέγχετε το πόσο τρώτε- και λίγο ψητό κοτόπουλο ακούγονται καλύτερα από το λιπαρό σουβλάκι που μέχρι τώρα προτιμούσατε; Κι αν τίποτα δεν σας ακούγεται καλύτερο από το σουβλάκι, μήπως να το προτιμήσετε με αλάδωτη πίτα, χωρίς πατάτες τηγανητές και με κοτόπουλο;

Προετοιμάστε τα γεύματα της εβδομάδας από νωρίς
Δεν είναι πάντα εφικτό, αλλά κάποια γεύματα μπορούν να ετοιμαστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, για την εβδομάδα που έρχεται. Μπορείτε π.χ. να βράσετε λίγα ριγκατόνι και να φτιάξετε μέσα στην εβδομάδα μια κρύα σαλάτα προσθέτοντάς τους πιπεριά και κουκουνάρι. Ή να βράσετε λίγο κοτόπουλο, να το ψιλοκόψετε και να το φυλάξετε, για να το προσθέσετε σε μια πράσινη σαλάτα με λίγα κρουτόν, μια «πεινασμένη» Τρίτη βράδυ. Των φρονίμων τα παιδιά…

Έχετε πάντα ένα εύκαιρο σνακ μαζί σας
Όσο αφήνετε τον εαυτό σας να πεινάει, τόσο πιο πιθανό είναι να γυρίσετε πτώμα από τη δουλειά και να καταβροχθίσετε ό,τι έχει το ψυγείο ή να παραγγείλετε 3 πίτσες, παρασυρόμενοι από το μέγεθος της πείνας σας. Αν, όμως, έχετε πάντα στην τσάντα σας ένα φρούτο ή μια μπάρα δημητριακών ή λίγα κράκερς, δίνετε καύσιμο στο μεταβολισμό σας να δουλεύει και στο στομάχι σας να μην… γουργουρίζει. Έτσι θα ελαχιστοποιήσετε και τις πιθανότητες να το παρακάνετε όταν έρθει η ώρα του φαγητού.