Υδατάνθρακες: μήπως τελικά δεν είναι εχθροί μας;

ydatanthrakes-mipos-telika-den-einai-exthroi-mas

ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΜΑΙΟΥ 2011

Οι περισσότεροι ακούνε «υδατάνθρακα» και τρέχουν από την αντίθετη κατεύθυνση. Οι ειδικοί, όμως, πιστεύουν ότι δεν πρέπει να τους αποκλείσουμε από τη διατροφή μας και μάλιστα μας δίνουν 8 λόγους για να τους καταναλώνουμε σωστά.

Όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο, μια διατροφή που περιέχει το σωστό είδος υδατανθράκων, αποτελεί το μυστικό για να χάσετε βάρος και να βρείτε την… υγειά σας, χωρίς να ξαναπαχύνετε. Κι επειδή αυτό το μυστικό το ξέρουν λίγοι, ήρθε η ώρα να το μάθουν περισσότεροι.

Ποιο είναι το σωστό είδος

Το ανθεκτικό άμυλο (Resistant Starch), το οποίο περιέχεται σε τροφές όπως οι πατάτες, το καλαμπόκι, το ρύζι, τα όσπρια και τα δημητριακά, σύμφωνα με εκατοντάδες έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, έχει αποδειχτεί ότι μας βοηθάει να τρώμε λιγότερο, να καίμε περισσότερες θερμίδες, να έχουμε περισσότερη ενέργεια, λιγότερο στρες και χαμηλότερη χοληστερίνη. Σας ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό; Ίσως οι παρακάτω 8 λόγοι σας πείσουν να βάλετε τους υδατάνθρακες ξανά στη διατροφή σας.

Οι υδατάνθρακες…

…αδυνατίζουν μια για πάντα

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι πιο αδύνατοι άνθρωποι κατανάλωναν τους περισσότερους υδατάνθρακες, ενώ αντίθετα οι πιο παχουλοί τους λιγότερους. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι πιθανότητες να χάσει κάποιος βάρος κι έπειτα να μην το ξαναπάρει αυξάνονται όταν οι υδατάνθρακες καλύπτουν το 64% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων ή 361 γραμμάρια, όσο δηλαδή μερικές ψητές πατάτες, τις οποίες στοιχηματίζουμε ότι φοβάστε να πλησιάσετε. Μην ξεχνάτε ότι οι περισσότερες δίαιτες μειώνουν την ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων στο 30% των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά και μερικές μάλιστα περιλαμβάνουν μόλις 30 γραμμάρια υδατάνθρακα την ημέρα.

…χορταίνουν και μειώνουν το τσιμπολόγημα

Πολλές τροφές που περιέχουν υδατάνθρακα δρουν σαν κατασταλτικά όρεξης και θεωρείται, μάλιστα, ότι μας χορταίνουν περισσότερο από την πρωτεΐνη ή το λίπος. Αυτό συμβαίνει γιατί χωνεύονται πιο αργά σε σχέση με άλλα είδη τροφών, δίνοντας την αίσθηση κορεσμού τόσο στο στομάχι μας, όσο και στον εγκέφαλό μας. Έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Σάρει στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι ένα γεύμα με ανθεκτικό άμυλο έκανε τους συμμετέχοντες στη μελέτη να καταναλώνουν 10% λιγότερες θερμίδες (δηλαδή περίπου 150 με 200 θερμίδες για μια μέση γυναίκα) κατά τη διάρκεια της επόμενης ημέρας, καθώς ένιωθαν λιγότερη πείνα.

…μειώνουν το αίσθημα της πείνας

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν άλλαζαν το πρόγραμμα σε αυτούς που ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακα, προσθέτοντας σε αυτό γενναιόδωρες ποσότητες φυτικών ινών και ανθεκτικού άμυλου, συνέβαινε το εξής: μέσα σε δύο ημέρες, οι… λιγούρες των συμμετεχόντων «έκαναν φτερά». Η εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι οι φυτικές ίνες και το ανθεκτικό άμυλο μας δίνουν πιο έντονα το αίσθημα ικανοποίησης, συν του ότι μας επιτρέπουν να τρώμε τροφές που επιθυμούμε και δεν μας τις περιορίζουν. Παράλληλα, αυξάνουν τα επίπεδα των ορμονών που μας δείχνουν ότι «αυτό ήταν, χορτάσαμε» και στέλνουν σήμα στον εγκέφαλο να «γυρίσει» το διακόπτη που μειώνει την πείνα και αυξάνει το ρυθμό του μεταβολισμού.

…ρυθμίζουν το σάκχαρο του αίματος και το διαβήτη

Σε μελέτη που έγινε στο Κέντρο Διατροφής του Μπέλτσβιλ, βρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε ανθεκτικό άμυλο, κατάφερναν να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα τους μετά το γεύμα και την αντίδραση της ινσουλίνης, κατά 38%. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να καταναλώνετε υδατάνθρακες, αρκεί να κάνετε τους σωστούς συνδυασμούς: αντί να φάτε άσπρο ρύζι, προτιμήστε το καστανό και συνδυάστε το με φασόλια, καλαμπόκι ή κάποιο άλλο ανθεκτικό άμυλο, το οποίο βοηθάει στο να διατηρηθεί σε ισορροπία το σακχάρο στο αίμα.

…επιταχύνουν το ρυθμό του μεταβολισμού

Καθώς το ανθεκτικό άμυλο περνάει στο πεπτικό σύστημα, απελευθερώνει λιπαρά οξέα τα οποία «ενθαρρύνουν» την καύση του λίπους, ειδικά του κοιλιακού, ενώ επίσης βοηθούν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, βελτιώνοντας το μεταβολισμό και βοηθώντας στην απώλεια βάρους. Τα παραπάνω αποδεικνύει και το πείραμα των ερευνητών πάνω σε ποντίκια, αφού η ομάδα ποντικιών που τρεφόταν με ανθεκτικό άμυλο διατήρησε τη μυϊκή της μάζα και το ρυθμό του μεταβολισμού της, ενώ τα ποντίκια της ομάδας που ακολουθούσε μειωμένη πρόσληψη ανθεκτικού άμυλου αύξησαν το λίπος και έχασαν μέρος της μυϊκής τους μάζας.

…καταπολεμούν το κοιλιακό λίπος

Οι υδατάνθρακες βοηθούν στην απώλεια κοιλιακού λίπους με πιο γρήγορο ρυθμό σε σχέση με άλλες τροφές, ακόμη κι όταν καταναλώνονται στον ίδιο αριθμό θερμίδων με αυτές. Όταν οι ερευνητές εφάρμοσαν διατροφή πλούσια σε ανθεκτικό άμυλο σε ποντίκια, διαπίστωσαν ότι αυξήθηκε η δραστηριότητα των ενζύμων που καίνε το λίπος και μειώθηκε η δραστηριότητα αυτών που το αποθηκεύουν. Αυτό σημαίνει ότι μειωνόταν η πιθανότητα να αποθηκευτούν οι θερμίδες ως λίπος από τα κύτταρα λίπους στην κοιλιά.

…δίνουν αίσθημα ικανοποίησης για περισσότερη ώρα

Ο εγκέφαλος είναι αυτό που μας κατευθύνει προς το… ψυγείο, όποτε το στομάχι μας αδειάσει κι όσο πιο σύντομα αυτό αδειάζει, τόσο πιο σύντομα περνάμε μια βόλτα από την κουζίνα. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ανθεκτικό άμυλο, όμως, απελευθερώνουν στο έντερο τις ορμόνες που μας δείχνουν ότι έχουμε χορτάσει και κάνουν τα κύτταρά μας πιο ευαίσθητα στην ινσουλίνη. Έτσι, αυξάνοντας την πρόσληψή τους, μειώνετε την πείνα και τη λιγούρα που νιώθετε στη μέση της νύχτας ή οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

…σας κάνουν να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας!

Όσοι κάνουν προσπάθεια να χάσουν βάρος και τελικά καταφέρνουν να δουν το δείκτη της ζυγαριάς να μετακινείται προς τα αριστερά, νιώθουν μεγάλη αυτοπεποίθηση και δύναμη για να συνεχίσουν. Το ότι, μάλιστα, τα καταφέρνουν καταναλώνοντας υδατάνθρακα τους τονώνει, καθώς χάνουν βάρος διατηρώντας ισορροπία στη διατροφή τους, χωρίς να «κόβουν» ολόκληρες ομάδες τροφών. Αυτό αναπόφευκτα τονώνει και την εικόνα για τον εαυτό μας και την όρεξη για προσπάθεια.