Μειώστε την αρτηριακή πίεση… φυσικά

meioste-tin-artiriaki-piesi-fusika

ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΜΑΙΟΥ 2011

Η αρτηριακή πίεση δεν αντιμετωπίζεται μόνο με φάρμακα, αλλά και με μικρές παρεμβάσεις στη διατροφή και τις καθημερινές μας συνήθειες. Δείτε ποιες είναι αυτές...

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση, είναι συχνά ο προπομπός πιο σοβαρών προβλημάτων υγείας, γι’ αυτό καλό είναι να ξέρουμε πώς μπορούμε να την ελέγχουμε, προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα στο μέλλον. Όσοι πάσχουν από υπέρταση συχνά χρειάζονται φάρμακα για να ελέγχουν την πίεση τους, αλλά με τις απαραίτητες αλλαγές στην καθημερινότητα και τη διατροφή, η υπέρταση μπορεί να αντιμετωπιστεί σε βαθμό που να μη χρειάζονται πλέον φάρμακα.

Περισσότερη άσκηση

Αυτό ισχύει γενικά εάν θέλουμε να βελτιώσουμε την υγεία μας και ειδικότερα τη σημερινή εποχή, όπου η καθιστική ζωή τείνει να γίνεται κανόνας. Με μόνο 30 λεπτά άσκηση την ημέρα, σχεδόν κάθε μέρα, εύκολα και γρήγορα μπορούμε να ρυθμίσουμε και την πίεσή μας. Αν κάνετε καθιστική ζωή, δοκιμάστε την αεροβική γυμναστική για να μειώσετε τη συστολική (υψηλή) πίεση κατά 3 με 5 βαθμούς και την διαστολική (χαμηλή) κατά 2 με 3 βαθμούς. Η κίνηση, είτε είναι περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι ή ποδήλατο, βοηθάει δραστικά στη μείωση της πίεσης και των φαρμάκων που χρειάζονται για τη βελτίωσή της.

Κάλιο, ο φυσικός εχθρός της πίεσης

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ίσως ότι το αλάτι ανεβάζει την πίεση, αλλά λιγότεροι ότι οι μπανάνες την κατεβάζουν, χάρη στις ποσότητες καλίου που περιέχουν. Σύμφωνα με τον διατροφικό οδηγό που εκδίδεται στην Αμερική, οι πάσχοντες από υπέρταση μπορεί να δουν βελτίωση στην υγεία τους αυξάνοντας τις ποσότητες καλίου στη δίαιτά τους. Οι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 4,7 γραμμάρια την ημέρα. Εκτός από τις μπανάνες, κάλιο θα βρείτε και στις ψητές πατάτες με φλούδα, στο χυμό πορτοκαλιού και στο άπαχο ή χαμηλών λιπαρών γιαούρτι.

Μειώστε το αλάτι

Αν έχετε κανονική έως υψηλή πίεση, μπορείτε να βελτιώσετε την κατάσταση σας αν μειώσετε δραστικά τις ποσότητες αλατιού στη διατροφή σας. Όσοι πάσχουν από υπέρταση δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 1,5 γραμμάριο αλάτι την ημέρα. Προσοχή στις ετικέτες των επεξεργασμένων τροφίμων, οι οποίες συχνά «κρύβουν» μεγάλες ποσότητες αλατιού, χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Κόψτε το κάπνισμα

Οι καπνιστές, εκτός από τα αναπνευστικά προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσουν, έχουν να αντιμετωπίσουν και αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης υπέρτασης. Αν και το κάπνισμα επιφέρει στην ουσία μονάχα βραχυπρόθεσμη αύξηση της αρτηριακής πίεσης (οι γιατροί δεν πιστεύουν ότι μπορεί να προκαλέσει χρόνια υπέρταση), εντούτοις άλλες «κακές συνήθειες» που συνδυάζονται με το τσιγάρο, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και η καθιστική ζωή, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο μέλλον. Όπως και η άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος θα πρέπει να είναι δεδομένη, εάν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας.

Χάστε βάρος

Οι έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με την υπέρταση, αποδεικνύουν ότι αρκεί να χάσετε μερικά κιλά για να βελτιώσετε την πίεσή σας. Το πλεονάζον λίπος κάνει τη λειτουργία της καρδιάς πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με συστηματική άσκηση, μπορεί λοιπόν να βοηθήσει να μειώσετε το φορτίο της καρδιάς σας και να βελτιώσετε έτσι την πίεσή σας.

Μειώστε το αλκοόλ

Αν και το αλκοόλ μπορεί να είναι ωφέλιμο για την καρδιά σε ορισμένες περιπτώσεις και με μέτρια κατανάλωση, μπορεί επίσης να αυξήσει σημαντικά την πίεσή σας. Έρευνες έδειξαν ότι πάνω από δυο ποτήρια αλκοόλ την ημέρα, αρκούν για να ανεβάσουν την πίεση, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες. Είναι προτιμότερο πάντως να καταναλώνετε αλκοόλ κατά τη διάρκεια του γεύματος, ώστε να περιορίσετε τις επιδράσεις του στην πίεσή σας.

Κόψτε την καφεΐνη

Η καφεΐνη μπορεί να έχει μερικές ευεργετικές ιδιότητες, αλλά και κάποιες εξίσου βλαβερές, όπως τη βραχυπρόθεσμη αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ακόμα και σε άτομα που δεν πάσχουν από υπέρταση. Εάν όμως πάσχετε από υπέρταση, καλό θα είναι να περιορίσετε την κατανάλωση καφεΐνης σε ένα με δυο φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Συγκρίνοντας την πίεσή σας πριν και μετά από έναν καφέ, μπορείτε να διαπιστώσετε το πόσο ευαίσθητοι είστε. Εάν η διαφορά είναι πάνω από 5 ή 10 βαθμούς, πιθανόν να έχετε ευπάθεια στην καφεΐνη.

Τέρμα το στρες

Η σωστή διαχείριση του στρες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης, αλλά δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος για να το πετύχετε αυτό. Υπάρχουν πράγματα που έχουν «επινοήσει» κάποιοι για να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, αλλά αυτά μπορεί να διαφέρουν για τον καθένα από εμάς. Για κάποιους η γιόγκα είναι αποτελεσματική, με τις ασκήσεις αναπνοών, πιθανόν λόγω της επίδρασής τους στο αυτόνομο νευρικό σύστημα που ελέγχει τον ρυθμό της καρδιάς. Άλλοι προτιμούν το διαλογισμό που προσφέρει πνευματική συγκέντρωση, βαθιά χαλάρωση και απομάκρυνση κάθε σκέψης και εξωτερικών ερεθισμάτων. Ό,τι κι αν προτιμάτε εσείς, το σημαντικό είναι να σας κάνει να χαλαρώνετε και να νιώθετε καλά.