Τα 5 συχνά λάθη των χορτοφάγων

gunaika-salata-xortofagos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Ο δρόμος της χορτοφαγικής ζωής σίγουρα δεν είναι εύκολος και τα λάθη γίνονται χωρίς να τα καταλαβαίνετε.

Ο χορτοφαγικός τρόπος ζωής έχει συνδεθεί, σύμφωνα με έρευνες, με μείωση του στρες και αύξηση της ευτυχίας και το ποσοστό ανθρώπων που απέχουν από το κρέας αυξάνεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Είτε ακολουθείτε αυτό τον τρόπο ζωής λόγω ηθικής και ιδεολογίας, είτε για λόγους υγείας, πρέπει να ξέρετε ότι κι εδώ κρύβονται παγίδες και συνηθισμένα λάθη που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Το παν, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η σωστή διατροφική οργάνωση, το πολύ νερό λόγω της πληθώρας φυτικών ινών που δέχεται ο οργανισμός από φρούτα και λαχανικά και η ενημέρωση του γιατρού σας για τις διατροφικές σας συνήθειες.

Παρ’ όλ’ αυτά, όμως, τα λάθη παραμένουν και μπορείτε να προφυλαχτείτε από αυτά, αρκεί να τα γνωρίζετε.

1ο λάθος: τρώτε τις ίδιες μερίδες φαγητού με πριν

Ειδικά στα πρώτα διαστήματα της μετάβασης από την κρεατοφαγία στη χορτοφαγία, οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν συνεχώς πείνα και ο λόγος είναι προφανής: η θερμιδική πυκνότητα των τροφών που καταναλώνουν τώρα είναι σαφώς μικρότερη από πριν. Αν, λοιπόν, ο χορτοφάγος συνεχίσει με τις ίδιες ποσότητες φαγητού που έτρωγε και πριν, το πιθανότερο είναι τη μισή ημέρα να αισθάνεται έντονη πείνα. Αν π.χ. το σάντουιτς που τρώγατε πριν είχε μέσα γαλοπούλα, βούτυρο, τυρί, μαρούλι και ντομάτα και τώρα έχετε αφαιρέσει τη γαλοπούλα (ή αν είστε vegan ακόμη και το βούτυρο και το τυρί), λογικό είναι ότι με την ίδια ποσότητα δεν θα χορτάσετε. Πρέπει να αυξήσετε τις μερίδες σας για να ισορροπήσετε στην πρόσληψη θερμίδων.

2ο λάθος: δεν αναπληρώνετε τη βιταμίνη Β12

Υπάρχουν άπειρες φυτικές επιλογές από τις οποίες μπορείτε να πάρετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για το σώμα σας. Μπορείτε για παράδειγμα, να πάρετε ασβέστιο από πράσινα φυλλώδη λαχανικά και αμύγδαλα αντί για το γάλα και ωμέγα-3 από σπόρους chia αντί για ψάρια. Ένα σημαντικό λάθος, όμως, των περισσότερων χορτοφάγων και vegans είναι ότι δεν προσέχουν και την πρόσληψη της βιταμίνης Β12 από τον οργανισμό τους, μιας πολύ σημαντικής βιταμίνης για το νευρολογικό σύστημα και τις λειτουργίες του οργανισμού. Επειδή η βιταμίνη αυτή προέρχεται κυρίως από ζωικής προέλευσης τροφές, όσοι απέχουν από αυτές πρέπει να την ψάξουν σε ενισχυμένα δημητριακά, εμπλουτισμένα προϊόντα σόγιας ή να συμβουλευτούν το γιατρό τους για κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Λόγω, μάλιστα, του ότι η βιταμίνη αυτή αποθηκεύεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο οργανισμό, ενδέχεται να μην αντιληφθούμε την έλλειψή της, παρά μόνο ένα χρόνο μετά τη διακοπή του κρέατος. Αν απέχετε μόνο από το κρέας κι όχι και από τα γαλακτοκομικά, τότε αυξήστε την κατανάλωση αβγών, γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά κ.ο.κ.

3o λάθος: η αντίληψη πως οτιδήποτε χορτοφαγικό είναι και υγιεινό

Η αποχή από το κρέας έχει σίγουρα πολλά να σας προσφέρει. Tο να φορτώσετε, όμως, το διατροφικό σας πρόγραμμα με επεξεργασμένες χορτοφαγικές τροφές τύπου μπέργκερ λαχανικών, χοτ ντογκ λαχανικών κ.ο.κ. δεν βοηθάει την κατάσταση. Οι τροφές αυτές μπορεί να σας κρατούν μακριά από το κρέας, δεν έχουν, όμως, τη θρεπτική αξία που χρειάζεστε και συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και νάτριο, βγάζοντας τη διατροφή σας εκτός της σφαίρας του υγιεινού.

4ο λάθος: παραγγέλνετε πάντα σαλάτες

Δεν χρειάζεται να περιορίζεστε μόνο σε σαλάτες όταν τρώτε έξω. Καταρχάς, πολλά εστιατόρια προσαρμόζουν τα πιάτα τους στις ανάγκες ενός χορτοφάγου ή vegan τη σημερινή εποχή ή παρουσιάζουν ξεχωριστά πιάτα, συν του ότι μπορείτε να παραγγείλετε το ρύζι και τα λαχανικά που συνοδεύουν μια μπριζόλα, χωρίς τη μπριζόλα ή να βάλετε πιο πολύ σόγια στη διατροφή σας. Χρειάζεται, άλλωστε, να λαμβάνετε όσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά μπορείτε από πολλές, διαφορετικές πηγές.

5ο λάθος: δεν «ακούτε» το σώμα σας

Κάθε φορά που αλλάζει ένα διατροφικό πλάνο, ο οργανισμός χρειάζεται περίπου 3 εβδομάδες για να προσαρμοστεί, γι’ αυτό μην αποθαρρυνθείτε αν στην αρχή αισθάνεστε λίγο περίεργα και μην ενδώσετε σε… περίεργες λιγούρες που νομίζετε ότι σας ζητάει το σώμα σας –μπορεί να ζήσει και χωρίς μπέικον. Αν, όμως, δείτε ότι το μπέικον και το κρέας εν γένει σας έρχονται συχνά στο μυαλό, τότε πρέπει να ανατρέξετε στη διατροφή των προηγούμενων ημερών: μήπως τρώτε μόνο τα ίδια και τα ίδια, μήπως το έχετε ρίξει μόνο στη σαλάτα, μήπως λείπει λίγο αλάτι από τα γεύματά σας, μήπως δεν λαμβάνετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα; «Ακούστε» το σώμα σας, εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ποικιλία και όταν το στομάχι σας σάς δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά με μια τροφή, κρατήστε τις αποστάσεις σας. Η διατροφή σας μπορεί και χωρίς κρέας να είναι απολαυστική, αρκεί να την πάρετε στα σοβαρά.