Τα 10 οφέλη του γάλακτος για την υγεία μας

gala
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Όσο γάλα και αν καταφέρνετε να πίνετε, καλό σας κάνει, αλλά έχετε υπόψη σας πως η προτεινόμενη ημερήσια δόση είναι 3 κούπες, είτε πρόκειται για πλήρες, είτε χαμηλών λιπαρών, ανάλογα με τη δίαιτά σας. Μην το αποκλείετε λοιπόν από την καθημερινότητά σας, όχι επειδή είστε ακόμα στη ανάπτυξη, που δεν είστε, αλλά για όλα τα θρεπτικά στοιχεία που έχει να σας προσφέρει και που είναι πολλά.

Το γάλα, αν και είναι το πρώτο πράγμα με το οποίο τρεφόμαστε στη ζωή μας, όσο μεγαλώνουμε το σνομπάρουμε όλο και περισσότερο, ακόμα και αν έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή μας τους πρώτους μήνες της εμφάνισής μας σε τούτο τον κόσμο.
Το γάλα έχει υποστεί πολλές κριτικές και πολλές από αυτές δικαίως, ομολογουμένως, αλλά το γάλα καλής ποιότητας παραμένει μια τροφή με υψηλή διατροφική αξία, δεδομένου ότι περιέχει 9 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, που είναι το ασβέστιο, η πρωτεΐνη, το κάλιο, το φώσφορο, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη και οι βιταμίνες Α, D και B12.

Όσο γάλα και αν καταφέρνετε να πίνετε, καλό σας κάνει, αλλά έχετε υπόψη σας πως η προτεινόμενη ημερήσια δόση είναι 3 κούπες, είτε πρόκειται για πλήρες, είτε χαμηλών λιπαρών, ανάλογα με τη δίαιτά σας. Μην το αποκλείετε λοιπόν από την καθημερινότητά σας, όχι επειδή είστε ακόμα στη ανάπτυξη, που δεν είστε, αλλά για όλα τα θρεπτικά στοιχεία που έχει να σας προσφέρει και που είναι πολλά.

1. Χτίζει μύες
Το γάλα είναι μια από τις καλύτερες και πιο φυσικές πηγές πρωτεϊνών, τις οποίες χρειάζεται το σώμα για το χτίσιμο και τη σύνθεση των μυών. Πιο συγκεκριμένα, το γάλα περιέχει 20% πρωτεΐνη ορού γάλακτος και 80% καζεΐνη, από τις οποίες η πρώτη διασπάται άμεσα σε αμινοξέα και απορροφάται από το αίμα και η δεύτερη χωνεύεται πιο αργά από το πεπτικό σύστημα. Η κατανάλωση λοιπόν του γάλατος, προσφέρει τα πλεονεκτήματα και των δυο ειδών πρωτεΐνης.
Στο χτίσιμο των μυών ενισχυτικό ρόλο παίζει ακόμα και το ασβέστιο που βρίσκεται στο γάλα, ενώ μια καλή ιδέα είναι να πίνετε ένα ποτήρι γάλα μετά από κάθε άσκηση, καθώς έτσι ενυδατώνεστε και βοηθάτε εαυτόν στην άμεση ανάκτηση των δυνάμεων του σώματος, πριν την επόμενη προπόνησή σας. 

2. Δυναμώνει τα δόντια
Μια από τις καλύτερες διατροφικές επιλογές για δυνατά δόντια, είναι το γάλα, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, φώσφορο και ιώδιο, τα οποία είναι βασικά συστατικά για τα έχετε γερά και κοφτερά.
Η δε καζεΐνη που βρίσκεται στο γάλα δημιουργεί προστατευτικό στρώμα γύρω από το σμάλτο των δοντιών, το οποίο στη συνέχεια προστατεύει από τις απώλειες του σιδήρου και του φωσφορικού άλατος, που συμβαίνει όταν τα δόντια έρχονται σε επαφή με οξέα, μέσα από υγρά και τρόφιμα, προστατεύοντας έτσι την οδοντοστοιχία από τα χαλασμένα δόντια. Προτείνεται να πίνετε το γάλα σας σκέτο, χωρίς ζάχαρη πριν από κάθε γεύμα για καλή στοματική υγιεινή.

3. Βοηθάει στον ύπνο
Ένα φλιτζάνι ζεστό γάλα πριν πέσετε για ύπνο θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλά, ακόμα και αν έχετε λόγους, από έντονο στρες μέχρι την εμμηνόπαυση, που σας προκαλούν προβλήματα στον ύπνο. Το γάλα περιέχει ένα συγκεκριμένο αμινοξύ, το οποίο χαλαρώνει τους μύες που είναι σε ένταση και ηρεμεί τα νεύρα βοηθώντας έτσι σημαντικά στον καλό ύπνο. Το γάλα, ακόμα, πριν από τον ύπνο, βοηθάει στην αναδόμηση του οργανισμού και τη μυική αποκατάσταση, που καταπολεμά τα συμπτώματα της κούρασης της ημέρας, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

4. Κάνει το δέρμα να λάμπει
Το έκανε η Κλεοπάτρα και μάλλον κάτι παραπάνω θα ήξερε, καθώς το γάλα είναι ένα από τα καλύτερα προϊόντα για ένα υγιές δέρμα και  για κάθε τύπο δέρματος. Τα αμινοξέα που βρίσκονται στο γάλα, προστατεύουν την επιδερμίδα από την ηλιακή ακτινοβολία και την κρατούν ενυδατωμένη, ενώ το γαλακτικό οξύ δρα σαν φυσικός παράγοντας απολέπισης, απομακρύνοντας έτσι τα νεκρά κύτταρα και τις ακαθαρσίες από το πρόσωπο, φροντίζοντας διπλά για τη λάμψη του.
Αφού πλύνετε το πρόσωπό σας με ζεστό νερό, απλώστε στο δέρμα σας με τη βοήθεια βαμβακιού λίγο γάλα, πλήρες καλύτερα, αφήστε το να στεγνώσει και στη συνέχεια ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Επαναλάβετε αυτή την απλή διαδικασία καθημερινά για καθαρό, απαλό δέρμα, με λιγότερες ρυτίδες και γραμμές.

5. Ενυδατώνει
Όπως το νερό, έτσι και το γάλα, είναι μια από τις ιδανικότερες επιλογές για καλή ενυδάτωση του οργανισμού. Πίνετε γάλα μετά από τη γυμναστική και κερδίστε άμεση ενυδάτωση και αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών που χάνει το σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το δε σοκολατούχο γάλα προτείνεται για όσους εξασκούν υψηλής έντασης γυμναστική, καθώς περιέχει συνδυασμό πρωτεϊνών, υδατανθράκων, νατρίου και αντιοξειδωτικών.

6. Φροντίζει για την πνευματική υγεία
Το γάλα χαμηλών λιπαρών αυξάνει την εγκεφαλική δραστηριότητα και εμποδίζει την έλευση του Alzheimer, καθώς είναι πλούσια πηγή της Β12, η οποία είναι πρωτεΐνη με πρωτεύονται ρόλο στην διατήρηση των γνωστικών ικανοτήτων του ατόμου.
Μην σταματάτε λοιπόν να πίνετε γάλα, ακόμα και αν έχετε μεγαλώσει, γιατί τότε είναι που αρχίζει σιγά σιγά το μυαλό να μας προδίδει.

7. Βοηθάει στο αδυνάτισμα
Το ασβέστιο και η βιταμίνη D, που βρίσκονται στο γάλα παίζουν ενεργό ρόλο στο κάψιμο του λίπους, ενώ η πρωτεΐνη και η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό σας χορταίνουν και σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα. Το δε λινελαϊκό οξύ του γάλατος, μειώνει το σωματικό λίπος σε παχύσαρκα άτομα και αυξάνει τη μυική μάζα. Πίνετε αποβουτυρωμένο γάλα, σε συνδυασμό με μια σωστή διατροφή και άσκηση και θα δείτε ταχύτερα αποτελέσματα στο σώμα σας.

8. Ωφελεί την υγεία των μαλλιών
Το γάλα περιέχει όλες τις πρωτεΐνες, το ασβέστιο και τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται η τρίχα για την αναπτυξή της, ενώ λειτουργεί και ενυδατικά σε αυτή, διατηρώντας την υγεία των μαλλιών και προστατεύοντάς την τρίχα από την ξηρότητα και το σπάσιμο
Πριν από το λούσιμο, απλώστε λίγο αποβουτυρωμένο γάλα στο κεφάλι και τα μαλλιά σας, αφήστε το να δράσει για μερικά λεπτά και μετά λουστείτε κανονικά ή εναλλακτικά ψεκάστε με τη βοήθεια ενός ψεκαστηριού, κρύο γάλα σε όλα τα μαλλιά, χτενίστε για να απλωθεί σε όλη την τρίχα και στη συνέχεια λουστείτε με ένα ελαφρύ σαμπουάν. Η καθημερινή κατανάλωση γάλατος, επίσης βοηθάει στα μεταξένια μαλλιά και τη μείωση της τριχόπτωσης.

9. Ενισχύει την πεπτική λειτουργία
Το γάλα ενισχύει την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καθώς η βιταμίνη Α που περιέχει παράγει ρετινοειδή τα οποία με τη σειρά τους προστατεύουν το σύστημα από τυχόν φλεγμονές, ενώ η βιταμίνη D, προωθεί την ανάπτυξη νέων κυττάρων και διατηρεί σε ισορροπία τα επίπεδα του ασβεστίου στο σώμα.
Τέλος, το γάλα έχει αντιόξινες ιδιότητες, ώστε να ουδετεροποιεί τα οξέα του στομάχου, με αποτέλεσμα να ελαττώνονται τα κρούσματα καούρας και σχετικών πεπτικών προβλημάτων. Για ένα αποδοτικό πεπτικό, πίνετε κρύο παστεριωμένο γάλα, ενώ εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές και συμπληρώματα για να δεχθείτε τα οφέλη του γάλατος χωρίς τα συνοδευτικά προβλήματα.

10. Έχει αντικαρκινική δράση
Πολλές έρευνες, δείχνουν πως το γάλα μειώνει το ρίσκο του καρκίνου και σε άντρες και σε γυναίκες, καθώς η υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, βιταμίνη D και λινελαϊκό οξύ που συναντώνται στο γάλα έχουν αντικαρκινική δράση.
Σχετική, μάλιστα, πανεπιστημιακή έρευνα έδειξε πως η καθημερινή κατανάλωση γάλατος, τα χρόνια του σχολείου, ρίχνει τις πιθανότητες του καρκίνου του εντέρου κατά 30%. Αντίστοιχα, το γάλα θεωρείται πως δρα αποτρεπτικά στον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά και του στήθους.