Βάλτε «μπροστά» τον μεταβολισμό σας

balte-mprosta-ton-metabolismo-sas

ΤΡΙΤΗ, 31 ΜΑΙΟΥ 2011

Τα περιττά κιλά αποτελούν μόνιμο «βάσανο» για μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Βασικός υπεύθυνος, ο μεταβολισμός μας, που άλλοτε κινείται με ρυθμούς «χελώνας» ανεβάζοντας το δείκτη της ζυγαριάς και άλλοτε «τρέχει με 1000», διατηρώντας τη σιλουέτα μας. Δείτε, μερικούς τρόπους για να «βάλετε μπροστά» τον «κοιμισμένο» μεταβολισμό σας.

Γίνεται να τρώμε διαρκώς και να μην παχαίνουμε; Φυσικά και ναι, απαντούν οι επιστήμονες αρκεί να ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό μας που φαίνεται, πως έχει πέσει σε λήθαργο, προσθέτοντάς μας όλο και περισσότερα κιλά. Δείτε πως.

Περπάτημα και πάλι περπάτημα

Το αυτοκίνητο έχει γίνει προέκταση του εαυτού σας. Το χρησιμοποιείτε ακόμη και για να «πεταχτείτε» μέχρι το περίπτερο δίπλα στο σπίτι! Σταματήστε τις υπερβολές και αρχίστε να περπατάτε με κάθε ευκαιρία. Ιδίως τις βραδινές ώρες, που ο μεταβολισμός «πέφτει για ύπνο», το περπάτημα αποτελεί την ιδανικότερη λύση για χαλαρό και εύκολο αδυνάτισμα.

Tip: καθιερώστε ένα μισάωρο περπάτημα αργά το απόγευμα μετά τη δουλειά. Θα σας γεμίσει ενέργεια, θα χάσετε κιλά και θα… γνωρίσετε καλύτερα τη γειτονιά σας!

Μπείτε σε «κίνηση»

Οι θερμίδες καίγονται ευκολότερα, αν κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Φέτος βάλτε στόχο να χάσετε τα περιττά κιλά και φροντίστε να προσπαθείτε γι’ αυτό κάθε στιγμή. Να θυμάστε, πως ακόμη και οι μικρότερες κινήσεις του σώματος, βάζουν μπροστά την «μηχανή καύσης» θερμίδων του οργανισμού μας.

Tip: Ξεχάστε το ασανσέρ και βάλτε τις σκάλες στη ζωή σας/ ασχοληθείτε με την κηπουρική ή με τις δουλειές του σπιτιού για περισσότερες καύσεις / πλύνετε το αυτοκίνητό σας/ αρχίστε ποδήλατο/ ξεκινήστε βόλτες με τα πόδια κ.α.

Ρίξτε το στον… ύπνο!

Πρωτότυπη συμβουλή αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματική! Σύμφωνα με έρευνες, που έχουν γίνει κατά καιρούς στο παρελθόν, τα άτομα που κοιμόντουσαν λιγότερες από 8 ώρες την ημέρα, είχαν «χαμηλότερο» μεταβολισμό από όσους απολάμβαναν έναν χορταστικό ύπνο, διάρκειας 8 ωρών και πάνω!

Tip: Δημιουργήστε τις ιδανικές συνθήκες στην κρεβατοκάμαρά σας (ανοίξτε 2-3 ώρες πριν τον ύπνο τα παράθυρα για να μπει ο καθαρός αέρας, αλλάζετε συχνά τα σεντόνια, απομακρύνετε από τον χώρο την τηλεόραση κ.α.) και φροντίστε να πέφτετε συχνότερα από το συνηθισμένο για ύπνο. Έτσι, θα απολαμβάνετε περισσότερες ώρες ύπνου και θα ενεργοποιήσετε και το μεταβολισμό σας.

Αρχίστε να τρώτε για να… αδυνατίσετε!

Άλλη περίεργη αλλά «δοκιμασμένα» επιτυχημένη συμβουλή. Ο λόγος για τα μικρά, συχνά γεύματα, που πρέπει να τρώμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να χάσουμε κιλά! Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, αν ο οργανισμός μας «αντιληφθεί», πως μειώνουμε κατά πολύ την τροφή μας, τότε θα αρχίσει να κατακρατά θερμίδες, προκειμένου να αντιμετωπίσει την «απειλή».

Οι ειδικοί κάνουν λόγο, για 6 συνολικά γεύματα την ημέρα –τρία κύρια και 3 σνακς (π.χ. φρούτα, sandwich με χαμηλά λιπαρά κ.α.) προκειμένου να αρχίσει να πέφτει ο δείκτης της ζυγαριάς μας.

Tip: ο βασικότερος εχθρός της σιλουέτας μας δεν είναι άλλος από τα γεμάτα λιπαρά σνακς. Προσπαθήστε να τα αποφύγετε και αντικαταστήστε τα με φρέσκα φρούτα ή με υγιεινά και «ελαφριά» σνακς, που θα έχετε ετοιμάσει από το σπίτι.

Άθληση και πάλι άθληση

Η δίαιτα ως ο μόνος τρόπος για να χάσουμε τα περιττά κιλά, δεν αρκεί. Θα πρέπει οπωσδήποτε να συνδυαστεί και με άσκηση προκειμένου να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έτσι, αν θέλουμε να χάσουμε μερικά κιλά, θα πρέπει να βάλουμε στη ζωή μας είτε κάποιο είδος αεροβικής άσκησης (π.χ. ποδήλατο, τρέξιμο, κολύμπι κ.α.), είτε ασκήσεων ενδυνάμωσης της μυϊκής μάζας (έλξεις, «καθίσματα», βαράκια κ.α.) που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε όχι μόνο τα –χαμηλά- κιλά σας αλλά και την «γραμμωμένη» σιλουέτα σας.

Tip: μπορεί να «κουράζεστε» και μόνο στην σκέψη, όμως ένα μισάωρο τρέξιμο καθημερινά μετά τη δουλειά / μισή ώρα κολύμβησης ή ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα άθλησης σε κάποιο γυμναστήριο της περιοχής σας, αποτελούν το σίγουρο δρόμο για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ