Καλοκαίρι: ώρα για καρπούζι

kalokairi-ora-gia-karpouzi

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και… μια φέτα καρπούζι, συνιστούν το απόλυτο καλοκαιρινό σκηνικό. Ας «ξεγυμνώσουμε» το αγαπημένο μας καλοκαιρινό φρούτο, πετώντας τα κουκούτσια και κρατώντας την ουσία.

Ο καυτός καλοκαιρινός ήλιος μας κάνει συχνά-πυκνά να λαχταρούμε καρπούζι, το οποίο όχι μόνο μας ικανοποιεί την όρεξή μας για κάτι γλυκό, αλλά ταυτόχρονα μας ξεδιψάει και μας τονώνει. Επειδή, όμως, πολλοί το αποφεύγουν νομίζοντας πως έχει πολλή ζάχαρη και θα τους κάνει κακό στη σιλουέτα τους, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε τα οφέλη του, τί ισχύει και τί όχι, προκειμένου να το καταναλώσουμε ελεύθερα και με την… ψυχή μας φέτος το καλοκαίρι.

Μας προστατεύει από ασθένειες

Στο καρπούζι θα βρούμε μερικά από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε σε τροφές, αφού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και βιταμίνη Α, ενώ είναι επίσης γνωστό και για την υψηλή συγκέντρωση βήτα-καροτίνης, η οποία έχει τις πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες. Επίσης, περιέχει λουτεΐνη, λυκοπένιο, το οποίο το βρίσκουμε στην ντομάτα και άλλα καροτενοειδή, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την περιεκτικότητα του καρπουζιού σε αντιοξειδωτικά. Τι σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά για την υγεία μας; Τα αντιοξειδωτικά θεωρούνται ανώτερα από τις βιταμίνες , τα μέταλλα, την πρωτεΐνη και τους υδατάνθρακες, αφού «καθαρίζουν» τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες και μας προστατεύουν από διάφορα είδη καρκίνου, αλλά και άλλες παθήσεις, όπως άσθμα, οστεοπόρωση, ρευματοειδή αρθρίτιδα, υπέρταση και καρδιακές παθήσεις.

Κάνει καλό στα μάτια

Το καλοκαιρινό αυτό φρούτο έχει άλλη μια σημαντική ιδιότητα, που οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε βήτα-καροτίνη: ωφελεί τα μάτια και μας προστατεύει από μια πολύ σοβαρή πάθηση, την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η πάθηση αυτή «χτυπάει» μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά αποτελεί την πιο συχνή αιτία τύφλωσης και ουσιαστικά προσβάλλει την κεντρική περιοχή του βυθού του ματιού, που είναι και η πιο σημαντική. Το καρπούζι, όμως, μπορεί να συντελέσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης συμπτωμάτων και μάλιστα περισσότερο από τα καρότα, τα οποία επίσης περιέχουν βήτα-καροτίνη.

Μας χαρίζει ενέργεια

Αν είστε ξαπλωμένοι σε κάποια παραλία, σας έχει χτυπήσει ο ήλιος και αισθάνεστε την ενέργειά σας να σας εγκαταλείπει, φάτε λίγο καρπούζι. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχει ευθύνονται κατά πολύ για την παραγωγή ενέργειας του σώματος, ενώ ταυτόχρονα το μαγνήσιο και το κάλιο αποτελούν επίσης συστατικά ενέργειας. Ουσιαστικά, το καρπούζι σας δίνει μια υγιεινή εναλλακτική απέναντι στα ενεργειακά ποτά και σας υπόσχεται ενυδάτωση.

Βοηθάει στο αδυνάτισμα

Ίσως δίνει την αίσθηση ότι περιέχει φουλ ζάχαρη και το τρώτε συγκρατημένα, η αλήθεια, όμως, είναι ότι τα φαινόμενα απατούν. Το σάκχαρο που περιέχει είναι αρκετά λιγότερο από αυτό που βρίσκουμε στο μήλο και οι θερμίδες του είναι πολύ λιγότερες απ’ όσο φαντάζεστε, αφού 2 φλιτζάνια καρπούζι αποδίδουν περίπου 90 θερμίδες και δεν περιέχει καθόλου λίπος ή χοληστερίνη. Επίσης, οι φυτικές ίνες του, οι οποίες βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά, βοηθούν στην καλύτερη κινητικότητα του εντέρου, ενώ είναι και διουρητικό. Αποτελεί, λοιπόν, μια καλή επιλογή φρούτου αν προσέχετε τη διατροφή σας και τη σιλουέτα σας.

Ενυδατώνει τον οργανισμό μας

Λόγω του ότι το καρπούζι αποτελείται κατά 90% από νερό, προσφέρει στον οργανισμό μας την ενυδάτωση που χρειάζεται και αποτελεί μάλιστα ένα πολύ καλό σνακ, πριν ή μετά το γυμναστήριο, προκειμένου να σας βοηθήσει να αναπληρώσετε τα υγρά που χάσατε. Και μην ξεχνάτε ότι η σωστή ενυδάτωση εκτός από τον οργανισμό μας, κάνει καλό και στην επιδερμίδα μας.

Διαλέξτε το σωστό

Αν και η καλύτερη εποχή για το αγαπημένο αυτό φρούτο είναι στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, παρ’ όλ’ αυτά μπορείτε και τώρα να το απολαύσετε, αρκεί να δείξετε προσοχή στην επιλογή του. Φροντίστε λοιπόν όταν αγοράζετε καρπούζι, να προσέχετε να είναι συμμετρικό και να αποφύγετε τα χτυπημένα. Προτιμήστε κάποιο που να είναι βαρύ σε σχέση με το μέγεθός του και κοιτάξτε την πλευρά με την οποία ακουμπούσε στο έδαφος. Αν αυτή έχει κιτρινωπό-κεχριμπαρένιο χρώμα, προτιμήστε το, ενώ αν έχει άσπρο ή πράσινο, ψάξτε λίγο παραπάνω, γιατί πιθανότατα θα είναι άγουρο. Το εξωτερικό του θα πρέπει να έχει βαθύ πράσινο χρώμα, όπως επίσης και να μην είναι θαμπό, αλλά ούτε να γυαλίζει ιδιαίτερα. Και θυμηθείτε: όσο πιο ώριμο είναι ένα καρπούζι, τόσο περισσότερα είναι τα αντιοξειδωτικά του.

Δοκιμάστε το… αλλιώς

Πέρα από τον κλασσικό τρόπο «αρπάζω μια φέτα και την καταβροχθίζω», υπάρχουν και άλλοι τρόποι να απολαύσετε ένα καρπούζι.

-Παγάκια καρπουζιού: Αφαιρέστε τα κουκούτσια, κόψτε το σε μικρά κομμάτια και πολτοποιήστε το στο multi. Τοποθετήστε το σε παγοθήκες στην κατάψυξη, αφήστε το να παγώσει και χρησιμοποιήστε τα παγάκια του στο χυμό πορτοκαλιού ή γκρέιπφρουτ.

-Κοκτέιλ καρπουζιού: Αναμείξτε κομμάτια καρπουζιού απαλλαγμένα από κουκούτσια, με λίγο φυσικό χυμό λεμονιού και γλυκολέμονου και λίγα παγάκια στο μπλέντερ. Αδειάστε το περιεχόμενο σε μια μεγάλη κανάτα ή ακόμη μπορείτε να το τοποθετήσετε σε φόρμες, να προσθέσετε ξυλάκια και να το αφήσετε να παγώσει, έτσι ώστε να φτιάξετε παγωτό καρπούζι.

-Σαλάτα με καρπούζι: Πολλοί το προτιμούν σε συνδυασμό με φέτα. Προσθέστε το λοιπόν σε μικρά – χωρίς κουκούτσια- κομματάκια σε μια σαλάτα με ρόκα και φέτα και απολαύστε το.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ