Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε, όταν είμαστε άρρωστοι;

kruoma-3
ΔΕΥΤΕΡΑ, 03 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Η σωστή αντιμετώπιση ενός κρυολογήματος θέλει λίγη παραπάνω προσοχή και τη διακοπή συγκεκριμένων συνηθειών, που όχι μόνο δεν βοηθάνε στη γρήγορη ανάρρωση, αλλά κυρίως την επιβραδύνουν.

Όταν ήμασταν μικροί και αρρωσταίναμε, υπήρχε μια μαμά να μας φροντίσει και να μας απαγορεύσει κάποια πράγματα που θα μας έκαναν χειρότερα, παρά την επιμονή μας για το αντίθετο. Τώρα που έχουμε μεγαλώσει και είμαστε οι ίδιοι υπεύθυνοι για την υγεία μας, αρκούμαστε σε μια κοτόσουπα και έχουμε την τάση οι περισσότεροι να συνεχίζουμε τη ζωή που κάναμε όταν ήμασταν υγιείς, ακόμα και αν οι δυνάμεις μας έχουν μειωθεί αισθητά.

Η πραγματικότητα όμως και η σωστή αντιμετώπιση ενός κρυολογήματος θέλει λίγη παραπάνω προσοχή και τη διακοπή συγκεκριμένων συνηθειών, που όχι μόνο δεν βοηθάνε στη γρήγορη ανάρρωση, αλλά κυρίως την επιβραδύνουν.

Τώρα που μπήκε ο χειμώνας λοιπόν, δείξτε εγκράτεια, σωστή κρίση και ΜΗΝ κάνετε τίποτα από τα παρακάτω.

1. Παίρνετε πολλά φάρμακα
Τα φάρμακα βοηθάνε στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος ή μιας ίωσης, αλλά δεν θα κάνουν καμία γρίπη να εξαφανιστεί πιο γρήγορα αν πάρετε όλο το κουτί ή κάνετε ένα αυτοσχέδιο κοκτέηλ φαρμάκων. Διαβάζετε τις οδηγίες του κάθε φαρμάκου και μαζί με τη λήψη τους, μάθετε να κάνετε υπομονή, όσον αφορά την ανάρρωσή σας. Η λήψη πολλαπλών φαρμάκων, άλλωστε, πιθανότερο είναι να σας κάνει χειρότερα, παρά καλύτερα.

2. Αναζητάτε τη χαμένη σας ενέργεια στον καφέ
Το ιδανικό θα ήταν, κάθε φορά που μας ρίχνει στο κρεβάτι μια ίωση, να μένουμε στο κρεβάτι μέχρι να γίνουμε καλά, αλλά το ιδανικό δεν είναι εφικτό και τις περισσότερες φορές έχουμε πολλές υποχρεώσεις, που δεν επιδέχονται αναβολής. Σε αυτές τις περιπτώσεις μην ψάχνετε τη χαμένη σας ενέργεια στην καφεΐνη και τη ζάχαρη. Ο καφές, τα ενεργειακά ποτά και τα αναψυκτικά καταφέρνουν ακόμα περισσότερη αφυδάτωση του οργανισμού, επιδείνωση των συμπτωμάτων και επιβράδυνση της ανάρρωσης. Αναζητήστε τη χαμένη σας ενέργεια σε φρούτα και λαχανικά που θα δώσουν ώθηση στον οργανισμό σας με τις σωστές βιταμίνες και δώστε το χρόνο και το περιθώριο στο σώμα σας να πάρει όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

3. Δεν καθαρίζετε το ρινικό σπρέι
Χρησιμοποιείτε, και καλά κάνετε, αποσυμφορητικό μύτης, όταν αρχίζουν να επεκτείνονται τα συμπτώματα, αλλά ποτέ δεν είχατε σκεφτεί ή έστω ασχοληθεί να καθαρίσετε την υποδοχή του σπρέι. Η αλήθεια, όμως, είναι πως κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε βάζετε κι άλλα βακτήρια στη μύτη σας κάνοντας την ανάρρωσή σας ακόμα πιο δύσκολη.
Μπορεί το αποσυμφορητικό να πρόκειται για φάρμακο, αλλά και αυτό το εργαλείο χρειάζεται καθαρισμό με οινόπνευμα μετά από κάθε χρήση, για να αποφύγετε την επιδείνωση, όταν ο στόχος σας είναι η καλυτέρευση.

4. Συνεχίζετε παλιές θεραπείες
Τα αντιβιωτικά που σας είχε γράψει ο γιατρός πέρυσι και έχουν περισσέψει δεν είναι η λύση στο φετινό σας κρυολόγημα. Πρώτον, σίγουρα δεν έχουν περισσέψει τόσα, όσα χρειάζεστε φέτος για τη δέουσα ανάρρωσή σας, αλλά ακόμα και αν έχουν περισσέψει αρκετά, δεν έχουν την ισχύ που είχαν ένα χρόνο πριν. Πριν λοιπόν, αρχίσετε να παίρνετε ληγμένα φάρμακα, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας και ζητήστε του μια νέα συνταγογράφηση.

5. Φυσάτε με δύναμη τη μύτη σας
Το συνηθέστερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι η πεποίθηση πως μπορούν με ένα φύσημα της μύτης να βγάλουν από αυτή το μεγαλύτερο ποσοστό της ίωσης, κάτι που είναι τουλάχιστον αδύνατο να συμβεί. Αυτό, όμως, που δεν γνωρίζουν όσοι τη συνηθίζουν μια τέτοια τακτική είναι πως το βίαιο φύσημα της μύτης, μπορεί να προκαλέσει ακόμα περισσότερη ζημιά στη μύτη και φλεγμονή που να καθυστερήσει να αποκατασταθεί, περισσότερο απ’ ότι θα χρειαζόταν η αρχική θεραπεία από το κρυολόγημα.
Επιδιώκετε να φυσάτε τη μύτη σας όσο πιο αραιά γίνεται και αν νιώθετε πίεση στο κεφάλι ή πιέζετε τη μύτη σας όταν το κάνετε, τότε μάλλον το κάνετε με το λάθος τρόπο και πρέπει να αλλάξετε τακτική.

6. Αγγίζετε τα πάντα
Μπορεί εσείς να είστε φορέας μικροβίων και ιών, αλλά δεν εξυπηρετεί τίποτα και ούτε εσάς τους ίδιους να μεταδώσετε τον ιό και στους άλλους. Αποφεύγετε να έρχεστε σε επαφή με επιφάνειες δημόσιας χρήσης και απολυμαίνετε τα χέρια σας τακτικά. Όπως θέλετε, όταν οι άλλοι είναι άρρωστοι να προσέχουν, έτσι θα πρέπει να προσέχετε κι εσείς.

7. Βγαίνετε έξω όπως πάντα
Στο μέτρο του δυνατού προσπαθείστε να μην βγαίνετε από το σπίτι, όταν είστε άρρωστοι. Περιορίστε τις εξόδους στο φαρμακείο και στο σούπερ μάρκετ για τα απαραίτητα και ιδανικά προσπαθήστε να αποφύγετε και το γραφείο. Μη βοηθάτε την εξάπλωση του ιού και προστατεύστε τον εαυτό σας από το να αρπάξετε μια νέα ίωση, καθώς το ανοσοποιητικό σας είναι αποδυναμωμένο και απασχολημένο να σας θεραπεύει ήδη από μια πρώτη εισβολή μικροβίων και δεν χρειάζεται έξτρα δουλειά.

8. Αγγίζετε το πρόσωπό σας
Μπορεί τα συμπτώματα της ασθένειας να τα αισθάνεστε σε όλο σας το σώμα, αλλά η ουσιαστική πηγή των μικροβίων είναι το πρόσωπό σας. Αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας, γιατί έτσι ενισχύετε την εξάπλωση του ιού, αγγίζοντας στη συνέχεια κάτι άλλο. Εάν δεν απολυμαίνετε το πρόσωπό σας κάθε φορά που το αγγίζετε, τότε κρατήστε τα χέρια σας μακριά από αυτό.

9. Κάνετε γυμναστική
Ο γενικός κανόνας θέλει την αποφυγή της γυμναστικής, αν τα συμπτώματα της ασθένειας εντοπίζονται κάτω από το λαιμό. Η πραγματικότητα όμως υποδεικνύει την αποφυγή της γυμναστικής ανεξαρτήτος των συμπτωμάτων, καθώς καλό είναι να αφήνετε το χρόνο στο σώμα σας να αναρρώσει χρησιμοποιώντας όλες τις δυνάμεις του, που όπως και να έχει είναι μειωμένες, δεδομένης της ασθένειας.