Ποιες τροφές δεν πρέπει να τρώτε ΠΟΤΕ πριν τον ύπνο

nuxta-snak-fagito
ΤΡΙΤΗ, 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Όταν η ώρα είναι περασμένη, αλλά το ψυγείο συνεχίζει να σας «καλεί», πρέπει να φανείτε δυνατοί και να αποφύγετε σε κάθε περίπτωση τροφές που θα επηρεάσουν και τη σιλουέτα σας και τον ύπνο σας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ ετοιμαζόμαστε για ύπνο, οι λιγούρες μας χτυπάνε την πόρτα και η κουζίνα μοιάζει σαν να έχει μαγνήτη που μας τραβάει προς το μέρος της.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όμως, η κατανάλωση φαγητού ακριβώς πριν τον ύπνο είναι υπεύθυνη τόσο για τα περιττά κιλά, όσο και για τον κακό ύπνο, κι αν αυτά δεν σας μοιάζουν αρκετά, έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να προκαλέσει ζημιά στους ιστούς του λαιμού και του οισοφάγου. Αυτό που συμβαίνει είναι κάποιου είδους «αθόρυβης» παλινδρόμησης, η οποία διαφέρει από τις καούρες και προκαλεί στους παθόντες πονόλαιμο, χρόνιο βήχα και δυσκολία στην κατάποση. 

Για να αποφύγουμε όλα τα παραπάνω, λοιπόν, χρειάζεται να καταναλώνουμε το βραδινό μας τουλάχιστον 3 ώρες πριν πέσουμε για ύπνο. Κι αν μας πιάσει η επιθυμία για τσιμπολόγημα, τα παρακάτω πρέπει να βγουν οπωσδήποτε από τη λίστα μας.

Πατατάκια: επειδή μόνο ένα δεν φτάνει… ξεχάστε τα
Ειδικά αν πασχίζετε να χάσετε βάρος, τα πατατάκια πριν τον ύπνο πρέπει να αποκλειστούν πάση θυσία. Εκτός του ότι όταν ξεκινήσουμε με τα πατατάκια, δεν μπορούμε να τα αφήσουμε εύκολα καταναλώνοντας τελικά μεγάλες ποσότητες, τα πατατάκια είναι πλούσια σε αλάτι επηρεάζοντας την αρτηριακή μας πίεση. Οι μελέτες καταλήγουν ότι γενικότερα τα πατατάκια είναι «κενές θερμίδες» χωρίς καμία διατροφική αξία, γι’ αυτό αν θελήσετε να φάτε κάτι τραγανιστό, προτιμήστε λίγο καρότο ή μερικά αμύγδαλα.

Αλκοόλ: μην πέσετε στην παγίδα του
Αρκετοί άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να πιουν λίγο κρασί ή κάποιο άλλο ποτό πριν τον ύπνο, προκειμένου να τους χαλαρώσει και να κοιμηθούν γρήγορα και ποιοτικά. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι. Το αλκοόλ χαλαρώνει τις βαλβίδες που ενώνουν το στομάχι με τον οισοφάγο κι όταν συμβαίνει αυτό, ο οργανισμός μας αδυνατεί να κρατήσει το φαγητό εκεί που πρέπει, με την παλινδρόμηση να καιροφυλακτεί. Συν τοις άλλοις, μην ξεχνάτε και τις θερμίδες. Το ότι πρόκειται για κάτι που πίνουμε κι όχι για κάτι που τρώμε, δεν σημαίνει ότι μας απαλλάσσει από την πρόσληψη θερμίδων, οι οποίες συνήθως κυμαίνονται γύρω στις 100 για 1 ποτήρι.

Κόκκινο κρέας: ποτέ πριν τον ύπνο
Αν και γενικότερα το κρέας δεν συστήνεται πριν τον ύπνο καθώς χρειάζονται χρόνο για την πέψη, ειδικά το κόκκινο κρέας και ακόμη ειδικότερα το επεξεργασμένο, πρέπει να αποφεύγεται σε κάθε περίπτωση. Ο λόγος είναι ότι τα λίπη και οι πρωτεΐνες του κρατούν τον οργανισμό μας «απασχολημένο» προκειμένου να τα διασπάσει κι αυτό ενδεχομένως να μας προκαλέσεις δυσφορία, κράμπες και κακό ύπνο. Ακόμη, το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, γι’ αυτό είναι καλύτερα να το αποφεύγουμε τις βραδινές ώρες.

Σοκολάτα: γιατί δεν θα «κλείσει» τη μέρα σας γλυκά
Μπορεί να μοιάζει σαν την κατάλληλη γεύση που θα σας βάλει γλυκά-γλυκά για ύπνο, αλλά δυστυχώς η σοκολάτα δεν πρέπει να σας νικήσει σε αυτή τη… μάχη. Κάποιες σοκολάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά –τα οποία δρουν στις βαλβίδες που ενώνουν το στομάχι με τον οισοφάγο ανάλογα με το αλκοόλ- ενώ περιέχουν και καφεΐνη, όπως και ένα λιγότερο γνωστό διεγερτικό, τη θεοβρωμίνη, δίνοντάς σας κι άλλο λόγο για να την αποφύγετε.

Τυρί: προσέξτε ποιο θα επιλέξετε
Αν και πρόκειται για άλλη μια λιπαρή τροφή που πρέπει να αποφύγετε πριν τον ύπνο, εν προκειμένω είστε τυχεροί. Ενώ πρέπει πάση θυσία να αποφύγετε τα μαλακά τυριά, όπως τη φέτα και τη μοτσαρέλα, μπορείτε να «ξεφύγετε» μια στο τόσο με τις πιο σκληρές ποικιλίες, όπως την παρμεζάνα και το ελβετικό τυρί. Έχετε υπόψη σας ότι τα πιο σκληρά τυριά έχουν μικρότερη πιθανότητα να οδηγήσουν σε παλινδρόμηση.

Καφές: θα διώξει το Μορφέα
Το να ξεκινάει η μέρα σας με καφέ είναι κατανοητό. Το να τελειώνει, όμως, με τον ίδιο τρόπο είναι κάτι που πρέπει να αποφύγετε. Ο καφές πριν τον ύπνο, εκτός του ότι μπορεί να σας καθυστερήσει ώρες ολόκληρες από το να αποκοιμηθείτε λόγω της καφεΐνης του, είναι και όξινος, προκαλώντας ακόμη περισσότερα στομαχικά οξέα και κατ’ επέκταση δυσφορία. Αν πρέπει οπωσδήποτε να πιείτε λίγο καφέ, παρ’ όλο που είναι αργά, πιείτε μερικές γουλιές ντεκαφεϊνέ, που θα σας επηρεάσει λιγότερο και στις δυο περιπτώσεις.