Τα ψηλά τακούνια προκαλούν επαναστάσεις…

ta-psila-takounia-prokaloun-epanastaseis

ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Αρχικά, ήρθαν οι αγώνες για την ενίσχυση του γυναικείου ρόλου στην κοινωνία. Ακολούθησαν οι μάχες για τη διεκδίκηση ίσων μισθών μεταξύ ανδρών-γυναικών. Και τώρα, ένας νέος πόλεμος φαίνεται πως ξεσπά. Αφορμή; Η κατάργηση των τακουνιών από τα γυναικεία πόδια…

Ο συνδικαλισμός έχει δώσει σημαντικές μάχες κατά τη διάρκεια της ύπαρξής του. Τα δικαιώματα των εργαζομένων έχουν κατοχυρωθεί χάρη στην επιμονή και τους αγώνες ανθρώπων με πάθος για δικαιοσύνη και ισονομία. Και ενώ φαινόταν, πως σχεδόν όλα είχαν κατακτηθεί και πως τα εργασιακά σπαθιά μπήκαν επιτέλους στη θήκη τους, μια νέα αφορμή ήρθε να πυροδοτήσει το πάθος των ετοιμοπόλεμων συνδικαλιστών.

Οι πολέμιοι των τακουνιών…

Η αφορμή; Τα ψηλά τακούνια. Ναι, καλά διαβάσατε. Η μάχη για την ισότητα των… παπουτσιών, ξέσπασε για τα καλά στη Βρετανία καθώς οι συνδικαλιστές δηλώνουν, πως συνιστούν απειλή για την υγεία των εργαζόμενων γυναικών.

Σκοπός τους είναι να καταρρίψουν το αυστηρό dress code πολλών εταιρειών, που αναγκάζουν τις υπαλλήλους τους να φορούν ψηλά τακούνια στη δουλειά για πολλές ώρες, συχνά επιβαρύνοντας την ίδια τους την υγεία.

Τους ισχυρισμούς των συνδικαλιστών, επιβεβαιώνουν και οι ποδίατροι και οι ορθοπεδικοί, οι οποίοι αναφέρουν, πως το «υποχρεωτικό» 8ωρο με τακούνια, έχει οδηγήσει πολλές γυναίκες σε τραυματισμούς στους αστραγάλους και στα γόνατα, σε παραμόρφωση δακτύλων και σε σοβαρά προβλήματα στην πλάτη και χαμηλά στη μέση, καθώς τα επίπεδα στήριξης του σώματος με τακούνια είναι τα χειρότερα δυνατά.

Οι γιατροί ενώνουν τις φωνές τους, δηλώνοντας, πως ειδικά η Βρετανία, βρίσκεται στα πρόθυρα «ορθοπεδικής κατάρρευσης». Εκατοντάδες γυναίκες κατακλύζουν καθημερινά τα ιατρεία ειδικών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν παθήσεις που αφορούν την καθημερινή χρήση παπουτσιών με τακούνια…

Έτσι, τόσο οι συνδικαλιστές όσο και οι γιατροί συμφωνούν στην ανάγκη κατάργηση του αυστηρού dress code πολλών επιχειρήσεων, που επιβάλλει την καθημερινή χρήση παπουτσιών με ψηλά τακούνια, οδηγώντας τις γυναίκες από το γραφείο στο… ιατρείο του ορθοπεδικού!

… και οι υποστηρικτές τους!

Ωστόσο, υπάρχει πάντα και η αντίθετη άποψη. Πολλές είναι εκείνες οι γυναίκες, που θεωρούν τα τακούνια ως ένα αναπόσπαστο μέρος της γοητείας τους. Τα ψηλά και εντυπωσιακά τακούνια μέσα σε έναν ανδροκρατούμενο επιχειρηματικό κόσμο, προσθέτουν «πόντους» αυτοπεποίθησης σε αυτήν που τα φορά και επομένως δύναμη, που δύσκολα θα αποκτούσε απλά και μόνο με τα πτυχία, τις ικανότητες και τις γνώσεις της…

Πέρα όμως από το… αφροδισιακό του πράγματος, υπάρχουν και οι καθαρά πρακτικοί λόγοι, που μια γυναίκα μπορεί να επιλέξει να φορά τακούνια, ακόμη και αν δεν την υποχρεώνει το εργασιακό της περιβάλλον. Και ποιος είναι ο καλύτερος λόγος από την… έλλειψη ύψους; Οι επιπλέον 10-12 πόντοι, που μπορεί να κερδίσει μια γυναίκα φορώντας τακούνια, μπορεί να την κάνουν να σταθεί «ισάξια» δίπλα στους ψηλούς άνδρες συναδέλφους της και να διεκδικήσει δυναμικά τα ίδια δικαιώματα με αυτούς!

Ένας τέτοιος, ιδιότυπος πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα και σε δύο γυναίκες πολιτικούς με αφορμή τα τακούνια. Η βουλευτής των Συντηρητικών, κα Ντόρις, ανέφερε, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, πως φορά ψηλά τακούνια ακριβώς επειδή είναι αρκετά κοντή και θέλει να στέκεται στο ύψος των ανδρών συναδέλφων της. Τι ήθελε να το πει; Η πρόεδρος ενός από τα πιο σκληρά συνδικάτα της βρετανικής ιστορίας, του συνδικάτου GMB, η Μαίρη Τέρνερ, δήλωσε, απαντώντας στη κα Ντόρις: «αν πρέπει να φοράς ακριβά ψηλοτάκουνα για να σταθείς στο ύψος των συναδέλφων σου, τότε σε λυπάμαι…». Και μάλιστα, κάλεσε τα ελεύθερα γυναικεία πνεύματα να μην παίρνουν στα σοβαρά, πράξεις και δηλώσεις γυναικών βουλευτών, που στέλνουν τα δικαιώματα των γυναικών πίσω στον σκοτεινό Μεσαίωνα…

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ