Ποια είναι τα 5 λάθη που (πιθανόν) κάνετε στη δίαιτα;

diaita
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Όσο κι αν νομίζουμε ότι ακολουθώντας μια δίαιτα θα λύσουμε το πρόβλημα βάρους, το πιθανότερο είναι να κάνουμε κάποια κοινά λάθη που θα μας κοστίσουν.

Ξεκινήσατε δίαιτα με το που επιστρέψατε από τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά έχει μπει Νοέμβριος και η ζυγαριά δεν λέει να σας ενθαρρύνει με αυτά που δείχνει; Τότε το πιθανότερο είναι να έχετε πέσει στη παγίδα συνηθισμένων λαθών που κάνουν οι περισσότεροι από όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος. Ας δούμε μερικά από αυτά, προκειμένου να πάρει μπρος ο δείκτης της ζυγαριάς και να φύγει με… φόρα προς τα αριστερά.

Δεν τρώτε βραδινό
Μια από τις συνηθισμένες προτάσεις αυτών που βρίσκονται σε δίαιτα είναι «Θα φάω τώρα λίγο παραπάνω, αλλά το βράδυ δεν θα φάω τίποτα». Σε αυτή την τακτική το κακό είναι διπλό: αφενός φορτώνετε τον οργανισμό σας με έξτρα θερμίδες τρώγοντας παραπάνω το μεσημέρι και αφετέρου επιβραδύνετε το μεταβολισμό σας, καθώς δεν του δίνετε καύσιμο για να δουλέψει, αφού στερείστε το βραδινό γεύμα. Συνεπώς, ο ρυθμός του μεταβολισμού πέφτει και οι έξτρα θερμίδες που φάγατε, μετατρέπονται σε έξτρα κιλά. Και χωρίς, όμως, να καταναλώσετε παραπάνω ποσότητα μεσημεριανού φαγητού, το βραδινό είναι απαραίτητο προκειμένου να διατηρείται ο ρυθμός του μεταβολισμού και να μην «κοιμάται». Άλλωστε σκεφτείτε το: αν η τελευταία φορά που θα φάτε είναι το μεσημέρι ή έστω το απόγευμα γύρω στις 5, μέχρι τις 7 ή 8 το πρωί που θα φάτε πρωινό, έχετε αφήσει τον εαυτό σας νηστικό… 15 ώρες.

Απογοητεύεστε όταν ο ρυθμός απώλειας κιλών πέσει
Πολλοί άνθρωποι χάνουν αρκετό βάρος τις πρώτες ημέρες της δίαιτας και στη συνέχεια ο ρυθμός απώλειας κιλών πέφτει. Τότε είναι που η απογοήτευση «χτυπά» την πόρτα και πολλές προσπάθειες φτάνουν σε άδοξο τέλος, προτού καν «ανθίσουν». Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη σας, όμως, είναι ότι πάντα θα υπάρχουν εβδομάδες που θα χάνετε περισσότερο από το αναμενόμενο και άλλες που το βάρος σας ίσως να παραμένει το ίδιο με μικροδιαφορές, παρά τις επίμονες προσπάθειες. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με ορμονικούς παράγοντες, με κατακράτηση υγρών, με την άσκηση (όσο πιο πολύ κινείστε, τόσο περισσότερο βοηθάτε τη ζυγαριά να δείξει αυτό που επιθυμείτε) κ.ά., οπότε σοφό θα ήταν να μην απογοητεύεστε και να τα παρατάτε, αλλά να έχετε στο νου σας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αποζημιωθείτε.

Αλλάζετε αυτά που τρώτε, όχι τον τρόπο που τρώτε
Όταν θέλετε οπωσδήποτε κάτι να μασουλάτε όταν βλέπετε τηλεόραση ή παραγγέλνετε φαγητό απ’ έξω όταν στρεσάρεστε, σημαίνει ότι δεν έχετε κάνει ριζικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής σας κι αυτό θα σαμποτάρει αργά ή γρήγορα τη δίαιτά σας. Πρέπει όχι μόνο να επιλέγετε πιο υγιεινές τροφές, αλλά να έχετε υπόψη σας, για παράδειγμα, πως το μασούλημα μπροστά από την τηλεόραση, ακόμη κι αν πρόκειται για ποπ κορν χωρίς βούτυρο ή καρύδια, μας ωθεί στο να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες από το συνηθισμένο και σε στιγμές της ημέρας που δεν θα έπρεπε να τρώμε κάτι, π.χ. πριν πέσουμε για ύπνο ή όλο το απόγευμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα χρειαστεί να βάλετε ένα πρόγραμμα και να χωρίσετε τα γεύματά σας σε 3 κύρια και 2 σνακ ενδιάμεσα, προσπαθώντας να μην παρεκκλίνετε από αυτά. Ακόμη, θα πρέπει να συγκεντρώνεστε σε αυτό που τρώτε, να καταλαβαίνετε γιατί το τρώτε και πότε πρέπει να σταματήσετε να το τρώτε. Όταν το κατορθώσετε, θα καταλάβετε ότι τα junk food που καταναλώνατε τόσο καιρό, δεν έχουν να σας προσφέρουν απολύτως τίποτα και τελικά… δεν ήταν και τόσο νόστιμα.

Τρώτε λιγότερο απ’ όσο θα έπρεπε
Η φράση «κάνω δίαιτα» δεν πρέπει να ταυτίζεται με τη φράση «πεθαίνω της πείνας», έστω κι αν πολλοί έχουν μπερδέψει τις 2 έννοιες και νομίζουν ότι όσο πιο λίγο τρώνε, τόσο πιο γρήγορα θα χάσουν κιλά. Στην πραγματικότητα, το να αφήνετε τον εαυτό σας να πεινάει φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα –όπως και με την περίπτωση του βραδινού- ενώ τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώνετε την ημέρα θα πρέπει να τις υπολογίσετε με τη βοήθεια ειδικού, με βάση τις δικές σας ανάγκες κι όχι αντιγράφοντας το διαιτολόγιο της συναδέλφου από τη δουλειά που έχασε 10 κιλά σε 2 μήνες. Συν τοις άλλοις, ο οργανισμός σας πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, χωρίς εκπτώσεις. Αν, λοιπόν, δεν τρώτε όσο πρέπει, θα καταλήξετε να κάνετε στον εαυτό σας περισσότερο κακό παρά καλό.

Δεν δέχεστε ότι οι πειρασμοί είναι μέσα στο πρόγραμμα
Κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας θα υπάρξουν φορές που θα φάτε έξω με φίλους, θα σας καλέσουν σε ένα γεύμα, θα «λυγίσετε» στη θέα μιας πίτας με γύρο κ.ο.κ. Υποθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ανά 3 μέρες, έχετε υπόψη σας ότι κι αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα κι ακόμη κι αν σας προσθέσουν ένα κιλό τις επόμενες ημέρες, δεν πρέπει να τα παρατήσετε. Αποκτήστε δύναμη για να φτάσετε το στόχο σας και όποτε παρεκκλίνετε από το πρόγραμμά σας, φροντίστε να ακολουθείτε συμβουλές που θα σας βοηθήσουν όπως: να πίνετε νερό πριν ξεκινήσετε το γεύμα σας σε εστιατόριο για να φάτε λιγότερο, να επιλέγετε σαλάτες χωρίς σος, να μοιράζεστε το γλυκό κ.λπ.

Και μην ξεχνάτε: ένας ρεαλιστικός στόχος και λίγη προσπάθεια, θα σας φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε τρόπο ζωής για πάντα!