Ποιες τροφές δεν πρέπει να αποθηκεύετε στο ψυγείο σας

psugeio-trofima
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Μπορεί το ψυγείο να είναι... παράδεισος για κάποιες τροφές, για άλλες, όμως, ενδέχεται να σημάνει την καταστροφή τους.

Η σωστή αποθήκευση των τροφών είναι η μισή δουλειά για τη διατήρηση των θρεπτικών τους συστατικών και της γεύσης τους. Κι όπως είναι γνωστό, το ψυγείο δεν είναι για όλα τα τρόφιμα ο κατάλληλος αποθηκευτικός χώρος.

Οι παρακάτω τροφές, ανήκουν στην κατηγορία αυτών που πρέπει να μείνουν μακριά από το ψυγείο, όχι γιατί αλλιώς θα κάνουν σε εσάς κακό, αλλά γιατί θα χάσουν τη γεύση τους και θα χαλάσουν τη νοστιμιά του γεύματός σας.

Λάδια: χάνουν την υφή τους
Αν και το λάδι δεν θεωρείται ακριβώς τρόφιμο, αλλά απαραίτητο συστατικό της διατροφής μας, παρ’ όλ’ αυτά, πρέπει να το κρατήσετε μακριά από το ψυγείο. Ο λόγος είναι ότι η ψύξη του αλλάζει την υφή, βαραίνοντάς τη και κάνοντάς τη να μοιάζει με spread ή βούτυρο. Η κατάληξη αυτή συμβαίνει συνήθως στο ελαιόλαδο και τα έλαια από καρύδα, τα οποία γίνονται πιο συμπαγή στις πιο ψυχρές θερμοκρασίες και χρειάζονται χρόνο για να ξαναγίνουν ρευστά. Σε περίπτωση που κάνετε το λάθος, βάλτε μετά το λάδι στο φούρνο μικροκυμάτων για να ξαναποκτήσει την υφή του.

Καφές: απορροφά τις μυρωδιές άλλων τροφών
Ο καφές εντάσσεται στην κατηγορία τροφίμων που δεν πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο, γιατί ουσιαστικά δρα σαν σφουγγάρι που απορροφά τις οσμές γύρω του –κι όπως καταλαβαίνετε μέσα στο ψυγείο θα συναντήσει πολλές οσμές. Πέραν αυτού, όμως, με την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας, ο καφές αρχίζει να χάνει την υγρασία του και μαζί με αυτή και τη γεύση του. Αν δεν θέλετε, λοιπόν, να πίνετε καφέ με γεύση… αγγούρι, κρατήστε τον εκτός ψυγείου.

Ντομάτες: αλλάζει η υφή τους
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την αποθήκευση της ντομάτας στο ψυγείο είναι ότι με τη χαμηλή θερμοκρασία αλλάζει η υφή της και η γεύση της. Έχετε φάει ποτέ ντοματοσαλάτα, όπου οι ντομάτες ήταν άγευστες, με κρυστάλλους πάγου στο εσωτερικό τους και χυλώδη υφή; Αν ναι, τότε κατά πάσα πιθανότητα αυτές οι ντομάτες να βρίσκονταν στο ψυγείο πριν τη σαλάτα σας. 

Κρεμμύδια: ακολουθούν την πορεία της ντομάτας
Όπως και στην περίπτωση της ντομάτας, έτσι και τα κρεμμύδια παίρνουν μια όψη και υφή που θυμίζει μούχλα αν μείνουν για καιρό στο ψυγείο και χάνουν την ξηρότητά τους. Αν το κρεμμύδι έχει κοπεί, τότε μέσα στο ψυγείο θα ξεραθεί, όσο κι αν προσπαθήσετε να το προφυλάξετε με μια χαρτοπετσέτα ή μεμβράνη, συν του ότι θα απελευθερώσει την οσμή του, η οποία θα κάνει το ψυγείο σας να μην μυρίζει και τόσο όμορφα κάθε φορά που το ανοίγετε.

Πατάτες: χάνουν τη γεύση τους
Η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου διασπά το άμυλο της πατάτας, πράγμα που σημαίνει ότι η αποθήκευσή τους στο ψυγείο θα δώσει πιο γλυκιά γεύση στην πατάτα σας, η οποία δεν είναι νόστιμη και μπορεί δύσκολα να διορθωθεί.

Μπανάνες: αργούν να ωριμάσουν
Εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο αυστηρά, απλώς χρειάζεται να ξέρετε κάτι βασικό: Επειδή η τοποθέτηση μιας μπανάνας στο ψυγείο σημαίνει ότι θα καθυστερήσει να ωριμάσει, μπορείτε να τις αποθηκεύσετε εκεί, αρκεί να μην σκοπεύετε να τις φάτε σύντομα. Από την άλλη, αν έχετε ώριμες μπανάνες που δεν θέλετε να καταναλώσετε άμεσα, το ψυγείο και πάλι δίνει τη λύση. Αν παρατηρήσετε ότι η φλούδα τους μαυρίζει μην ανησυχήσετε. Το φρούτο μέσα θα είναι καλά διατηρημένο.

Ψωμί: σκληραίνει και αλλάζει η υφή του
Αν σας περίσσεψε ψωμί, το ψυγείο δεν είναι το κατάλληλο μέρος να το τοποθετήσετε, καθώς εκεί γίνεται πιο σκληρό και η υφή του πλησιάζει αυτή της… τσίχλας, συν του ότι το μπαγιατεύει ακόμη περισσότερο. Αν παρ’ όλ’ αυτά τοποθετήσετε στην κατάψυξη μπαγιάτικο ψωμί και όταν το θελήσετε το βάλετε στο φούρνο, το ψωμί σας θα μοιάζει με φρέσκο (δοκιμάστε το σε ένα κυριακάτικο τραπέζι, όπου το φρέσκο ψωμί πάντα λείπει).