Απλά βήματα για ένα πιο όμορφο σώμα

apla-bimata-gia-ena-pio-omorfo-soma

ΤΡΙΤΗ, 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Μπορεί τα γονίδια να ορίζουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό την εμφάνιση μας, αλλά είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε καλύτερα αυτά που μας έδωσε η φύση.

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και σιγά-σιγά διαπιστώνουμε τις «κραιπάλες» του χειμώνα στο σώμα μας. Πιθανόν να μην μας αρέσει αυτό που βλέπουμε και να θέλουμε να κάνουμε κάτι για αυτό, αλλά μην ξέροντας τι και πως, γρήγορα μπορεί να χάσουμε την αυτοπεποίθησή μας. Με μερικά απλά βήματα μπορούμε να αποκτήσουμε ένα πιο όμορφο σώμα.

Γνώθι σ’ αυτόν

Το πρώτο βήμα είναι η αυτογνωσία. Πρέπει να ξέρετε ποιοι είναι οι στόχοι σας αλλά και ποιες είναι οι δυνατότητες σας. Πρέπει να ξέρετε τι σχήμα έχει το σώμα σας και πώς θέλετε να το διαμορφώσετε, σε ποια σημεία θα δώσετε περισσότερη έμφαση κ.τ.λ. Το πρώτο βήμα για ένα καλύτερο σώμα έρχεται μετά από σκέψη και προγραμματισμό.

Θέτουμε στόχους

Πριν ξεκινήσετε είναι σημαντικό να θέσετε ορισμένους στόχους με σειρά προτεραιότητας. Ιδανικά θα τους διαχωρίσετε σε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους. Εάν για παράδειγμα είστε υπέρβαροι και θέλετε να χάσετε το «σωσίβιο» γύρω από τη μέση, άμεση προτεραιότητα είναι να μειώσετε το λίπος στο σώμα σας και στη συνέχεια να ενδυναμώσετε τους κοιλιακούς. Σε κάθε περίπτωση οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί και εφικτοί.

Καταγραφή δεδομένων

Όταν ξεκινήσετε το πρόγραμμα σας, καλό είναι να καταγράψετε μερικά στοιχεία για το σώμα σας, ώστε να είστε σε θέση να κρίνετε την πορεία σας και να προσαρμόσετε καταλλήλως το πρόγραμμα και τους στόχους σας. Τα δεδομένα που θα σας χρειαστούν είναι το βάρος σας, καθώς και η μέτρηση της περιφέρειάς σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φωτογραφίες για καλύτερα αποτελέσματα. Η σύγκριση του «πριν» με το «μετά» θα σας δώσει μεγάλη χαρά και δύναμη να συνεχίσετε.

Καταστρώστε ένα προσωπικό πλάνο δράσης

Σχεδιάστε την εμφάνιση σας όπως την θέλετε. Ένα πιο όμορφο σώμα δεν συνεπάγεται μονάχα επίπονες ασκήσεις, αφού είναι μια πολυδιάστατη ενασχόληση που αγγίζει πολλές πτυχές της καθημερινότητας. Πέραν της φυσικής άσκησης θα έχετε να λύσετε και θέματα διατροφής, υγείας και πιθανόν αλλαγής στην καθημερινότητα. Σκοπός σας δεν είναι να φαίνεστε μόνο υγιείς, αλλά να νιώθετε υγιείς. Ένας επαγγελματίας ειδικός θα χρειαστεί για να σας καθοδηγήσει.

Η καλύτερη «ρουτίνα»

Το τι βολεύει εσάς, λόγω υποχρεώσεων, σωματοδομής, ικανοτήτων και στόχων, πιθανόν να είναι διαφορετικό από το τι χρειάζεται κάποιος άλλος. Για αυτό είναι σημαντικό να έχετε μια «ρουτίνα» και ένα πρόγραμμα το οποίο να είναι φτιαγμένο αποκλειστικά για εσάς. Αποφύγετε δια ροπάλου να ακολουθήσετε το πρόγραμμα γυμναστικής που έχει φτιαχτεί για κάποιον άλλον ή μια δίαιτα που σας έδωσε ένας γνωστός σας. Η δική σας προσπάθεια θα πρέπει να είναι «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα σας.

Σημαντικός παράγοντας η δίαιτα

Αν και υπερισχύει η άποψη ότι η δίαιτα δεν είναι τόσο σημαντικός παράγοντας, ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Η σωστή διατροφή είναι μεγάλης σημασίας, τόσο αν θέλετε απλά να χάσετε βάρος όσο και αν θέλετε να βελτιώσετε την εικόνα του σώματος σας. Αντίστοιχα πρέπει να προσαρμόσετε τη δίαιτα σας στο πρόγραμμα φυσικής κατάστασης σας, ανάλογα με τους στόχους που έχετε θέσει. Έτσι, αν θέλετε να βελτιώσετε την μυϊκή κατάστασή σας, πρέπει να βάλετε πολλές πρωτεΐνες στην διατροφή σας. Αν θέλετε να χάσετε βάρος, τότε πείτε αντίο στα λίπη και σάκχαρα.

Η αξία της συνέπειας

Το σώμα μας έχει την ιδιότητα να αντιστέκεται στην αλλαγή. Αν δεν είστε συνεπείς και σχολαστικοί με πρόγραμμα φυσικής κατάστασης σας, τότε δύσκολα θα διατηρήσετε ό, τι έχετε με κόπο έχετε ήδη καταφέρει. Πάνω από όλα όμως πρέπει να έχουμε και υπομονή. Χωρίς υπομονή δεν βλέπουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα και εύκολα μπορεί να απογοητευτούμε και να τα παρατήσουμε. Μόνο εάν μείνετε πιστοί στους στόχους σας θα τους ολοκληρώσετε.

Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις

Σίγουρα θα έχετε δει διαφημίσεις για μαγικά χάπια που δήθεν καίνε μεγάλες λίπους στον ύπνο σας ή όργανα γυμναστικής που εγγυώνται άμεσα αποτελέσματα σχεδόν χωρίς καθόλου κόπο. Όλα αυτά κατά 99% είναι αναληθή και το μόνο που πετυχαίνουν είναι να σας βγάζουν εκτός στόχου και προϋπολογισμού... Ενδεχομένως, λειτουργούν μόνο βοηθητικά κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας αλλά και πάλι με τη βοήθεια εντατικής γυμναστικής και ισορροπημένης διατροφής.