Πώς να επιλέγετε σοφά τις πρωτεΐνες

pos-na-epilegete-sofa-tis-proteines

ΤΡΙΤΗ, 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Τι κάνει την πρωτεΐνη καλή ή κακή; Μάθετε και δείτε πώς να κάνετε έξυπνες διατροφικές επιλογές.

Το σώμα μας χρειάζεται πρωτεΐνες για την οικοδόμηση ισχυρών οστών, μυών, υγιούς δέρματος και κυττάρων. Επειδή δε μπορούμε να αποθηκεύουμε πρωτεΐνη στο σώμα μας όπως μπορούμε να αποθηκεύουμε υδατάνθρακες, πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι προσλαμβάνουμε αρκετή πρωτεΐνη καθημερινά. Είναι όμως όλες οι πρωτεΐνες ίδιες;

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτό που κάνει μια πρωτεΐνη «καλή» ή «κακή» είναι τα κορεσμένα λιπαρά. Οι πρωτεΐνες που είναι υψηλές σε κορεσμένα λίπη, μπορεί να αυξήσουν το επίπεδο χοληστερόλης, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου. Οι περισσότεροι ενήλικες πρέπει να προσλαμβάνουν 40 με 65 γραμμάρια πρωτεΐνης κάθε μέρα. Και αν και πολλοί καταναλώνουν ήδη περισσότερη πρωτεΐνη απ όσο χρειάζεται, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι πρόκειται για «καλή» πρωτεΐνη.

Δείτε πώς να κάνετε έξυπνες επιλογές σχετικά με το ποια πηγή πρωτεϊνών να επιλέγετε…

Πηγές πρωτεϊνών

Κρέατα: Το σαλάμι, η μπριζόλα, το κοτόπουλο με την πέτσα του, είναι κρέατα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αλλά και με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Τα 170 γραμμάρια μπριζόλας για παράδειγμα, έχει σχεδόν όλες τις πρωτεΐνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας για μια μέρα, αλλά και σχεδόν το 75% των ημερήσιων αναγκών σε κορεσμένα λιπαρά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κόψετε όλα τα υπόλοιπα; Όχι απαραίτητα. Χρησιμοποιήστε μέτρο και προσπαθήστε να τρώτε αυτά τα κρέατα μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Άπαχο κρέας: Ευτυχώς, υπάρχουν και πιο «λιτές» επιλογές για τους αθεράπευτους κρεατοφάγους. Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα ψάρια και το μοσχαρίσιο κρέας που είναι 95% άπαχα, εξακολουθούν να είναι υψηλά σε πρωτεΐνη, αλλά έχουν λιγότερο λίπος, ειδικά κορεσμένο, που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη.

Σόγια: Οι πρωτεΐνες σόγιας είναι πλούσιες σε φυτικές πρωτεΐνες και χαμηλές σε κορεσμένα λίπη. Έχουν αργή αντίδραση και μεταβολίζονται αργά. Προτιμήστε τα φασόλια σόγιας, το τόφου ή το γάλα σόγιας και υποκατάστατα κρέατος.

Φασόλια, όσπρια και ξηροί καρποί: Όλες οι ποικιλίες των φασολιών είναι καλές πηγές πρωτεϊνών και χαμηλές σε κορεσμένα λίπη. Μπορείτε να τρώτε τα φασόλια σαν σούπα ή σε σαλάτες ή χούμους. Τα όσπρια όπως τα ξηρά μπιζέλια και οι φακές είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσια σε πρωτεΐνες. Όσον αφορά στους ξηρούς καρπούς, τα καρύδια, όταν καταναλώνονται με μέτρο, είναι μια άλλη καλή πηγή πρωτεΐνης που δεν είναι υψηλή σε λιπαρά.

Γαλακτοκομικά: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα συχνά παραβλέπονται ως πηγές πρωτεϊνών, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Μερικά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι υψηλότερα σε κορεσμένο λίπος από ό,τι άλλα. Προτιμήστε τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυριά όπως cottage και ricotta και ελληνικού τύπου γιαούρτι, όχι μόνο λόγω της αξίας τους ως πηγές πρωτεΐνης, αλλά επειδή επίσης είναι ιδιαίτερα εύγευστα.

Εκτός από το να κάνετε μια σωστή επιλογή πρωτεϊνών, είναι επίσης χρήσιμο να προγραμματίζετε τα γεύματά σας. Ο σωστός προγραμματισμός μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα τρόφιμα που έχετε την τάση να τρώτε πάρα πολύ, επιτρέποντάς σας να τα αντικαταστήσετε με πιο ωφέλιμα.

Τι να θυμάστε

Όταν επιλέγετε πηγές πρωτεϊνών, να θυμάστε ότι ακόμη κι αν προσλαμβάνετε τις ίδιες ποσότητες πρωτεΐνης από υψηλής και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά επιλογές, διατρέχετε τον κίνδυνο αύξησης της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης με την επιλογή πηγών με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος. Εξετάστε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης πρόσληψης ζωικής πρωτεΐνης και προτιμήστε φυτικές πηγές για την προστασία της καρδιάς σας.