Τα οφέλη του βασιλικού πολτού

basilikos-poltos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Ο βασιλικός πολτός είναι η τρόφη με την οποία μεγαλώνουν οι μέλισσες τις βασίλισσές τους και είναι ουσία πλούσια σε πρωτεΐνες, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες με συνέπεια η θρεπτική του αξία θεωρείται ιδιαιτέρως υψηλή και ωφέλιμη.

Το γαλακτώδες υγρό συλλέγεται, από τους ανθρώπους, χιλιάδες χρόνια και δεν είναι να απορεί κανείς για τη φήμη αυτής της ουσίας, αν λάβουμε υπόψη μας, πως μια μέλισσα βασίλισσα που έχει τραφεί και μεγαλώσει με το βασιλικό πολτό, ζει 40 φορές περισσότερο απ’ ότι η μια εργάτρια.

Ανακαλύψτε κι εσείς λοιπόν το βασιλικό πολτό και προσφέρετε ένα σπάνιο δώρο στον οργανισμό σας.

1. Νεανικό δέρμα
Ο βασιλικός πολτός, όχι τυχαία, είναι συστατικό πολλών καλλυντικών προϊόντων, καθώς η δερματολογική του δράση αφορά την καλή ενυδάτωση του δέρματος και τη διατήρηση του σφριγηλού του χαρακτήρα. Γι’ αυτούς τους λόγους και εξαιτίας της ζελατίνης που περιέχει πολλοί απολαμβάνουν τη δερματολογική του δράση μέσω πολλών δερματολογικών προϊόντων, που τον περιέχουν στη σύστασή τους.

2. Λαμπερά δόντια
Η ουλίτιδα είναι μια ασθένεια των ούλων, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί σχετικά άμεσα, από τη στιγμή που θα διαπιστωθεί, μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερες και μη αναστρέψιμες καταστάσεις, όπως είναι η περιοδοντίτιδα. Αν όμως προσέξετε τη στοματική σας υγιεινή και προλάβετε την εξέλιξη της ουλίτιδας μπορείτε να σταθεροποιήσετε την κατάσταση και με τη βοήθεια του βασιλικού πολτού και των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του να αποτρέψετε την ανάπτυξη της περιοδοντίτιδας μαχόμενοι αποτελεσματικά τα βακτήρια που την προκαλούν.

3. Γερά κόκαλα
Ο βασιλικός πολτός, ακόμα, θεωρείται πως ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά, ρίχνοντας έτσι τις πιθανότητες να αναπτύξει ο οργανισμός οστεοπόρωση. Στην ίδια λογική, αποτρέπει την αποδυνάμωση και τον εφκυλισμό της οστικής πυκνότητας.

4. Προστασία κατά του διαβήτη
Σε γερμανικές εργαστηριακές δοκιμές, 20 γραμμάρια βασιλικού πολτού έριξαν άμεσα, αποτελεσματικά και σημαντικά τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα, εντός μόνο δυο ωρών. Έρευνα δε, ιαπωνικού πανεπιστημίου έδειξτε την επίδραση του βασιλικού πολτού σε ποντίκια, στα οποία ρυθμίστηκε η πίεση του αίματος, μειώθηκε η στένωση των αιμοφόρων αγγείων, ακόμα και η αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη.

5. Ρίχνει τη χοληστερίνη
Ο βασιλικός πολτός μπορεί, ακόμα, να επηρεάσει θετικά τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, καθώς σε σχετικές έρευνες δόσεις 50-100 γραμμαρίων την ημέρα, έριχναν τη χοληστερίνη στο άτομο κάτα 14%, αλλά και το λίπος στο αίμα κατά 10%. Πέρα λοιπόν από τη σωστή και υγιεινή διατροφή που κρατάει τη χοληστερίνη σε φυσιολογικά επίπεδα, μπορείτε να έχετε μια άκρως αξιόλογη βοήθεια από ένα κουταλάκι βασιλικό πολτό την ημέρα.

6. Αντιβακτηριακή δράση
Η αντιβακτηριακή δράση του βασιλικού πολτού, που αναφέρθηκε και στην περίπτωση της στοματικής υγιεινής, δεν είναι καθόλου αμελητέα, δεδομένης της ισχύς της απέναντι σε δυναμικά βακτήρια όπως είναι ο σταφυλόκοκκος και το e.coli, τα οποία προκαλούν πλήθος προβλημάτων και νοσημάτων.

7. Αντικαρκινική δράση
Ο βασιλικός πολτός, σύμφωμα με ιαπωνική έρευνα καταπολεμά τον καρκίνο εμποδίζοντας τη ροή του αίματος στους καρκινικούς όγκους. Στη συγκεκριμένη έρευνα, μελετήθηκε η δράση πολλών ειδών βασιλικών πολτών και όλοι είχαν σημαντική κατασταλτική δράση ενάντια των προβληματικών σημείων, με τη μεγαλύτερη ένταση να την έχει το εκχύλισμα καφεϊκό οξύ, το οποίο συναντάται σε διάφορα φυτά και καταφέρνει τη μεγαλύτερη αναχαίτιση του αίματος προς τα καρκινικά μορφώματα.

Και πώς καταναλώνεται...
Αν θέλετε να έχετε τη φροντίδα με την οποία μεγαλώνουν οι βασίλισσες μέλισσες, τότε αρχίστε άμεσα να καταναλώνετε βασιλικό πολτό. Οι μορφές που προσφέρει η αγορά είναι πολλές, με συνηθέστερη εκείνη της κάψουλας, αν όμως είστε αλλεργικοί στα μελισσοκομικά προϊόντα, θα ήταν καλύτερο να το αποφύγετε ή καλύτερα να ζητήσετε πρώτα τη γνώμη του γιατρού σας.
Αν ακολουθείτε και κάποια άλλη φαρμακευτική αγωγή, θα ήταν επίσης καλό, να επιβεβαιώσετε ότι ο πολτός δεν θα επηρεάσει τη δράση των άλλων φαρμάκων.