Η πίεση ανεβαίνει λόγω... θορύβου!

i-piesi-anebainei-logo-thorubou

ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Ζείτε σε μεγάλη, κεντρική λεωφόρο με ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση; Αν ναι, ρίξτε μια ματιά στα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης καθώς οι επιστήμονες αναφέρουν, πως η ηχορύπανση… ανεβάζει την πίεση!

Αν το σπίτι σας βρίσκεται σε μεγάλη λεωφόρο με αυξημένη κίνηση, τότε το καυσαέριο, δεν είναι το μόνο πρόβλημα, που ενδεχομένως αντιμετωπίζετε, όπως αποκαλύπτει μια έρευνα, αλλά και η υψηλή πίεση…

Το… κορνάρισμα ανεβάζει την πίεση!

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Λουντ στη Σουηδία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Health», αποκάλυψε, πως η ηχορύπανση, που προέρχεται από δρόμους με ιδιαίτερη αυξημένη κίνηση (π.χ. θόρυβος οχημάτων, εξατμίσεις, κορναρίσματα κ.α.) προκαλεί πέρα από… ζαλάδα και αυξημένη αρτηριακή πίεση!

Οι επιστήμονες αναφέρουν, πως οι πιθανότητες αυξημένης αρτηριακής πίεσης αυξάνονται κατά 25%, όταν ο καθημερινός θόρυβος από τα διερχόμενα αυτοκίνητα ξεπερνά τα 60 ντεσιμπέλ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, περίπου 1 στους 4 Ευρωπαίους ζουν σε τέτοιους «επιβαρυμένους» δρόμους, γεγονός, που από μόνο του αποτελεί ικανό λόγο για περαιτέρω διερεύνηση.

Στις περιπτώσεις, που ο θόρυβος ξεπερνά τα 64 ντεσιμπέλ, τότε ο κίνδυνος για αυξημένη αρτηριακή πίεση, ξεπερνά το 90%! Ο ακατάπαυστος, ενοχλητικός θόρυβος, δημιουργεί στρες στους κατοίκους των γύρω σπιτιών, με αποτέλεσμα να… χάνουν τον ύπνο τους και να υποφέρουν από ενοχλητικές αϋπνίες, που ευθύνονται για την αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Στην εν λόγω μελέτη, έλαβαν μέρος 28.000 άτομα, που παρουσίασαν σε γενικές γραμμές παρόμοια συμπτώματα. Οι ερευνητές, μίλησαν για τις αρνητικές επιπτώσεις του θορύβου στην υγεία, καθώς συνέδεσαν την υψηλή αρτηριακή πίεση με την πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου ή ακόμη και εμφράγματος.

Παρόλο που οι επιστήμονες στο σύνολό τους, ανακοίνωσαν, πως για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, παίζουν μεγαλύτερο ρόλο διάφοροι άλλοι παράγοντες (π.χ. κάπνισμα, κακή διατροφή κ.α.), ωστόσο, κανείς δεν αμφισβήτησε και το «μερίδιο» του θορύβου στην αυξημένη πίεση.

Εξίσου ενδιαφέρον, ήταν και το συμπέρασμα της έρευνας, σύμφωνα με το οποίο, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι (άνω των 60 ετών) δεν εμφανίζουν συσχετισμό ανάμεσα στην αυξημένη πίεση και στον θόρυβο. Και αυτό συμβαίνει είτε επειδή, με τα χρόνια έχουν συνηθίσει τον έντονο θόρυβο κάτω από το σπίτι τους είτε επειδή ήδη εμφανίζουν υψηλή αρτηριακή πίεση λόγω άλλων παραγόντων.