Πώς να διατηρείτε σωστά τις τροφές με μικρά... κόλπα

pos-na-diatireite-sosta-tis-trofes-me-mikra-kolpa

ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Υπάρχουν τρόποι να φυλάξετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψάρι, το κρέας κ.ο.κ., χωρίς να γεμίσει το ψυγείο σας με χαλασμένες τροφές που θα καταλήξουν στα σκουπίδια.

Όλοι μας την έχουμε «πατήσει». Βρίσκουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και ψωνίζουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε παρασυρόμενοι από τη φρεσκάδα τους, με αποτέλεσμα τα μισά από αυτά να σαπίζουν ξεχασμένα σε κάποια γωνιά του ψυγείου μας. Για να μην βρεθείτε ξανά αντιμέτωποι με το θέαμα της σάπιας ντομάτας και του χαλασμένου τυριού που μας οδηγούν στο να πετάμε συνεχώς φαγητό στα σκουπίδια, χρειάζεται να τα συντηρείτε σωστά. Και το click@Life ξέρει πώς.

Φρούτα και λαχανικά που δεν χρειάζονται ψυγείο

Μερικά φρούτα και λαχανικά μπορούν να μείνουν εκτός ψυγείου για μερικές μέρες. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται να φυλαχτούν σε σκοτεινό μέρος, σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από το πολύ φως και τη ζέστη. Συγκεκριμένα:

Μπανάνα: Τηρώντας τις παραπάνω προϋποθέσεις, βάλτε τις μπανάνες σε ένα μπολ για τις πρώτες 3 ημέρες κι έπειτα φυλάξτε τες στο ψυγείο.

Μήλο: Κάντε το ίδιο με τη μπανάνα για τις πρώτες 5 ημέρες κι έπειτα τοποθετήστε τα στο ψυγείο.

Γκρέιπφρουτ: Μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου για τις πρώτες 7 ημέρες.

Δαμάσκηνα, βατόμουρα και άλλα σαρκώδη φρούτα: Όταν είναι άγουρα, μπορείτε να τα φυλάξετε σε μια χάρτινη σακούλα στο μπαλκόνι. Μόλις ωριμάσουν, όμως, πρέπει να τοποθετηθούν στο ψυγείο.

Κρεμμύδια και πατάτες: Δε χρειάζονται ψυγείο. Απλώς ένα σκοτεινό μέρος, χωρίς υγρασία.

Φρούτα και λαχανικά που χρειάζονται ψυγείο

Παντζάρι, καρότο και ραπανάκι: Κόψτε την πράσινη κορυφή τους και φυλάξτε τα σε μια σακούλα που τα προστατεύει από την υγρασία.

Αγγούρι, κολοκυθάκι, πιπεριά: Φυλάξτε τα σε μια πλαστική σακούλα στο ψυγείο και φροντίστε να μην έχουν υγρασία.

Φυλλώδη λαχανικά: Αυτά χρειάζονται ειδική προσοχή. Πλύνετε προσεκτικά τα φύλλα τους, απλώστε στον πάγκο της κουζίνας χαρτιά και αφήστε τα εκεί να στεγνώσουν. Έπειτα αποθηκεύστε τα σε μια πλαστική σακούλα και βάλτε τα στο ψυγείο.

Καλαμπόκι: Προτιμήστε να το φυλάτε με τη φλούδα του στο ψυγείο, η οποία το βοηθά να μην ξεραθεί.

Μανιτάρια: Χωρίς να τα πλύνετε, τοποθετήστε τα σε μια χάρτινη σακούλα και φυλάξτε τα εντός ψυγείου.

Φασολάκια: Αν δεν πρόκειται να καταναλωθούν άμεσα φυλάξτε τα σε μια πλαστική σακούλα στο ψυγείο, χωρίς να κόψετε τις άκρες τους.

Είναι πολύ σημαντικό να αποθηκεύετε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά σε ξεχωριστές σακούλες, έτσι ώστε να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής τους. Λόγω του ότι απελευθερώνουν ένα άοσμο αέριο, το αιθυλένιο, το οποίο επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης άλλων φρούτων και λαχανικών που βρίσκονται κοντά, μπορεί να οδηγήσει πολλά τρόφιμα στο να χαλάσουν γρηγορότερα. Μερικά λαχανικά, μάλιστα, όπως το σπανάκι, απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες αιθυλενίου, προκαλώντας την… καταστροφή στα υπόλοιπα λαχανικά.

Και με τα υπόλοιπα τρόφιμα τι γίνεται;

Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν τρεφόμαστε μόνο με φρούτα και λαχανικά, άρα και δεν ψωνίζουμε μόνο τέτοια. Πώς, όμως, μπορούμε να συντηρήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τα υπόλοιπα τρόφιμα;

Κρέας και πουλερικά: Πρέπει να τοποθετούνται μέσα στη συσκευασία με την οποία αγοράστηκαν, σε συρτάρι του ψυγείου και να καταναλωθούν μέσα σε 2 ημέρες. Αν θέλετε να τα μαγειρέψετε αργότερα, τυλίξτε τα σε πλαστική μεμβράνη και βάλτε τα στην κατάψυξη. Το μπέικον και το χοιρινό καλό είναι να καλυφθούν με ένα ύφασμα ποτισμένο με ξίδι.

Ψάρι: Επειδή έχει έντονη μυρωδιά, μην το φυλάτε μαζί με άλλες τροφές, αν δεν θέλετε να μυρίζουν όλες… ψαρίλα. Αν δεν καταναλωθεί μέσα στις επόμενες 1-2 ημέρες, καλύτερα να το καταψύξετε, διαφορετικά βάλτε το σε ένα πλαστικό κουτί με πάγο στο ψυγείο, κλείστε το είτε με καπάκι ή με πλαστική μεμβράνη και αλλάξτε τον πάγο τη δεύτερη μέρα.

Αβγά: Τοποθετήστε τα στο ψυγείο, είτε μέσα στη χάρτινη συσκευασία τους, είτε στις ειδικές θήκες του ψυγείου.

Γάλα: Το γάλα έχει την τάση να απορροφά εύκολα τις μυρωδιές και τις γεύσεις άλλων τροφίμων, γι’ αυτό καλό είναι να το κρατάτε μακριά από άλλα φρούτα και λαχανικά που έχουν έντονη γεύση. Μπορεί να διατηρηθεί μέσα στην αρχική του συσκευασία ή σε ένα μπολ, το οποίο έχετε φροντίσει να καλύψετε σωστά.

Τυρί: Λόγω του ότι «ξεραίνεται» γρήγορα, πρέπει ή να το αφήσετε στη συσκευασία του σούπερ μάρκετ ή να το τοποθετήσετε σε ένα πλαστικό τάπερ.

Μπαχαρικά: Προκειμένου να διατηρήσετε το άρωμά τους για περισσότερο καιρό, τοποθετήστε τα σε γυάλινα δοχεία.

Σιτηρά, δημητριακά, σπόροι δημητριακών: Αποθηκεύστε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο και τοποθετήστε μέσα ένα φύλλο δάφνης, προκειμένου να διατηρηθούν και να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.