Ποιες τροφές πρέπει να τρώτε μετά την άσκηση

proteini-trofes
ΤΡΙΤΗ, 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Είτε προτιμάτε το γυμναστήριο ή το χορό ή τις πολεμικές τέχνες, μετά την άσκηση έρχεται και η κατάλληλη διατροφή προκειμένου να αποκαταστήσετε την ισορροπία στο σώμα σας.

Όσοι γυμνάζονται, είτε εντατικά είτε σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, ξέρουν καλά ότι μόλις η άσκηση τελειώσει, τα σουβλάκια, οι πίτσες και ό,τι πιο παχυντικό και λιπαρό υπάρχει, αρχίζει να μας… «στοιχειώνει».

Επειδή, όμως, το τι θα επιλέξετε να φάτε μετά την άσκηση είναι σημαντικό τόσο για τη σιλουέτα σας, όσο και για την αποκατάσταση του οργανισμού και των μυών σας, πρέπει να είστε προσεκτικοί. Έχετε χάσει υγρά, ενέργεια, οι μύες σας έχουν «εργαστεί» υπερωρίες κι εσείς πεινάτε σαν λύκος!

Τι, όμως, πρέπει να βάλετε τελικά στο πιάτο σας έτσι ώστε να δώσετε στον οργανισμό σας αυτό που χρειάζεται κι εσείς να χορτάσετε και να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας;

Μπανάνες: η πηγή του καλίου
Το κάλιο είναι ένας σημαντικός ηλεκτρολύτης και άκρως απαραίτητος για την ισορροπία στα υγρά του σώματος και τη λειτουργία των μυών. Αν κάνετε έντονη άσκηση, ο οργανισμός σας χάνει ποσότητες καλίου, μια μπανάνα, όμως, σας παρέχει μονομιάς 400mg αυτού του θρεπτικού συστατικού. Συν τοις άλλοις, σας παρέχει απλούς υδατάνθρακες, που σας χαρίζουν ενέργεια άμεσα και αποτελούν άλλη μια ιδανική κατηγορία τροφών για μετά το γυμναστήριο.

Αβγά: με την απαραίτητη πρωτεΐνη και χολίνη
Με μόλις 70 θερμίδες το αβγό, η θρεπτική αυτή επιλογή σας παρέχει 6,3 γραμμάρια πρωτεΐνης, βιταμίνης D, 330mg λευκίνης και χολίνη, η οποία είναι απαραίτητη για τον εγκέφαλο. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η πρωτεΐνη βοηθάει στο «χτίσιμο» των μυών και επιδιορθώνει το μυϊκό ιστό μετά την άσκηση. 

Κεφίρ: το… άλλο γαλακτοκομικό
Ένα διαφορετικό γαλακτοκομικό μείγμα μικροοργανισμών, το κεφίρ παρέχει στον οργανισμό μας 12 γραμμάρια πρωτεΐνης απαραίτητης για τους μυς μας, ενώ σύμφωνα με μελέτες τα γαλακτοκομικά και η κατανάλωση πρωτεΐνης μετά την άσκηση συνδέονται με καλά αποτελέσματα όσον αφορά την απώλεια λίπους.

Κινόα: υδατάνθρακες και βιταμίνες μονομιάς
Οι υδατάνθρακες, όπως ξέρουμε, είναι αυτοί που βοηθούν στην αναπλήρωση του μυϊκού γλυκογόνου και μας χαρίζουν ενέργεια, κάτι που χρειαζόμαστε μετά από μια κουραστική προπόνηση. Η κινόα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή υδατανθράκων, χαρίζοντας ταυτόχρονα πλήθος βιταμινών και θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μας, ενώ είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες που βοηθούν στον έλεγχο του βάρους. Με λίγα λόγια αποτελεί ένα πλήρες διατροφικό «πακέτο» για μετά το γυμναστήριο και χρειάζεται λίγο χρόνο προετοιμασίας.

Σολομός: και πρωτεΐνη και ωμέγα-3
Ίσως είναι ένα γεύμα που δεν θα σας περιμένει συχνά μετά το γυμναστήριο, παρ’ όλ’ αυτά όποτε φτιάχνετε σολομό, φροντίστε να τον καταναλώνετε μετά την προπόνηση. Εκτός του ότι σας παρέχει την πρωτεΐνη που χρειάζεστε, έχει υψηλή περιεκτικότητα στα αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία φαίνεται πως βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών και βελτιώνουν τις επιδόσεις.

Μύρτιλα: τα θαυματουργά φρούτα
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα μύρτιλα σύμφωνα με έρευνες, εκτός του ότι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, μπορούν να τριπλασιάσουν το ρυθμό αποκατάστασής σας μετά από έντονη άσκηση.

Νερό: sos για την ενυδάτωση
Μπορεί να μοιάζει προφανής επιλογή, το νερό, όμως, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λείπει από τη λίστα με το τι πρέπει να καταναλώσετε μετά το γυμναστήριο. Για να αισθανθείτε αναζωογονημένοι, γεμάτοι ενέργεια και ζωντάνια, χρειάζεται να αναπληρώσετε τα υγρά που χάσατε με περίπου 2-3 ποτήρια νερό.