Ορθοπεταλιές και καλή ζωή!

orthopetalies-kai-kali-zoi

ΤΡΙΤΗ, 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Η ποδηλασία αποτελεί μια από τις πιο ενεργητικές δραστηριότητες και παράλληλα, για πολλούς είναι ένας ευχάριστος τρόπος άσκησης με πολλά οφέλη για την υγεία.

Τα χρόνια που το ποδήλατο χρησιμοποιούνταν από τους περισσότερους ως μέσο μεταφοράς για κοντινές αποστάσεις έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τουλάχιστον για τη χώρα μας. Η ποδηλασία αποτελεί πλέον για τους περισσότερους άθλημα και μια μορφή άσκησης, αν και τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι αρχίζουν να χρησιμοποιούν ξανά το ποδήλατο και για να πηγαίνουν στη δουλειά τους ή να κάνουν βόλτες στην πόλη.

Η ποδηλασία αποτελεί μια από τις πιο ενεργητικές δραστηριότητες και παράλληλα, για πολλούς είναι ένας ευχάριστος τρόπος άσκησης, που βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και βοηθά στον έλεγχο του βάρους. Ένα ακόμη πλεονέκτημα του ποδηλάτου είναι ότι απευθύνεται προς ανθρώπους όλων των ηλικιών και επιπέδων φυσικής κατάστασης.

Η ποδηλασία είναι μια άσκηση που απαιτεί τη συμμετοχή όλου του σώματος. Είτε πρόκειται για τα άκρα, τους ώμους ή τα χέρια, όλα πρέπει να βρίσκονται σε κίνηση και ρυθμό. Ένα ακόμη θετικό είναι ότι μπορείτε να επιλέγετε την ταχύτητα που θέλετε, ακόμη και τη δυσκολία.

Η ποδηλασία βοηθάει στην ενδυνάμωση των γλουτών, των ποδιών και της μέσης και συντελεί στην καύση αποθηκευμένου λίπους και στο σχηματισμό ενός αρμονικού σώματος.

Δείτε ποια είναι τα κυριότερα οφέλη της ποδηλασίας:

- Κάνει καλό στην καρδιά: η καθημερινή ποδηλασία αποτελεί μια αποτελεσματική και ευχάριστη μορφή αερόβιας άσκησης. Μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων όπως η καρδιακή νόσος, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η πιο κοινή μορφή του διαβήτη.

- Έλεγχος του βάρους: η ποδηλασία μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός προγράμματος για να χάσετε βάρος και να κάψετε θερμίδες. Μπορείτε να κάψετε σχεδόν όσες θερμίδες θα καίγατε με το τρέξιμο επιβαρύνοντας όμως πολύ λιγότερο τις αρθρώσεις. Ως εκ τούτου, συνιστάται ιδιαίτερα για μεγαλύτερες ηλικίες. Ενεργοποιεί επίσης και ενισχύει το μεταβολισμό, διευκολύνοντας τη διαδικασία απώλειας βάρους.

- Βελτιώνει τη διάθεση: η ποδηλασία μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στη διάθεσή μας καθώς έχει βρεθεί ότι μειώνει τα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους, βελτιώνει τη διάθεση και αυξάνει την αυτοεκτίμηση.

- Ενισχύει τη δύναμη και το συντονισμό: η ποδηλασία έχει επίσης έμμεσα οφέλη, καθώς μειώνει τους τραυματισμούς από πτώσεις, οι οποίοι μπορεί να είναι σοβαροί, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης βοηθάει πολύ στη διατήρηση της αντοχής, αλλά και επιτρέπει στο άτομο να πραγματοποιεί την καθημερινή του εργασία με σθένος και ενέργεια.

- Είναι φιλική προς το περιβάλλον: οι λόγοι που συντελούν στη μόλυνση του περιβάλλοντος είναι πολλοί και γνωστοί και το ποδήλατο είναι μια καλή λύση για ορισμένα από αυτά. Δε μολύνει τον αέρα και δεν οδηγεί σε κυκλοφοριακά προβλήματα.

Αν χρησιμοποιείτε το ποδήλατο τακτικά, θα μπορέσετε σύντομα να χάσετε τα περιττά σας κιλά και να επιτύχετε ένα υγιές βάρος. Ξεκινήστε με… ποδηλατάδες 3-5 ημέρες την εβδομάδα και μην παραλείπετε το ζέσταμα. Ο ρυθμός σας δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλός, αλλά όσο νιώθετε πως αντέχετε. Η ποδηλασία είναι και διασκέδαση, γι’ αυτό βρείτε κάποιο φίλο για παρέα.