Ποιες τροφές πρέπει να τρώτε κάθε μέρα;

gunaika-troei-spanaki
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Τρώγοντας τις παρακάτω συγκεκριμένες τροφές καθημερινά, θα διαπιστώσετε ότι πολλά από τα καθημερινά σας προβλήματα δεν οφείλονταν τελικά στο άγχος, αλλά στις κακές διατροφικές επιλογές.

Το έχουμε ζήσει όλοι: υπάρχουν μέρες που η επιδερμίδα μας είναι θαμπή και βγάζει σπυράκια, η κοιλιά μας πρήζεται, νιώθουμε αδυναμία και το μόνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να ξαπλώσουμε στον καναπέ. Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από αυτά που ενδεχομένως να μας συμβαίνουν συχνά και παρ’ όλο που μπορεί να μην τυχαίνουν όλα μαζί ταυτόχρονα, ακόμη και μεμονωμένα μας δημιουργούν προβλήματα.

Κι εκεί που μέχρι στιγμής τα αποδίδαμε όλα στο άγχος, το οποίο σίγουρα παίζει ρόλο σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ειδικοί έρχονται να μας εντοπίσουν και τις κακές μας διατροφικές επιλογές ως υπεύθυνες για όλα τα παραπάνω.

Αν, λοιπόν, θέλετε να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας, να διώξετε την αδυναμία και να αισθάνεστε ευεξία, αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά.

Σπανάκι: για καλύτερο σεξ!
Ανήκει στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπορεί εύκολα να «στολίσει» τη σαλάτα μας, αν δεν το προτιμάμε στην κατσαρόλα μαζί με ρύζι, ενώ και η σπανακόπιτα είναι ό,τι πρέπει για γεύμα στη δουλειά. Το σπανάκι, αποτελεί πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων φυτικής προέλευσης και φυλλικού οξέος, κάνοντας καλό στην καρδιά, ενώ συγκεκριμένα το φυλλικό οξύ αυξάνει τη ροή του αίματος και σας προστατεύει από προβλήματα στο σεξ που έχουν να κάνουν με τη στύση. Βάλτε στόχο να καταναλώνετε ένα φλιτζάνι ωμό σπανάκι ή μισό φλιτζάνι μαγειρεμένο καθημερινά.

Σκόρδο: για γερό στομάχι
Μπορεί η έντονη μυρωδιά που αφήνει στο στόμα και την αναπνοή να σας κρατάει μακριά του, η αλήθεια είναι όμως, ότι μπορείτε να το ενσωματώσετε στη μαγειρική σας σε διάφορα φαγητά και σάλτσες, έτσι ώστε να το καταναλώνετε χωρίς να αφήνει τόσο έντονη οσμή. Το σκόρδο έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση που προστατεύει από το έλκος στομάχου, ενώ πέραν αυτού έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες, είναι φυσικό αντιβιοτικό, καταπολεμά τη χοληστερίνη και ενισχύει το ανοσοποιητικό. Τι θα λέγατε τώρα για εκείνο το τζατζίκι;

Μπρόκολο: για δυνατό ανοσοποιητικό
Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C χαρίζει τόνωση στην άμυνα του οργανισμού σας, προφυλάσσοντάς σας από κρυολογήματα και ιώσεις, ειδικά τώρα το χειμώνα που βρίσκονται σε έξαρση. Ταυτόχρονα, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες χάρη στις ινδόλες και ισοθειοκυανάτες που περιέχει, ενώ αποτοξινώνει και τον οργανισμό. Αν δεν ξέρετε πώς να καταναλώσετε μπρόκολο καθημερινά, σκεφτείτε ότι μπορεί να προστεθεί στη σαλάτα, τη σούπα, να γίνει πουρές, να συνοδέψει το κρέας, να μπει στο ρύζι…

Καρύδια: για λαμπερή επιδερμίδα
Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ξεπερνώντας το σολομό, τα καρύδια κάνουν καλό στο δέρμα σας, αφήνοντας τις ημέρες της θαμπής επιδερμίδας πίσω. Συν τοις άλλοις, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τους ωφελούν τον εγκέφαλο και δρουν ευεργετικά στη γνωστική λειτουργία, ενώ οι πρωτεΐνη τους βοηθά στο χτίσιμο των μυών και –ας μη γελιόμαστε- αποτελούν ένα γευστικότατο σνακ, ειδικά αν τα συνδυάσετε με μέλι και γιαούρτι. Εναλλακτικά, προσθέστε τα στη σαλάτα ή συνδυάστε τα με τα δημητριακά σας.

Όσπρια: για να διώξετε την κούραση
Η κούραση συνήθως οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου του οργανισμού μας και τα όσπρια αποτελούν μια καλή πηγή που θα σας τονώσει και θα σας κάνει να σηκωθείτε από τον καναπέ και να νιώθετε πιο ανθεκτικοί σε βάθος χρόνου. Για να αυξήσετε την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό σας συνδυάστε την κατανάλωσή τους με βιταμίνη C (πίνοντας π.χ. μια πορτοκαλάδα λίγο μετά το φαγητό) και αποφύγετε την ταυτόχρονη κατανάλωση γαλακτοκομικών, για καλύτερα αποτελέσματα. Μην νομίσετε βέβαια, ότι πρέπει να τρώτε φασολάδα και φακές κάθε μέρα, αλλά προσθέτοντας λίγα βραστά φασόλια ή φακές στη σαλάτα σας καθημερινά ή όσο πιο συχνά μπορείτε, αποτελεί την ιδανική λύση.

Καρότα: για καλύτερη λειτουργία του εντέρου
Τα καρότα είναι ιδανικό, τραγανό σνακ, και μπορείτε να τα καταναλώσετε είτε σκέτα ή μέσα στη σαλάτα ή να τα προσθέσετε σε διάφορα φαγητά π.χ. αρακάς, φασολάδα κ.ο.κ. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου σας, ενώ αρκετούς τους ανακουφίζουν και σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας. Μια άλλη καλή εναλλακτική είναι να πίνετε καθημερινά το χυμό τους, με λίγο ελαιόλαδο.