Οι τροφές που αυξάνουν το σίδηρο

oi-trofes-pou-auksanoun-to-sidiro

ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Η χαμηλή ποσότητα σιδήρου στον οργανισμό, μπορεί να προκαλέσει πολλά και ποικίλα προβλήματα. Αν ανήκετε και εσείς σε εκείνους, που υποφέρουν από τα χαμηλά επίπεδου σιδήρου, δείτε, ποιες τροφές είναι κατάλληλες για την περίπτωσή σας και πως πρέπει να τις καταναλώσετε.

Η χαμηλή ποσότητα σιδήρου στον οργανισμό, μπορεί να προκαλέσει πολλά και ποικίλα προβλήματα. Αν ανήκετε και εσείς σε εκείνους, που υποφέρουν από τα χαμηλά επίπεδου σιδήρου, δείτε, ποιες τροφές είναι κατάλληλες για την περίπτωσή σας και πως πρέπει να τις καταναλώσετε.

Τα συμπτώματα του χαμηλού επιπέδου σιδήρου στον οργανισμό είναι κοινά αλλά ιδιαίτερα βασανιστικά. Πονοκέφαλος, ζαλάδες, ωχρότητα στο πρόσωπο, κούραση και «αδυναμία», είναι τα βασικότερα «σημάδια», που στέλνει ο οργανισμός μας σε μια προσπάθεια να αντιληφθούμε, πως κάτι δεν πάει καλά…

Και ο συνήθης ύποπτος; Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό μας, που μπορεί, όχι μόνο να μας προκαλέσουν ορισμένα από τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά να μας αποσυντονίσουν σε τέτοιο βαθμό, που να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε φυσιολογικά και να ανταποκριθούμε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις.

Τι ακριβώς είναι το σίδηρο;

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ανόργανο στοιχείο, που είναι ιδιαίτερα απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Είναι αναγκαίο συστατικό για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, η οποία και μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς, διευκολύνοντας έτσι τις λειτουργίες του οργανισμού μας.

Αν η διατροφή μας είναι πλήρως ισορροπημένη –πράγμα εξαιρετικά δύσκολο-τότε και η ποσότητα του σιδήρου, θα είναι εκείνη, που χρειάζεται ο οργανισμός μας, για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές υποχρεώσεις του. Ωστόσο, η λανθασμένη διατροφή, δεν είναι ο μόνος λόγος, για τον οποίο μπορεί να διαταραχθούν τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό μας. Aλλοι παράγοντες, όπως π.χ. η κληρονομικότητα, κάποιες παθολογικές αιτίες ή η έμμηνος ρύση στις γυναίκες, μπορούν επίσης να προκαλέσουν πτώση στα επίπεδα σιδήρου. Όποια και είναι η αιτία πάντως, της χαμηλής ποσότητας σιδήρου στον οργανισμό, θα πρέπει έγκαιρα να αναζητηθεί και κυρίως να αντιμετωπιστεί καθώς, μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση σιδηροπενικής αναιμίας.

«Σιδερένια» διατροφή

Ο πιο εύκολος και απλός τρόπος, για να αυξήσουμε τα επίπεδα του σιδήρου στον οργανισμό μας, δεν είναι άλλος από την πρόσληψή του μέσω των τροφών. Οι πιο γνωστές τροφές για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε σίδηρο είναι τα δημητριακά, το κόκκινο κρέας και τα όσπρια. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρόσληψη λαχανικών ενώ και το συκώτι ενδείκνυται για περιπτώσεις καταναλωτών με χαμηλό σίδηρο.

Για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου…

Φυσικά, υπάρχουν και τροφές, που βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, όπως είναι τα πορτοκάλια και ο χυμός τους, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Το ίδιο συμβαίνει και με το γκρέιπφρουτ, το πεπόνι, τις φράουλες και γενικά όλα τα φρούτα, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C.

Την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό ευνοεί και η ντομάτα καθώς και ο χυμός της, οι πιπεριές, οι πατάτες, το λάχανο και το μπρόκολο. Επίσης, όσο και αν ακούγεται περίεργο, την απορρόφηση σιδήρου ευνοεί και το λευκό κρασί χάρη στις θαυματουργές πολυφαινόλες του.

Καλύτερα να τα αποφύγετε…

Αντίθετα, ο καφές και το τσάι, μειώνουν τη δυνατότητα απορρόφησης σιδήρου στον οργανισμό και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται σε περιπτώσεις, που υπάρχει αποδεδειγμένα πρόβλημα σιδήρου στον οργανισμό. Ομοίως, την απορρόφηση σιδήρου εμποδίζουν τα αναψυκτικά τύπου κόλα, η σοκολάτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι κ.α.), η σόγια, ο κρόκος αυγού και το κόκκινο κρασί.

Οι γιατροί αναφέρουν, πως σε περιπτώσεις, που ακόμη και η εμπλουτισμένη σε σίδηρο διατροφή, δεν ωφελήσει όσο θα έπρεπε τον οργανισμό, με αποτέλεσμα τα επίπεδα του σιδήρου να είναι ακόμη χαμηλά, τότε, η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι τα συμπληρώματα σιδήρου σε μορφή χαπιών, που θα πρέπει όμως να προσλαμβάνονται μαζί με τις τροφές, που απορροφούν ευκολότερα το σίδηρο στον οργανισμό για ορατά και άμεσα αποτελέσματα.

Να σημειωθεί τέλος, πως η χορήγηση συμπληρωμάτων σιδήρου αλλά πάντα μετά από ιατρική γνωμάτευση συνηθίζεται ιδιαίτερα στην περίοδο της εγκυμοσύνης καθώς τα επίπεδα σιδήρου είναι συνήθως πιο χαμηλά από το φυσιολογικό.