5 κόλπα για να χάσετε λίγο πιο εύκολα βάρος

baros
ΤΡΙΤΗ, 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Θα πρέπει μέχρι τώρα να έχετε εμπεδώσει, ότι η δίαιτα δεν είναι μηνιαίας διάρκειας συνθήκη, αλλά τρόπος ζωής και κατάσταση διαρκείας.

Γι΄αυτό το λόγο, καλό είναι να την αντιλαμβάνεστε περισσότερο σαν υγιεινή διατροφή και σωστή επιλογή τροφών, παρά σαν στέρηση των απολαύσεων και μια εναλλακτική μέθοδο καταπίεσης.

Η απώλεια κιλών, όπως όλα τα πράγματα, άλλωστε, δε θέλει κόπο, αλλά τρόπο, και όσο περισσότερα κόλπα γνωρίζετε για να έχετε το πλεονέκτημα απέναντι στις λιχουδιές, που επιμένουν να σας δελεάζουν, τόσο το καλύτερο για εσάς.
Ακολουθούν 5 έξυπνα κόλπα, που είναι πολύ πιθανό να είναι η λύση στο πρόβλημα σας και  το μυστικό που ψάχνατε, αλλά κανείς δεν σας έλεγε.

1. Μετρήστε το μέγεθος του πιάτου σας
Η τάση που θέλει το φαγητό να σερβίρεται σε μεγάλα πιάτα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα κακά, όσον αφορά στην κατανάλωση μεγάλων μερίδων, αφού οι περισσότεροι επιδιώκουμε να τρώμε «όλο μας το φαγητό» ακόμα και αν το φαγητό είναι περισσότερο από αυτό που ουσιαστικά χρειαζόμαστε. Μη μιμείστε, λοιπόν, τα μεγάλα εστιατόρια που σερβίρουν τις μικρομερίδες σε πλατιά πιάτα, ή τουλάχιστον μιμηθείτε και το μέγεθος των μερίδων, όταν τα χρησιμοποιείτε σπίτι σας.
Χρησιμοποιείτε τα κλασικά μεγέθη πιάτων και θα δείτε πως θα αρχίσετε να χορταίνετε με μικρότερες μερίδες σε μικρότερα πιάτα και να χάνετε πολύ πιο εύκολα κιλά.

2. Φάτε και δεύτερη μερίδα, αρκεί να είναι λαχανικών
Ο χρυσός κανόνας θέλει να χωρίζετε το πιάτο σας σε τεταρτημόρια και να φροντίζετε τα 2 από αυτά να περιέχουν λαχανικά, ένα από αυτά άμυλο και το τελευταίο κάποιο είδος πρωτεΐνης. Εάν ωστόσο και μετά από την πρώτη τέτοια μερίδα συνεχίζετε να πεινάτε και επειδή δεν είναι καλό να τελειώνετε το γεύμα σας και να μην έχετε χορτάσει, έχετε το «δικαίωμα» να γεμίσετε ξανά το πιάτο σας, υπό την προϋπόθεση, ότι στη δεύτερη μερίδα, όλα τα τεταρτημόρια θα περιέχουν λαχανικά και μόνο.
Ιδανικά, φροντίστε η δεύτερη μερίδα να μην καλύπτει όλο το πιάτο, αλλά το μισό, και αν η πείνα δεν υποχωρεί, συνεχίστε έτσι, με λαχανικά, τα οποία, να θυμάστε, δεν θα πρέπει να έχετε μαγειρέψει σε βούτυρο ή λίπος, αλλιώς το αποτέλεσμα δεν θα είναι ούτε σε αυτή την περίπτωση ευνοϊκό.

3. Μη σερβίρεστε από το τραπέζι
Μπορεί οι γιορτές και γενικά η ευζωία να εικονοποιούνται με γεμάτες πιατέλες και παραγεμισμένα μπολ απλωμένα στο τραπέζι, η υγιεινή, όμως, ζωή δίνει άλλες οδηγίες. Καλύτερα να σερβίρεστε, όχι από το τραπέζι, αλλά από τον πάγκο της κουζίνας ή απευθείας από το φούρνο, καθώς έτσι δεν θα έχετε διαρκώς στο οπτικό σας πεδίο το φαγητό, κάτι που έχει συχνά σαν αποτέλεσμα την υπερφαγία, ακόμα κι αν έχετε χορτάσει από το πρώτο κιόλας πιάτο.
Αν, από την άλλη, δε θέλετε να έχετε άδειο το τραπέζι, φροντίστε εκεί να έχετε τα βραστά λαχανικά και τις σαλάτες, από τα οποία όση ποσότητα και να φάτε, δεν θα σας κάνει κακό.

4. Τρώτε κάθε μέρα πρωινό
Το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα που επιβάλλεται από τους ειδικούς διατροφολόγους στα άτομα που επιδιώκουν να χάσουν κιλά και αν θέλετε να είστε ένα από αυτά, καλά θα κάνετε να μην το παραλείπετε. Θα έχετε παρατηρήσει και οι ίδιοι άλλωστε, πως όταν δε τρώτε πρωινό, η πείνα είναι πιο ισχυρή μέσα στη μέρα και η κατανάλωση θερμίδων μεγαλύτερη.
Βρείτε λοιπόν το πρωινό που σας ταιριάζει, αλλάζετε τακτικά επιλογές για να μη βαριέστε και θα δείτε σημαντική μείωση στις λιγούρες που σας ταλαιπωρούν, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

5. Αλλάξτε ποτήρια
Δε θέλετε να στερηθείτε το κρασί και το ποτό που σας χαλαρώνει στο τέλος της ημέρας, αλλά δεν θέλετε και να πάρετε περιττά κιλά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ειδικοί προτείνουν, πέρα από το να μην ξεπερνάτε τα 1-2 ποτήρια την ημέρα,  για λόγους υγείας, να πίνετε το ποτό/ κρασί σας σε ψηλά και λεπτά ποτήρια, καθώς έτσι ξεγελιέστε και δεν πίνετε πολύ, με αποτέλεσμα να ικανοποιείστε με λιγότερο αλκοόλ και λιγότερες θερμίδες.
Ό,τι δηλαδή ισχύει για τα μεγάλα και μικρά πιάτα, το ίδιο ισχύει και με τα μεγάλα και μικρά ποτήρια και χρησιμοποιείστε τα μεγάλα ποτήρια για το νερό και τα ποτά που δεν σας φορτώνουν με έξτρα θερμίδες.