7 αιθέρια έλαια με θαυματουργές ιδιότητες

elaia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Είτε χρησιμοποιείτε τα αιθέρια έλαια για να αρωματίσετε και να φτιάξετε μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα στο σπίτι σας, είτε εκμεταλλεύεστε τις θεραπευτικές τους ιδιότητες θα έχετε ήδη ανακαλύψει τη θαυματουργή δράση των βοτάνων και το πόσο ισχυρή είναι η αποτελεσματικότητά τους.

Για όσους όμως δεν έχουν γνωρίσει το θαυμαστό κόσμο των ελαίων βοτάνων, ακολουθούν 7 από τα δημοφιλέστερα που φημίζονται για τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Έχετε, ωστόσο, υπόψη σας πως η φαρμακευτική τους χρήση, θα πρέπει να γίνεται πάντα προσεκτικά, να αποφεύγεται από γυναίκες που είναι έγκυες και μην ξεχνάτε ποτέ να διαβάζετε τις οδηγίες, καθώς μπορεί να είναι φυτικής προέλευσης, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι υψηλής συγκέντρωσης και συνήθως χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά αραιωμένα με νερό και ποτέ απευθείας στο δέρμα.

1. Λεβάντα
Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας είναι από τα πιο αγαπημένα, αφού οι χαλαρωτικές του ιδιότητες εξασφαλίζουν ηρεμία και τις συνθήκες για ένα καλό περιβάλλον στο σπίτι. Είτε το χρησιμοποιήσετε για να αρωματίσετε το σπίτι, είτε για να κάνετε μασάζ σε μύες που είναι σε ένταση, θα νιώσετε τα αποτελέσματα της λεβάντας άμεσα και αν το κάνετε πριν πέσετε  για ύπνο, θα κοιμηθείτε καλύτερα από ποτέ.
Αν τα βράδια λοιπόν, δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε από το άγχος και τη νευρικότητα, το λάδι της λεβάντας έχει τις ιδιότητες να σας χαλαρώσει και να ηρεμήσει άμεσα και αποτελεσματικά το νευρικό σας σύστημα.

2. Μέντα
Το λάδι μέντας είναι ένα από τα πιο ισχυρά έλαια και η δράση του μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αναπνευστικών προβλημάτων και όχι μόνο. Ένας ακόμα πολύ αποτελεσματικός τρόπος να χρησιμοποιήσετε το έλαιο της μέντας είναι όσον αφορά στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο, απλώνοντας λίγο στους κροτάφους και στον αυχένα σας.
Η δροσιστική του δράση και το άρωμά του θα απαλύνουν γρήγορα τον πονοκέφαλο, ενώ συχνά χρησιμοποιείται για την πνευματική εγρήγορση που προσφέρει.

3. Τεϊόδεντρο
Το tea tree (όπως συνήθως λέγεται) έχει θεραπευτικές ιδιότητες όσον αφορά δερματολογικές παθήσεις, ενώ η απολυμαντική και αντιβιοτική του δράση, το κάνει ιδανικό για γρατζουνιές, μικρές πληγές και τσιμπήματα εντόμων. Το θαυματουργό αυστραλιανό τεϊόδεντρο (η κύρια παραγωγός χώρα είναι η Αυστραλία) χρησιμοποιείται επίσης, στην αντιμετώπιση λοιμώξεων που έχουν προσβάλει τα νύχια, αλλά και σε μολύνσεις του γυναικείου κόλπου. Μην ξεχνάτε πως εξαιτίας της ισχυρής του δράσης καλό είναι πάντα να χρησιμοποιείται με μέτρο και αραιωμένο.

4. Λιβάνι
Το λιβανέλαιο, το άρωμα του οποίου έχει συνδεθεί άρρηκτα με την εκκλησία, δεν είναι τυχαίο ότι επιλέχθηκε από τους αρμόδιους του κλήρου. Το άρωμά του είναι άκρως χαλαρωτικό, ηρεμεί το νευρικό σύστημα, κατευνάζει τους καρδιακούς παλμούς, ενώ έχει και αντισηπτική δράση. Λιβανίστε το σπίτι για τον ενεργειακό καθαρισμό του και θα νιώσετε τη διαφορά στον αέρα και τη διάθεσή σας την ίδια κιόλας στιγμή.

5. Γκρέιπφρουτ
Δε χρειάζεται φυσικά να σας αρέσει να τρώτε το φρούτο για να απολαμβάνετε το αναζωογονητικό του άρωμα, μέσα από το αιθέριο έλαιο. Το έλαιο του γκρέιπφρουτ, καθαρίζει το χώρο, φτιάχνει τη διάθεση, ανακουφίζει από τα σημάδια της ψυχικής και σωματικής κόπωσης, ενώ είναι εναλλακτική θεραπεία για τα λιπαρά δέρματα.

6. Φασκόμηλο
Το λάδι του φασκόμηλου πέρα από τον ενεργειακό καθαρισμό του σπιτιού που πετυχαίνει το άρωμά του, έχει αντισηπτική δράση, ενώ οι αντιμυκητιακές του ικανότητες του δίνουν βασικό ρόλο στην παραγωγή καλλυντικών του δέρματος. Η δε αντιοξειδωτική του δράση έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, γι΄αυτό και είναι σημαντικό κομμάτι πολλών καλλυντικών που στοχεύουν στην διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος.

7. Ευκάλυπτος
Το λάδι του ευκάλυπτου, έχει δυνατό άρωμα και είναι άκρως αποτελεσματικό στην ανακούφιση αναπνευστικών προβλημάτων. Η δροσιστική του δε δράση βοηθάει στην αντιμετώπιση μυικών πόνων, του πυρετού και πονοκεφάλων. Έχει ακόμα παρατηρηθεί η δράση του στην ενίσχυση της συγκέντρωσης, ενώ είναι τόσο ισχυρό που θα πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα προσεκτικά και με μέτρο.