7 λόγοι για μια επίσκεψη στο δερματολόγο

gunaika-ston-kathrefti
ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Μην αμελείτε τις ενδείξεις που σας δίνει το δέρμα σας, καθώς πέρα από δερματολογικές παθήσεις είναι πιθανό να σας «δείχνει» και άλλα βαθύτερα και πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Οι περισσότεροι έχουμε την τάση να υποτιμούμε τα δερματολογικά προβλήματα θεωρώντας πως με μια απλή κρέμα από το φαρμακείο, θα περάσουν, χωρίς να δίνουμε δεύτερη σκέψη σε τι μπορεί να οδηγήσουν ή από τι έχουν προκληθεί.
Μην αμελείτε όμως τις ενδείξεις που σας δίνει το δέρμα σας, καθώς πέρα από δερματολογικές παθήσεις είναι πιθανό να σας «δείχνει» και άλλα βαθύτερα και πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.

Είναι σημαντικό να παρατηρείτε το σώμα σας και να αντιλαμβάνεστε τυχόν αλλαγές που προκύπτουν σε αυτό για να προλαβαίνετε αλλοιώσεις και επιδεινώσεις πριν φτάσουν στο σημείο να προκαλέσουν πόνο ή στο σημείο που να μην αρκεί μια φαρμακευτική αγωγή για να αντιμετωπιστούν.

Διαβάστε παρακάτω τι πρέπει να σας ανησυχεί, όσον αφορά τη δερματολογική σας εικόνα και γιατί είναι σημαντικό να έχετε πάντα, στη διάθεσή σας, το τηλέφωνο ενός καλού δερματολόγου.

1. Ακτινική κεράτωση
Η πάθηση της ακτινικής κεράτωσης εμφανίζεται κυρίως σε άτομα προχωρημένης ηλικίας και πρόκειται για σημάδια που συνήθως προμηνύουν εμφάνιση καρκίνου στην περιοχή. Χωρίς να πρέπει να πανικοβάλλεστε σε κάθε σημάδι που προκύπτει στο δέρμα σας, όσο περνάνε τα χρόνια, έχετε απλά υπόψη σας πως αν παρατηρήσετε κάτι που το σχήμα του δεν μοιάζει τόσο φυσιολογικό, καλύτερα να επιδιώξετε τη γνώμη του δερματολόγου σας για να κοιμάστε ήσυχοι.

2. Ελιά που μεγαλώνει
Οι περισσότερες ελιές, είναι απόλυτα φυσιολογικά σημάδια του δέρματος. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες μια ελιά καθώς αναπτύσσεται, αλλάζει σχήμα και χρώμα και αυτές είναι οι περιπτώσεις που χρίζουν την προσοχή σας και τη γνώμη του δερματολόγου σας, καθώς είναι πιθανό να πρόκειται για κάποια μορφή καρκίνου. Όπως συμβαίνει με όλες τις περιπτώσεις καρκίνου, όσο πιο σύντομα τον εντοπίσετε τόσο το καλύτερο για τη θεραπεία.

3. Πληγές που δεν κλείνουν
Οι πληγές που δείχνουν να χρειάζονται περισσότερο χρόνο, από το συνηθισμένο, για να επουλωθούν είναι ακόμα ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι ειδικοί προειδοποιούν για τις περιπτώσεις που ένα κόψιμο ή μια πληγή δεν επουλώνεται, ή ακόμα κι αν επουλώνεται, επιμένει και επιστρέφει, πως είναι σημαντικό να το εξετάσει άμεσα δερματολόγος, καθώς είναι πιθανό να είναι σύμπτωμα καρκίνου του δέρματος ή, έστω, σημάδι για κάποια άλλη πιο σοβαρή κατάσταση. Μην ξεχνάτε ποτέ πως όσο πιο ταχεία η διάγνωση τόσο πιο αποτελεσματική η θεραπεία.

4. Μεταβαλλόμενες κηλίδες
Κανείς δεν έχει δέρμα αψεγάδιαστο και είναι σημαντικό να έχετε πλήρη επίγνωση των σημαδιών, κηλίδων και άλλων «ψεγαδιών» που έχει το σώμα σας, καθώς θα πρέπει να παρατηρείτε τυχόν μεταβολή στο σχήμα, την υφή ή το χρώμα τους.
Τέτοιες αλλαγές δεν είναι απαραίτητα κακές, αλλά καλό είναι πάντα να έχετε την επιβεβαίωση του δερματολόγου σας για το φυσιολογικό ή μη του θέματος.

5. Ακμή
Η δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση της ακμής, συχνά αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή με ικανοποιητικά, κατά κύριο λόγο, αποτελέσματα. Στις περιπτώσεις, όμως, που η ακμή είναι πιο δυνατή από τα φάρμακα, είναι πιθανό να μην υποχωρεί και να μην αρκούν οι αλοιφές και κρέμες του εμπορίου και να χρειάζεται συνταγογράφηση για την αντιμετώπιση του βραχνά πολλών εφήβων και μη.
Γι’ αυτό το λόγο, όσοι ταλαιπωρούνται από ακμή, καλό θα ήταν εξ αρχής να αναζητήσουν την  επιστημονική άποψη του δερματολόγου για να αποφύγουν έτσι και το ενδεχόμενο να χειροτερεύσουν την κατάσταση.

6. Περίεργα νέα σημάδια
Αν εμφανίσετε ξαφνικά σημάδια στο δέρμα σας, χωρίς να έχετε κάποιο σχετικό ιστορικό, καλό θα ήταν να μην αδιαφορήσετε γι’ αυτά, αλλά να ζητήσετε άμεσα την γνώμη ενός ειδικού. Τα εκζέματα ή άλλα σημάδια στο δέρμα είναι πιθανό να οδηγούν σε άλλες σοβαρότερες παθήσεις που καλό θα ήταν να τις προλάβετε, όσο σας στέλνουν προειδοποιητικά σημάδια, μέσω του δέρματός σας.

7. Ουλές
Αν μετά από ένα ατύχημα ή μια χειρουργική επέμβαση έχει μείνει κάποια ουλή στο δέρμα σας, καλό θα ήταν να παρακολουθεί τη διαδικασία επούλωσής της ένας δερματολόγος. Είναι βασικό να φροντίσετε με τη βοήθεια του ειδικού να γίνει σωστό κλείσιμο της πληγής, ενώ την ίδια στιγμή θα μπορέσει να σας βοηθήσει, όσον αφορά στην καλύτερη αφομοίωσή της, ώστε να αφήσει το μικρότερο δυνατό σημάδι.