Οι 10 λόγοι που μας αγχώνουν τα Χριστούγεννα

xristougenna
ΤΡΙΤΗ, 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Οι γιορτές έρχονται για να μας χαλαρώσουν, να διασκεδάσουμε και να ξεχάσουμε τα άγχη των υπόλοιπων ημερών του χρόνου. Αυτό που συμβαίνει σε πολλούς, όμως, είναι οι γιορτές να τους αγχώνουν εξίσου με τις άλλες μέρες του χρόνου, αν όχι περισσότερο.

Το στρες των διακοπών δεν είναι κάτι σπάνιο και συνήθως ενισχύεται όσο περνάνε οι μέρες και αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι δεν κάνουμε καλά και αντί να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, νιώθουμε πιο αγχωμένοι και πιο ανήσυχοι.

Διαβάστε ποιοι είναι οι  κύριοι λόγοι που χάνουμε το νόημα των Χριστουγέννων και φροντίστε να μη σας πιάσει φέτος πανικός που δε βρίσκετε το τέλειο δώρο για τον αγαπημένο σας ή που έπεσε πολύ αλάτι στη γέμιση. Χαλαρώστε και  απολαύστε το κλίμα των ημερών...

Έχετε υψηλές προσδοκίες
Αν περιμένετε από τις διακοπές τελειότητα, άψογα μαγειρεμένη γαλοπούλα, στολισμό περιοδικού διακόσμησης και συμπεριφορά αγγέλων από τα παιδιά σας, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα έχετε τίποτα απολύτως από αυτά.
Όταν σπαταλάτε την ενέργειά σας φοβούμενοι ότι κάτι θα πάει στραβά, τότε στερείτε την ενέργεια και την προσοχή σας από το να φροντίσετε, όντως όλα να πάνε κατ’ ευχή. Εστιάστε στην κάθε στιγμή και μην αγχώνεστε για το τέλειο, αφού (το ξέρετε) τέλειο δεν υπάρχει.

Επιμένετε σθεναρά στις παραδόσεις
Νιώθετε πως όσο πιο πιστά τηρείτε τις παραδόσεις, τόσο καλύτερες θα είναι οι γιορτές. Επιμένετε με ζήλο να αναπαράγετε το εορταστικό κλίμα των παιδικών σας χρόνων, σε σημείο που να αγχώνεστε, στερώντας τελικά από τον εαυτό σας την ευκαιρία να χαρείτε τις γιορτές και τη σημασία τους.
Είναι σημαντικό να καταλάβετε, ότι οι παραδόσεις εξελίσσονται, οι καιροί αλλάζουν και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ακολουθούμε τυφλά οικογενειακά έθιμα, όταν οι ανάγκες, οι απαιτήσεις και η σύσταση της οικογένειας έχουν αλλάξει. Η ευελιξία θα σας κάνει να δημιουργήσετε νέες παραδόσεις, χωρίς το «βάρος» του παρελθόντος.

Δεν έχετε προϋπολογισμό
Το μεγαλύτερο άγχος όλου του χρόνου για τους περισσότερους είναι φυσικά η οικονομική διαχείριση. Αυτό το άγχος γιγαντώνεται την περίοδο των γιορτών, με το κόστος των δώρων και των στολισμών να ανεβάζει κατά πολύ τα έξοδα. Μην επιτρέψετε φέτος να πάθετε κρίσεις πανικού για οικονομικούς λόγους και φτιάξτε ένα budget για τα δώρα που θέλετε να κάνετε και τηρείστε το με ευλάβεια και επιμέλεια.

Σας αγχώνουν τα δώρα
Κάθε χρόνο σας πιάνει κρύος ιδρώτας όσον αφορά την ανεύρεση του τέλειου δώρου για το κατάλληλο άτομο στην καλύτερη τιμή. Ηρεμήστε. Σημασία δεν έχει ούτε το δώρο, ούτε η τιμή του, όσο έχει η σκέψη και η αγάπη που αυτό συμβολίζει. Αν μάλιστα καταφέρετε και συμφωνήσετε, φέτος, με τους αγαπημένους σας να απαλλαγείτε από αυτό το άγχος και να μην ανταλλάξετε δώρα, ακόμα καλύτερα (για όλους σας).

«Χαλάτε» τη διατροφή σας
Στις γιορτές πέφτουν οι άμυνες, οι λιχουδιές είναι παντού -και πάντα- στη διάθεσή μας και η καταστρατήγηση της δίαιτας είναι σχεδόν βεβαιότητα. Οι χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, άλλωστε, δεν σας παχαίνουν μόνο, που είναι ακόμα ένας αγχωτικός παράγοντας, αλλά επηρεάζουν άμεσα και τη διάθεσή σας. Μην ξεχνάτε πως οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης προκαλούν συμπτώματα κατάθλιψης και πτώση της διάθεσης, κάτι που δεν συνάδει με το κλίμα της περιόδου.

Πίνετε περισσότερο καφέ
Ο κρύος καιρός αυξάνει την κατανάλωση του ζεστού καφέ, ενώ την ίδια επίδραση έχουν και τα απανωτά ξενύχτια των εορτών. Η δε ανάγκη για έξτρα ενέργεια για το μαραθώνιο του καταναλωτισμού, οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ. Όλος αυτός ο καφές, λοιπόν, δεν κάνει καλό, γιατί όσο «ταύρος» και να είστε αργά ή γρήγορα θα νιώσετε τις παρενέργειές του, που περιλαμβάνουν ταχυκαρδία, αϋπνίες και έλλειψη συγκέντρωσης. Διατηρήστε το μέτρο στη λήψη της καφεΐνης, πίνετε τσάι εναλλακτικά και μη ξενυχτάτε τις καθημερινές, αφού δεν το αντέχετε!

Δηλώνετε το παρόν σε ΟΛΑ τα πάρτι
Την εορταστική περίοδο αυξάνονται γεωμετρικά οι προσκλήσεις σε πάρτι και εκδηλώσεις. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα, αν είστε κοινωνικός τύπος, σε μια μέρα να έχετε δυο event να παρευρεθείτε. Συγκρατείστε όμως τον ενθουσιασμό σας και φροντίστε να μην εξαντληθείτε, ούτε από τον πολύ χορό, ούτε από το πολύ ποτό, ούτε και από το άγχος να τα προλάβετε όλα.
Αρνηθείτε ευγενικά κάποιες προσκλήσεις και περάστε καλά στις υπόλοιπες. Το ζητούμενο είναι, άλλωστε, να έχετε δυνάμεις να χορέψετε και να διασκεδάσετε και όχι να σέρνεστε από πάρτι σε πάρτι.

Δεν έχετε μέτρο στο ποτό
Αν γενικά είστε επιρρεπής στο αλκοόλ, τις ημέρες των εορτών είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα το παρακάνετε. Αρκεί να θυμηθείτε τα περσινά Χριστούγεννα και σε τι κατάσταση σας έφερε η υπερβολική κατανάλωση, για να μην παρεκτραπείτε και φέτος. Αυτά τα Χριστούγεννα βρείτε το κέφι σας με εναλλακτικούς και πιο υγιεινούς τρόπους και ξεκινήστε τη βραδιά με ανθρακούχο νερό, πριν περάσετε στο αλκοόλ (κατά προτίμηση ένα ποτήρι ανά ώρα). Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσετε τον εαυτό σας από τον ταραγμένο ύπνο, την αφυδάτωση και το hangover της επόμενης μέρας που φέρνει το αλκοόλ.

Έχετε υπερβολικές προσδοκίες (και) για το νέο έτος
Γενικά, και όσον αφορά στις γιορτές, αλλά και το νέο έτος, περιμένετε πολύ περισσότερα από όσα μπορείτε να φέρετε εις πέρας. Οι στόχοι που βάζετε και οι αποφάσεις που παίρνετε είναι ανέφικτες και παρατάτε την προσπάθεια από τον πρώτο κιόλας μήνα.
Πριν λοιπόν πάρετε τις αποφάσεις σας για το νέο έτος και αγχωθείτε για την επίτευξή τους, αναρωτηθείτε εάν αυτό που ζητάτε είναι εφικτό, αν είναι κάτι που μπορείτε να στηρίξετε, αν έχετε το πάθος να το φέρετε εις πέρας και αν θα μπορούσατε αυτή τη συνήθεια να την υιοθετήσετε για το υπόλοιπο της ζωής σας. Αν απαντήσετε θετικά στα παραπάνω, βάλτε το στη λίστα σας και ιδανικά σπάστε το σε μικρά κομμάτια για μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας!

Χάνετε το νόημα
Στην προσπάθειά σας να περάσετε όσο το δυνατό καλύτερα, να πάτε σε όλα τα πάρτι, να δοκιμάσετε όλα τα πιάτα του μπουφέ, να αγοράσετε όλα τα φανταστικά δώρα, αγχώνεστε, κουράζεστε και χάνετε το ουσιαστικό νόημα των Χριστουγέννων που είναι η χαλάρωση και να περάσετε όμορφα με τους αγαπημένους σας ανθρώπους.
Αν περιμένατε τις διακοπές των Χριστουγέννων για να κάνετε μερικά πράγματα που δεν προλαβαίνετε τον άλλο καιρό, βάλτε αυτά σε προτεραιότητα και ρυθμίστε το υπόλοιπο πρόγραμμα γύρω από αυτά. Μην έχετε υψηλές προσδοκίες, γιατί πρώτα εσείς οι ίδιοι θα απογοητεύσετε τον εαυτό σας.