Ζάχαρη: όλα όσα δεν ξέρετε για τη γλυκιά «αμαρτία»...
Την έχουν κατηγορήσει για πολλά, την έχουν κόψει...μαχαίρι ή την έχουν αντικαταστήσει με άλλες γλυκαντικές ουσίες. Ο λόγος για τη ζάχαρη, αυτή τη γλυκιά αμαρτία που νοστιμίζει την καθημερινότητά μας.
Η ζάχαρη εμφανίστηκε για πρώτη φορά με τη μορφή πολύτιμων εξωτικών κρυστάλλων τον 11ο αιώνα. Η μεγάλη όμως αύξηση της παραγωγής της, με αποτέλεσμα τη μείωση της τιμής και την επέκταση της χρήσης της, ήλθε μετά την εισαγωγή της καλλιέργειας του σακχαροκάλαμου από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της προέρχεται από τα σακχαρότευτλα.
Τι είναι η ζάχαρη;
Πρόκειται για έναν υδατάνθρακα που προέρχεται από την σύντηξη της γλυκόζης και της φρουκτόζης. Βρίσκεται σε πάρα πολλά φυτά και φρούτα αλλά σε πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση στο σακχαρότευτλο και στο σακχαροκάλαμο από τα οποία και εξάγεται σε βιομηχανική κλίμακα και φέρεται στο εμπόριο σε εντελώς καθαρή χημική μορφή.
Η ζάχαρη έχει το πλεονέκτημα σαν προϊόν ότι είναι εύκολο στην καλλιέργεια, την επεξεργασία, τη συσκευασία, την μεταφορά και την αποθήκευση.
Για τους κατασκευαστές η ζάχαρη είναι φθηνή, εύχρηστη και ιδιαίτερα γευστική. Την χρησιμοποιούν ως συντηρητικό και ως παράγοντα όγκου και σύνδεσης που δίνει υφή στα έτοιμα φαγητά.
Για τον παραπάνω λόγο χρησιμοποιείται με πάρα πολλούς τρόπους εκτός από τον καφέ και τα διάφορα ροφήματα που την προσθέτουμε υπάρχει στα αναψυκτικά, στα παγωτά, στις καραμέλες, σε κονσέρβες φρούτων, σε διάφορες σάλτσες και ακόμα και ως κύριο συστατικό στα μπισκότα, κράκερ, ψωμί.
Γλυκιά αλλά θέλει μέτρο...
Ένα από τα κύρια προβλήματα με την πρόσληψη μεγάλου ποσοστού των απαραίτητων θερμίδων με τη μορφή ζάχαρης είναι ότι μειώνεται και η πρόσληψη άλλων προϊόντων με αποτέλεσμα την ανεπαρκή πρόσληψη βιταμινών ανόργανων αλάτων και ιχνοστοιχείων.
Σε πρόσφατο συνέδριο ανακοινώθηκε μελέτη, η οποία θεωρούσε τη ζάχαρη το ίδιο επικίνδυνη για την υγεία και την παχυσαρκία όσο τα κορεσμένα λίπη. Γενικά η ζάχαρη είναι ένα βιομηχανοποιημένο προϊόν αποτέλεσμα χημικής επεξεργασίας και κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί για πληθώρα παρενεργειών στον άνθρωπο.
Το υψηλό επίπεδο χοληστερίνης, οι πονοκέφαλοι, η τερηδόνα και η δυσκοιλιότητα η παχυσαρκία οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης αποδίδονται κατά ένα μεγάλο μέρος στην ημερήσια υπερκατανάλωση ζάχαρης.
Ένα τρόπος να αποφύγετε ή να μειώσετε την κατανάλωσή της, είναι να αποφεύγετε να αγοράζετε τρόφιμα που περιγράφουν στην συσκευασία την προσθήκη ζάχαρης και να την αντικαταστήσετε με το μέλι που μπορεί, ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι να έχει τις ίδιες θερμίδες με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη αλλά είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνες.
Της Βασιλικής Κούργια, Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, μέλους της επιστημονικής ομάδας Διατροφή.







