Οι διακοπές είναι ανάγκη;

oi-diakopes-einai-anagki

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 01 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Από τα Χριστούγεννα γνωρίζετε απέξω όλες τις επόμενες αργίες ενώ τσεκάρετε και ημερομηνίες για την καλοκαιρινή άδειά σας. Καθαρή Δευτέρα, 25η Μαρτίου, Πάσχα, Πρωτομαγιά και πάει λέγοντας… Όχι δεν είστε «λουφαδόροι», που προσπαθείτε να δουλέψετε όσο το δυνατόν λιγότερο. Απλά, όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος έχετε ανάγκη από διακοπές…

Όταν ένας συνάδελφος θέλει να πάρει άδεια, πάντα σας συμβουλεύεται. Γνωρίζετε με απόλυτη ακρίβεια, πότε «πέφτει» η επόμενη αργία και ποια είναι η ιδανικότερη για να την «κολλήσετε» στο Σαββατοκύριακο και να χαρίσετε στον εαυτό σας ένα υπέροχο τριήμερο!

Η άδεια από τη δουλειά αποτελεί εργασιακό κεκτημένο που κατακτήθηκε με κόπο και αγώνες. Η ανάγκη του ανθρώπινου οργανισμού για μια ανάπαυλα, είναι θεμελιώδης για την καλή κατάσταση της υγείας του. Η υπερβολή στην εργασία και η ασταμάτητη αφοσίωση στο καθήκον μπορεί να στοχεύει σε μια πιθανή προαγωγή, όμως αποτελεί τον χειρότερο «σύμβουλο» για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μύθος οι «λουφαδόροι» Έλληνες…

Σε κάθε αργία οι εθνικές οδοί πλημμυρίζουν από χιλιάδες αυτοκίνητα γεμάτα με πολίτες που προσπαθούν να αποδράσουν από τις «τσιμεντουπόλεις» και να ξεκουραστούν έστω για λίγες ώρες πλάι στη θάλασσα ή σε κάποια εξοχή. Ο δημόσιος τομέας «νεκρώνει» και ο ιδιωτικός σκαρφίζεται τρόπους προκειμένου να δημιουργήσει τριήμερα ή τετραήμερα χάρη στη «θαυματουργή» άδεια της μίας ημέρας.

Αυτή η εικόνα έχει λανθασμένα κατατάξει τους Έλληνες στην παγκόσμια λίστα των «λουφαδόρων». Όμως, οι έρευνες μαρτυρούν ακριβώς το αντίθετο. Η αλήθεια είναι, πως οι Έλληνες είναι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρώπη-και συχνά οι χειρότερα αμειβόμενοι..

Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 1995-2005, αποδείχθηκε, πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε αριθμό ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο σε ετήσια βάση. Στην έρευνα, αποδείχθηκε περίτρανα, πως οι Έλληνες εργάζονται πάνω από 1.900 ώρες τον χρόνο, την ίδια στιγμή, που οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί, εργάζονται κάτω από 1.500 ώρες ετησίως…

Όσο για τις μισθολογικές ανισότητες; Τα λόγια είναι περιττά…

Κύριε διευθυντά, θέλω διακοπές (αλλιώς θα κλατάρω)…

Οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη. Ο κουρασμένος και εξασθενημένος από τη ρουτίνα και το εργασιακό στρες ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται «ανάπαυλα» προκειμένου να χαλαρώσει, να ξεκουραστεί και να επαναφορτίσει «μπαταρίες» προκειμένου να αποδώσει ξανά με όλες του τις δυνάμεις.

Ακόμη και οι μίνι-διακοπές του Σαββατοκύριακου, είναι απολύτως απαραίτητες για τον οργανισμό προκειμένου να ανταπεξέλθει σε μια δύσκολη εργασιακά εβδομάδα. Έρευνες απέδειξαν, πως οι εργαζόμενοι άνδρες ηλικίας 35-58 ετών που κάνουν κανονική χρήση της άδειάς τους, έχουν κατά 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα σε αντίθεση με τους εργασιομανείς. Σε εργαζόμενες γυναίκες αντίστοιχης ηλικίας, το ποσοστό αυτό φθάνει το εντυπωσιακό 50%...

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα είδη διακοπών ωφέλιμα για την υγεία. Απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτελέσουν οι διακοπές τον σημαντικότατο ρόλο τους είναι η μεγάλη διάρκεια-τουλάχιστον 15 ημέρες καθώς και η ποιότητα που σημαίνει πλήρη αποχή από εργασιακά καθήκοντα, ευθύνες, e-mails, επαγγελματικά τηλεφωνήματα και σχετιζόμενες με την εργασία ειδήσεις και κοινωνικές συναναστροφές.

Ποια είναι τα οφέλη των διακοπών;

Αρχικά και μόνο το γεγονός, ότι για ένα συνεχόμενο 8ωρο δεν θα είμαστε καθηλωμένοι πίσω από ένα γραφείο ή ενίοτε από μία οθόνη υπολογιστή, είναι από μόνο του αρκετό για την σωματική μας υγεία. Περπάτημα, κολύμπι, παιχνίδια στην άμμο ή ποδήλατο, αρκούν για να τονώσουν το «σκουριασμένο» από την ακινησία μυοσκελετικό μας σύστημα. Παράλληλα, ο καθαρός αέρας και η έλλειψη ευθυνών και εργασιακού άγχους, βελτιώνουν κατά πολύ την ποιότητα του ύπνου μας, έτσι ώστε να νιώθουμε φρέσκοι και αναζωογονημένοι. Το φυσικό φως του ήλιου που απολαμβάνουμε εκτός γραφείου μας ευλογεί με τα οφέλη του σε αντίθεση με το τεχνητό φως της δουλειάς που μας κουράζει και μας προκαλεί συχνές ημικρανίες ενώ σε πρώτη διάταξη βρίσκονται και οι ορμονικές διαταραχές.

Τέλος, ο οργανισμός μας στο σύνολό του, επειδή ακριβώς «κατεβάζει ταχύτητες» αναδιοργανώνεται πλήρως και επαναφέρει όλες τις λειτουργίες του στα φυσιολογικά επίπεδα την ίδια στιγμή που οι αισθήσεις του, οξύνονται και απολαμβάνει τα χρώματα, τους ήχους και τις μυρωδιές στη φυσική τους διάσταση και όχι αλλοιωμένα. Πότε είπαμε, ξεκινά η άδειά σας;

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ