Προστατέψτε τη μνήμη σας με 7 απλούς τρόπους

prostatepste-ti-mnimi-sas-me-7-aplous-tropous-aplous-tropous

ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Για να μην ταλαιπωρείστε κάθε μέρα να θυμηθείτε πού βάλατε τα κλειδιά σας, πού παρκάρατε το αυτοκίνητο κι αν κλείσατε το θερμοσίφωνο όταν φύγατε από το σπίτι, ακολουθήστε μερικά απλά «κόλπα» που θα σας βοηθήσουν να μετατρέψετε τη μνήμη χρυσόψαρου σε… ελέφαντα.

Μπαίνετε σε ένα κατάστημα και ξεχνάτε τι ήταν αυτό που θέλατε να αγοράσετε, ξεχνάτε το όνομα του συζύγου της συναδέλφου σας για τον οποίο σας μιλάει όλη μέρα και ψάχνετε τα γυαλιά σας τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα. Σας θυμίζουν κάτι τα παραπάνω – ή μήπως τα ξεχάσατε κι αυτά;

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε ότι η μνήμη σας σάς εγκαταλείπει, γιατί παρόμοιες καταστάσεις συμβαίνουν σε όλους μας καθημερινά, ειδικά όταν έχουμε πολλές έννοιες και υποχρεώσεις.

Ακόμη όμως κι αν απέχετε πολλά χρόνια από την ηλικία του Αλτσχάιμερ, οι έρευνες δείχνουν ότι η απώλεια μνήμης μπορεί στην πραγματικότητα να ξεκινήσει από τη δεκαετία των 20 και να αναπτύσσεται σταδιακά, καθώς μεγαλώνουμε. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα, προκειμένου να αποκτήσουμε μυαλό-ξυράφι κι επιτέλους να θυμηθούμε πού βάλαμε τα κλειδιά μας!

Βήμα 1ο: Φάτε τοστ για πρωινό

Η έλλειψη υδατανθράκων φαίνεται ότι κάνει κακό στη μνήμη μας και αυτό απέδειξε και η μελέτη του Πανεπιστημίου Ταφτς, η οποία έδειξε ότι όσοι μείωσαν την κατανάλωσή τους από τη διατροφή τους, τα πήγαν χειρότερα στα τεστ μνήμης που τους υπέβαλλαν, σε σχέση με τους υπόλοιπους που δεν υπέστησαν τέτοια μείωση. Ο λόγος είναι ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα χρειάζονται τους υδατάνθρακες, οι οποίοι μετατρέπονται σε γλυκόζη, που είναι σημαντική για την ενεργοποίηση λειτουργιών του εγκεφάλου, όπως αναφέρει μία από τους επικεφαλής της μελέτης, η Ρόμπιν Κανάρεκ, PhD και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Ταφτς. Επιλέξτε τροφές ολικής άλεσης και άλλους σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι αφομοιώνονται πιο εύκολα στη διαδικασία της πέψης και αποδίδουν μια πιο σταθερή και ισορροπημένη ροή γλυκόζης. Προτιμήστε ένα μάφιν ολικής άλεσης ή μια φέτα ψωμί του τοστ ολικής άλεσης, μια μικρή ομελέτα κι ένα φλιτζάνι βατόμουρα.

Βήμα 2ο: Κάντε… kickboxing πριν τη δουλειά

Η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο μεταφέροντας έτσι το απαραίτητο οξυγόνο, αλλά και τη γλυκόζη, όπως εξηγεί η Σάντρα Άμντοτ,PhD και συγγραφέας του «Welcome to your brain». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι αν προσπαθήσετε να απομνημονεύσετε κάτι μετά από έντονη γυμναστική, θα μπορέσετε να το κάνετε 20% γρηγορότερα, όπως αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Neurobiology of learning and memory. Προτιμήστε είδη άσκησης που απαιτούν να θυμάστε κινήσεις, όπως ο χορός ή το kickboxing και δείτε την απόδοσή σας στη δουλειά να… απογειώνεται.

Βήμα 3ο: Αλλάξτε γραμματοσειρά στον υπολογιστή σας

Μοιάζει παράξενο, αλλά ισχύει: η χρήση μιας πιο «δύσκολης» γραμματοσειράς από αυτή που έχουμε συνηθίσει στα έγγραφα που ετοιμάζουμε στον υπολογιστή, έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να κάνει καλό στη μνήμη μας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal Cognition. Αυτό συμβαίνει γιατί το κέντρο του εγκεφάλου μας αναγκάζεται να δουλέψει λίγο περισσότερο, βελτιώνοντας τη δυνατότητά μας να θυμηθούμε κάτι. Αλλάξτε λοιπόν τα Times New Roman σε Comic Sans με πλάγιους χαρακτήρες (η γραμματοσειρά που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη) και θυμηθείτε επιτέλους πού έχετε δανείσει το αγαπημένο σας βιβλίο.

Βήμα 4ο: Σερφάρετε στο διαδίκτυο στον ελεύθερο χρόνο σας

Περνώντας μια ώρα καθημερινά ψάχνοντας πράγματα που σας ενδιαφέρουν στο διαδίκτυο – όπως π.χ. πληροφορίες για τον προορισμό των διακοπών σας – θα διεγείρετε το μέρος του πρόσθιου λοβού του εγκεφάλου που ελέγχει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, όπως αποκαλύπτει μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. «Όταν ψάχνουμε κάτι στο διαδίκτυο, τα νευρωνικά δίκτυα που συμμετέχουν στις διαδικασίες των αποφάσεων που παίρνουμε, στις οπτικές και λεκτικές μας ικανότητες κ.λπ., γίνονται πολύ πιο ενεργά» όπως εξηγεί ο Γκάρι Σμολ, MD και επικεφαλής της μελέτης. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι και το «ακατάστατο» ψάξιμο μας κάνει καλό, καθώς είναι πολύ εύκολο – το να ψάχνετε τις φωτογραφίες των άλλων στο Facebook για παράδειγμα, δεν αποτελεί αποτελεσματική μέθοδο τόνωσης της μνήμης!

Βήμα 5ο: Δώστε προσοχή στο σημείο που παρκάρατε

Μήπως έχετε βρεθεί πολλές φορές στην κατάσταση να περπατάτε από τον έναν δρόμο στον άλλον ψάχνοντας το αυτοκίνητό σας και μη μπορώντας να θυμηθείτε πού το παρκάρατε; Δοκιμάστε αυτή την άσκηση: Όταν παρκάρετε, βγείτε έξω από το αυτοκίνητο, κοιτάξτε το, προσέξτε την περιοχή που βρίσκεται κι έπειτα κινήστε τα μάτια σας από άκρη σ’ άκρη για 30 δευτερόλεπτα καθώς στέκεστε εκεί. Αυτή η απλή κίνηση του ματιού μπορεί να αυξήσει την μακροπρόθεσμη μνήμη σας κατά 10%, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Μάντσεστερ Μετροπόλιταν της Αγγλίας, οι οποίοι τονίζουν ότι αυτή η μικρή ώθηση μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε προκειμένου να επαναφέρετε μια σημαντική πληροφορία στη μνήμη σας – απλώς προσέξτε μην τρομάξετε τους περαστικούς καθώς θα κινείτε τα μάτια σας… περίεργα.

Βήμα 6ο: Πιείτε λίγο αλκοόλ με το φαγητό

Όπως είναι γνωστό, οι υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε κενά μνήμης την επόμενη ημέρα, κάτι που ίσως έχετε βιώσει μετά από… κραιπάλες σε αλκοολούχα ποτά. Νέα μελέτη, όμως, δείχνει ότι όταν υπάρχει μέτρο, το αλκοόλ μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει την εμφάνιση προβλημάτων στη μνήμη μας. Σύμφωνα με μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease, οι συμμετέχοντες που έπιναν 7 ή λιγότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, παρουσίαζαν μικρότερο κίνδυνο για γνωστική εξασθένιση, σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν καθόλου ή έπιναν περισσότερο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του αλκοόλ - ή απλά όσοι μπορούν να ελέγχουν τις ποσότητες που καταναλώνουν, κάνουν γενικότερα μια πιο υγιεινή ζωή.

Βήμα 7ο: Χρησιμοποιήστε νήμα στα δόντια κάθε βράδυ

Κάνει καλό στο χαμόγελό σας, μπορεί όμως να κάνει θαύματα και στη μνήμη σας. Όταν δεν περιποιείστε σωστά τα δόντια σας –και το νήμα είναι ένας τρόπος σωστής περιποίησης- τα ούλα σας ερεθίζονται και διευκολύνουν τα βακτήρια να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος, όπως εξηγεί ο Τζόναθαν Λέβιν, DMD, βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νέα Υόρκης και συγγραφέας του «Smile!». Μόλις τα βακτήρια περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος, μπορούν να μας δημιουργήσουν φλεγμονή ακόμη και στον εγκέφαλο κι έτσι να προκαλέσουν και πάλι γνωστική δυσλειτουργία. Γι’ αυτό, φροντίστε να χρησιμοποιείτε το νήμα στοματικής υγιεινής καθημερινά, ακόμη και 2 φορές την ημέρα αν είναι δυνατόν: θα έχετε και όμορφο χαμόγελο και μνήμη που δεν θα σας προδίδει κάθε λίγο.