Κρατήστε τις καρδιακές παθήσεις μακριά με βιταμίνη D

trofes-bitamini-d
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Η βιταμίνη D, που τη συνθέτει ο οργανισμός μας μετά από έκθεση στον ήλιο και βρίσκεται σε διάφορες τροφές, μας κρατάει μακριά από καρδιακές παθήσεις.

Παλιότερη μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Journal Circulation έχει χτυπήσει το καμπανάκι σε όσους παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης D, αφού σύμφωνα με έρευνες, τα χαμηλά επίπεδά της συνδέονται με υψηλά ποσοστά προσβολής από καρδιακές παθήσεις.

Συγκεκριμένα, όσοι παρουσιάζουν ανεπαρκείς ποσότητες βιταμίνης D στο αίμα, έχουν κατά 62% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων σύμφωνα με μελέτη και η ανάγκη αναπλήρωσης της βιταμίνης κρίνεται επιτακτική.

Επειδή το χειμώνα ο ήλιος δεν λάμπει συχνά κι εμείς δεν κυκλοφορούμε και πολύ έξω λόγω κρύου, ο οργανισμός δεν δύναται να τη συνθέσει σε επαρκείς ποσότητες και η διατροφή μας έρχεται να παίξει σημαντικό ρόλο. Τρεις μερίδες γαλακτοκομικών μπορούν να βοηθήσουν, αλλιώς τροφές όπως το αβγό, τα μανιτάρια, το βοδινό συκώτι, οι σαρδέλες, ο σολομός κ.ά., μπορούν να συμβάλλουν στην αναπλήρωση της σημαντικής αυτής βιταμίνης.