4 εξωτικές σάλτσες που θα δώσουν γεύση στα πιάτα σας

sriracha-saltsa
ΤΡΙΤΗ, 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Έχετε βαρεθεί τη βινεγκρέτ, την κλασική σος με μουστάρδα, μαγιονέζα και κέτσαπ και θέλετε να χαρίσετε στα πιάτα σας νέο χρώμα και γεύση; Τότε οι παρακάτω σάλτσες μάλλον είναι αυτό που ζητάτε.

Με τη νέα χρονιά και τις αποφάσεις που έχετε πάρει σε όλους τους τομείς, γιατί να μην δώσετε και λίγο… εξωτικό αέρα και στη μαγειρική σας, δοκιμάζοντας νέες γεύσεις και πειραματισμούς;

Οι παρακάτω σάλτσες έρχονται από 4 διαφορετικά μέρη του κόσμου, όπου πωλούνται έτοιμες στα σούπερ-μάρκετ και καλύπτουν όλα τα γούστα, τόσο αυτούς που θέλουν κάτι πιο πικάντικο, όσο και όσους θέλουν γλυκές ή αρωματικές γεύσεις στο πιάτο τους. Εσείς, όμως, μπορείτε να τις φτιάξετε από το μηδέν!

Sriracha: καυτερή σάλτσα από την Ταϊλάνδη
Αν ανήκετε σε αυτούς που το προτιμούν… καυτό, η σάλτσα αυτή είναι για εσάς, αρκεί να σας αρέσει το σκόρδο, και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε στο μαρινάρισμα κρέατος, πουλερικών και ψαριού ή να την προσθέσετε στα αβγά, την πίτσα, τα ζυμαρικά, τα burger και τις σούπες. Για να τη φτιάξετε, χρειάζεστε μισό κιλό κόκκινες πιπεριές jalapeno χωρίς το κοτσάνι, 250 γραμμάρια κόκκινες πιπεριές Serrano χωρίς το κοτσάνι, 4 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο, 3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη, 1 κουταλιά της σούπας αλάτι κοσέρ, μισό φλιτζάνι άσπρο ξίδι, 1/3 του φλιτζανιού νερό. Κόψτε τις πιπεριές διατηρώντας τους σπόρους τους και βάλτε τες στο μπλέντερ με το σκόρδο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό. Χτυπήστε τα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και στη συνέχεια βάλτε το σε ένα γυάλινο μπολ. Καλύψτε το με μια μεμβράνη και φυλάξτε το σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 3-5 μέρες, ανακατεύοντας μια φορά την ημέρα. Όταν το μείγμα σχηματίσει φουσκάλες, βάλτε το στο μπλέντερ με το ξίδι και χτυπήστε το. Στραγγίξτε το, προσπαθώντας να διατηρήσετε όσο περισσότερη πούλπα γίνεται στη σάλτσα σας και πετάξτε ό,τι απομείνει από σπόρους κ.λπ. Βάλτε το μείγμα σε ένα βαθύ τηγάνι και βράστε τη σάλτσα ανακατεύοντάς τη, μέχρι να γίνει όσο ρευστή τη θέλετε. Αφήστε τη να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια βάλτε τη σε δοχεία ή μπουκάλια, στο ψυγείο.

Chimichurri: πικάντικη σάλτσα από την Αργεντινή
Στη Νότια Αμερική συνηθίζουν να βουτούν το κρέας τους σε αυτή τη σάλτσα, για να του δώσουν πικάντικη γεύση, ενώ την προσθέτουν και στα burger για έξτρα άρωμα, όπως και στις μαρινάδες για κοτόπουλο. Για να τη φτιάξετε, χρειάζεστε 1 φλιτζάνι φρέσκο, συμπιεσμένο μαϊντανό, ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1/3 του φλιτζανιού ξίδι κόκκινου κρασιού, ¼ του φλιτζανιού φρέσκο, συμπιεσμένο κόλιανδρο, 2 καθαρισμένες σκελίδες σκόρδου, ¾ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη, τριμμένη, κόκκινη πιπεριά, ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Βάλτε όλα τα υλικά στο μούλτι και χτυπήστε τα. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπολ και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 2 ώρες.

www.wikipedia.com
Mirin: γλυκιά σάλτσα από την Ιαπωνία
Παρασκευάζεται από γλυκό ξίδι ρυζιού με λίγο αλκοόλ και είναι η τέλεια σάλτσα για μαρινάδες, τεριγιάκι, ψάρια, πουλερικά και κρέατα αναδεικνύοντας την αρωματική ποιότητα των πιάτων, αφήνοντας γλυκιά γεύση. Για να φτιάξετε ένα καλό υποκατάστατό της, χρειάζεστε 1-2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη για μισό φλιτζάνι λευκό κρασί ή βερμούτ ή σέρι. Αναμείξτε τα υλικά σε ένα μικρό τηγάνι και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Απομακρύνετε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει. Εναλλακτικά, μπορείτε να τη φτιάξετε με μισό φλιτζάνι νερό και μισό φλιτζάνι ζάχαρη, τα οποία αφού ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε 4 κουταλάκια του γλυκού ξίδι ρυζιού και λίγο αλάτι.

Rogan Josh: αρωματική σάλτσα από την Ινδία
Η ινδική κουζίνα κερδίζει συνεχώς έδαφος σε όλο τον κόσμο και η συγκεκριμένη σάλτσα έχει ένα άρωμα και μια οξύτητα που αναδεικνύει τέλεια το αρνί και την πλούσια υφή του κρέατος, ενώ χρησιμοποιείται και στο μοσχάρι ή το κοτόπουλο. Για να τη φτιάξετε, θα χρειαστείτε 2 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένου, λίγο τζίντζερ (όσο ένας αντίχειρας) καθαρισμένο, 75 γραμμάρια ψητές πιπεριές (έτοιμες από βαζάκι), 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα, 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα, 2 κουταλάκια του γλυκού garam masala (μείγμα μπαχαρικών), 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά, λίγο αλάτι, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή φυστικέλαιο, 2 κουταλιές της σούπας πουρέ ντομάτας, 1 κόκκινη πιπεριά τσίλι, λίγο φρέσκο κόλιαντρο, 2 κουταλάκια του γλυκού σπόρους κύμινου, 2 κουταλάκια του γλυκού σπόρους κόλιαντρου, 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι. Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέστε, τους σπόρους κόλιαντρου, κύμινου και το μαύρο πιπέρι για λίγα λεπτά μέχρι να μοσχομυρίσουν. Βγάλτε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέστε τα καβουρντισμένα μπαχαρικά στο γουδί, χτυπώντας τα μέχρι να θρυμματιστούν. Στη συνέχεια, προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά σας, μαζί με τα θρυμματισμένα μπαχαρικά σας στο μούλτι και χτυπήστε τα, μέχρι να έχετε έναν ομοιόμορφο πολτό.