Συμβουλές μαγειρικής οικονομίας από τον Ευτύχη Μπλέτσα

sumboules-mageirikis-oikonomias-apo-ton-eutuxi-mpletsa

ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Εγκαινιάζοντας μια νέα συνεργασία με το click@Life, ο Ευτύχης Μπλέτσας μας δίνει αποκλειστικές συμβουλές για μαγειρική οικονομία καθώς και μια δική του συνταγή για...σιδερένια σαλάτα!

Ότι τρώμε είμαστε. Η διατροφή μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το πώς νιώθουμε και το πόση ενέργεια έχουμε. Ακολουθούν μερικές απλές διατροφικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να έχεις περισσότερη ενέργεια και να αξιοποιήσεις πιο αποδοτικά το διατροφικό σου προϋπολογισμό.

Φάε «Αληθινά» φαγητά: Απόφυγε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη και το άσπρο αλεύρι. Αντικατέστησε τους απλούς υδατάνθρακες με σύνθετους που υπάρχουν στα προϊόντα ολικής άλεσης και στα λαχανικά.

Φάε καλές πηγές πρωτεΐνης: Τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα αβγά, τα ψάρια, το ελαφρύ γιαούρτι και τα άπαχα πουλερικά ή κρέατα είναι τροφές που μπορείς να εναλλάσσεις για ποικιλία και ισορροπία.

Φάε καλά λιπαρά: Τα λιπαρά είναι απαραίτητα για την υγεία μας και αποτελούν μία πολύ σημαντική πηγή ενέργειας. Βάλε στη διατροφή σου καλές πηγές λιπαρών όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα ψάρια και το αβοκάντο.

Αναζήτησε "καθαρά" τρόφιμα: Προτίμησε τοπικά, εποχικά βιολογικά και κυρίως στα κρέατα, τα πουλερικά και τα αβγά, αναζήτησε μόνο αυτά που έχουν μεγαλώσει και τραφεί με φυσικό τρόπο. Συμφέρει και για λόγους υγείας και για λόγους οικολογίας.

Φάε πρασινάδες: Τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι, το μαρούλι, το μπρόκολο, ο μαϊντανός και όλα τα ήμερα ή άγρια χόρτα, είναι γεμάτα βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και χλωροφύλλη που προσφέρουν αληθινή ενέργεια στο σώμα.

Σαλάτα με κάθε γεύμα: Ότι και αν σκοπεύεις να φας, συνόδεψε το με μία φρέσκια σαλάτα εποχής. Μία πλούσια σαλάτα μπορεί να αποτελέσει και από μόνη της ένα πλήρες γεύμα. Για το dressing, χρησιμοποίησε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή φτιάξε μία κρέμα από ώριμο αβοκάντο.

Ωμό ελαιόλαδο: Πρόσθεσε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στο τέλος του μαγειρέματος. Όταν θερμαίνεται πολύ χάνει κάποια θρεπτικά του συστατικά. Το λάδι έχει ένα σημαντικό ποσοστό της ημερησίας ενέργειας που καταναλώνουμε. Αν το τρώμε ωμό είναι εύκολο να πετύχουμε το 70%.

Πίνε πολύ νερό: Μπορεί να είναι και το πιο απλό και εύκολο πράγμα που μπορείς να κάνεις για να νιώθεις καλύτερα και να έχεις περισσότερη ενέργεια. Ένα μεγάλο ποτήρι το πρωί με το που θα ξυπνήσεις και περίπου ένα ποτήρι κάθε ώρα είναι η ενδεδειγμένη ποσότητα νερού που χρειάζεται ο οργανισμός μας καθημερινά.

Και μην ξεχνάς πως για να έχεις ενέργεια δεν αρκεί να τρως σωστά. Η υγεία, η ευεξία και η ενέργεια έχουν και άλλα δύο θεμέλια, την κίνηση και την ξεκούραση.

Συνταγή για..."σιδερένια" σαλάτα από τον Ευτύχη

Οι φακές είναι από τις κορυφαίες τροφές Μαγειρικής Οικονομίας επειδή είναι οικονομικές, πολύ θρεπτικές,, μαγειρεύονται εύκολα και μπορούν να γίνουν ακόμα και φύτρα. Είναι επίσης πλούσιες σε σίδηρο και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη το σώμα μας για να λειτουργεί σωστά.

Η συνταγή που ακολουθεί είναι ένας ξεχωριστός τρόπος για να απολαύσεις τις φακές και να τις συνδυάσεις με κάποιες άλλες υπερτροφές, όπως το σπανάκι, οι πιπεριές και ο μαϊντανός που περιέχουν σίδηρο, βιταμίνη C και πολλά άλλα ιχνοστοιχεία.

Υλικά:

-250 γρ. βρασμένες φακές

-2 πιπεριές (κίτρινη-πράσινη)

-½ κ. σπανάκι

-½ ματσ. μαϊντανό

-5 καρότα

-½ ρίζα σέλερι

-2 κ.γ. πετιμέζι

-20 σταφίδες

-Ξίδι βαλσάμικο

-Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβεις όλα τα λαχανικά. Τα ρίχνεις σε ένα μεγάλο βαθύ μπολ και τα ανακατεύεις με τις βρασμένες φακές. Ρίχνεις λαδάκι και ξυδάκι! Γλυκαίνεις την σαλάτα με λίγο πετιμέζι και σταφίδες. Και είναι έτοιμη στο λεπτό!

-Αν θέλεις έξυπνες λύσεις και συνταγές για νόστιμο και οικονομικό φαγητό, μπες στο www.cookingEconomy.gr και κατέβασε το Δωρεάν 30-σέλιδο Ηλεκτρονικό Εγχειρίδιο Μαγειρικής Οικονομίας!

Ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι συγγραφέας της «Μαγειρικής Οικονομίας», παρουσιαστής στην «Μαγική Κουζίνα» και στην «Κουζίνα της Μαμάς» και στα «Μουσικομαγειρέματα», και ιδρυτής της Ακαδημίας Θετικής Ενέργειας που προάγει την Υγεία και τη Θετική Σκέψη. Βρείτε τον Ευτύχη στο http://bletsas.gr .