Μπορεί η σοκολάτα να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού;

mporei-i-sokolata-na-meiosei-ton-kinduno-egkefalikou-sokolata-na-meiosei-ton-kinduno-egkefalikou

ΤΡΙΤΗ, 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Πολλές είναι οι έρευνες, που κατά καιρούς μιλούν για την ευεργετική επίδραση της σοκολάτας στον ανθρώπινο οργανισμό. Μία από αυτές, αναφέρει, πως η συχνή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού.

Πολλές είναι οι έρευνες, που κατά καιρούς μιλούν για την ευεργετική επίδραση της σοκολάτας στον ανθρώπινο οργανισμό. Μία από αυτές, αναφέρει, πως η συχνή κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού.

Η σοκολάτα πέρα από νόστιμη και ιδιαίτερα εθιστική είναι και… υγιεινή, αναφέρουν ορισμένες έρευνες, που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας. Οι ευεργετικές επιδράσεις της στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ήδη γνωστές και οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να αποδοθούν στον γλυκό αυτό πειρασμό και άλλες «θαυματουργές» ιδιότητες.

Αντίο εγκεφαλικό με μαύρη σοκολάτα;

Μια έρευνα, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και που διενεργήθηκε από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάμιλτον στο Οντάριο του Καναδά, αναφέρει, πως η συχνή κατανάλωση μαύρης κυρίως σοκολάτας, μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έρευνα αυτή, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Τορόντο, ανέφερε, πως η μαύρη σοκολάτα, χάρη στα θαυματουργά φλαβονοειδή, που περιέχει, ωφελεί τον οργανισμό καθώς προστατεύει από τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και τον καρκίνο.

Τα θαυματουργά φλαβονοειδή, που πέρα από τη μαύρη σοκολάτα, υπάρχουν και μέσα στο τσάι, στο κόκκινο κρασί και στα εσπεριδοειδή (π.χ. λεμόνι, κίτρο, γκρέιπφρουτ κ.α.) έχουν κατά καιρούς επισημανθεί, ως οι φυσικοί σύμμαχοι της υγείας, που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε μια σειρά απειλών.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα αυτή, όσοι κατανάλωναν τακτικά μαύρη σοκολάτα (δηλ. περίπου 3-4 φορές την εβδομάδα) αντιμετώπιζαν κατά 20-45% μειωμένο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, παρόλο, που ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό ώστε να αποκτήσουν την απαιτούμενη επιστημονική εγκυρότητα, ωστόσο, αντιμετωπίστηκαν ιδιαίτερα θετικά τόσο από τους διατροφολόγους όσο και από χιλιάδες άλλους ανθρώπους, που είτε έχουν υποστεί εγκεφαλικό είτε λόγω κληρονομικότητας έχουν βάσιμες υποψίες, πως αργότερα στη ζωή τους ίσως υποφέρουν από αυτό.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Το να καταναλώνετε ορισμένες φορές μέσα στην εβδομάδα μικρές ποσότητες μαύρης σοκολάτας, σίγουρα, είναι μια συνήθεια, που δεν θα βλάψει τον οργανισμό σας. Ωστόσο, αν η επιδίωξή σας είναι να καταναλώνετε τη σοκολάτα απλά και μόνο για να αποφύγετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού, τότε τα νέα είναι μάλλον δυσάρεστα για εσάς.

Οι επιστήμονες αναφέρουν, πως τα θαυματουργά φλαβονοειδή, μπορεί μεν να προστατεύουν τον οργανισμό από μια σειρά ασθενειών-και από εγκεφαλικό, όμως αυτό, δεν μπορεί να γίνει απλά και μόνο από την σοκολάτα. Προκειμένου η τροφή αυτή ή οποιαδήποτε άλλη τροφή, να έχει θετική επίδραση στην υγεία και στον ανθρώπινο οργανισμό, θα πρέπει να συνδυάζεται και με άλλους παράγοντες, όπως με σωστή διατροφή χαμηλή σε αλάτι, με συχνή άσκηση, με διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ κ.α.

Το ίδιο συμβαίνει και με κάθε άλλη επιστημονική ανακάλυψη σε θέματα διατροφής, όπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι επιστήμονες. Κάθε φορά, που μέσω μιας έρευνας, προκύπτει, πως ένα τρόφιμο, έχει θετικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία και ενδεχομένως δρα προληπτικά απέναντι σε μια σειρά ασθενειών, οι καταναλωτές σπεύδουν να το εντάξουν στην καθημερινή διατροφή τους, χωρίς όμως να λαμβάνουν υπόψη και τους άλλους παράγοντες, που θα πρέπει να ισχύουν προκειμένου το τρόφιμο αυτό να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα στον οργανισμό.

Έτσι, και στην περίπτωση της μαύρης σοκολάτας και της πρόληψης εγκεφαλικού επεισοδίου, ο καταναλωτής, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του και μια σειρά άλλων παραγόντων, όπως την καλή φυσική κατάσταση λόγω συχνής άσκησης, τον υγιεινό τρόπο ζωής (χωρίς κάπνισμα και ποτό) καθώς και τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή.