Η παραλία μάς... αδυνατίζει!

i-paralia-mas-adunatizei

ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Το καλοκαίρι βρίσκεται ήδη εδώ και οι επισκέψεις μας στις παραλίες αποτελούν και πάλι ευχάριστη καθημερινότητα. Αν ορισμένα περιττά κιλά σας ταλαιπωρούν, δείτε, πως η παραλία θα γίνει σύμμαχος της ζυγαριάς σας!

Βουτιές σε καταγάλανα νερά, κολύμπι, μακροβούτια και «πατητές». Το καλοκαίρι είναι και πάλι εδώ και μαζί του και η πιο ευχάριστη καλοκαιρινή δραστηριότητα, το κολύμπι στην θάλασσα.

Sun and fun!

Αν νομίζετε, πως οι δραστηριότητες της παραλίας περιορίζονται απλά και μόνο στις… απλωτές, κάνετε μεγάλο λάθος. Μια σειρά από «αθλήματα της παραλίας» βρίσκονται στη διάθεσή σας και εσείς δεν έχετε παρά να επιλέξετε το πιο αγαπημένο σας. Άλλωστε, μην ξεχνάτε, πως οι δραστηριότητες της παραλίας, πέρα από ιδιαίτερα διασκεδαστικές σας βοηθούν και να χάσετε αρκετές θερμίδες και επομένως, περιττά κιλά.

Μπορεί μια επίσκεψη στην παραλία να κατεβάσει αισθητά το δείκτη της ζυγαριάς μας; Φυσικά και μπορεί, απαντούν οι ειδικοί και τονίζουν, πως τα αθλήματα της παραλίας κάνουν θραύση τα τελευταία χρόνια καθώς είναι όχι μόνο ωφέλιμα αλλά και ιδιαίτερα διασκεδαστικά.

Όταν οι θερμίδες κυλούν σαν νερό…

Ξεκινάμε από τα βασικά. Αφού ήρθατε στην παραλία, θα κολυμπήσετε. Και, όταν λέμε θα κολυμπήσετε, εννοούμε, πως θα κολυμπήσετε και δεν θα περάσετε την ώρα σας μέσα στην θάλασσα συζητώντας με την παρέα σας και ξεχνώντας εντελώς το κολύμπι…

Αν λοιπόν αποφασίσετε να κολυμπήσετε, θα χάσετε 511 θερμίδες, ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, που θα κυλά από πάνω σας με κάθε απλωτή. Και αφού θα βγείτε από την θάλασσα αναζωογονημένοι και δροσεροί, ώρα για ένα παρεϊστικο άθλημα, που όχι μόνο θα σας διασκεδάσει αλλά και θα σας γυμνάσει χωρίς καν να το καταλάβετε. Ο λόγος για το beach volley, όπου μία ώρα εξάσκησης, θα αφαιρέσει από τον οργανισμό σας περίπου 600 θερμίδες.

Πάρτε μια ανάσα στην ξαπλώστρα σας, ανανεώστε το αντηλιακό σας και ώρα για το επόμενο event της παραλίας. Μπορεί πολλοί λουόμενοι να εκνευρίζονται από τον θόρυβο και τα απείθαρχα μπαλάκια ενός παιχνιδιού με ρακέτες στην παραλία, όμως ίσως αναθεωρήσουν, αν μάθουν, πως μία ώρα εντατικού παιχνιδιού με ρακέτες στην άμμο, μας αφαιρεί περίπου 500 θερμίδες...

Και αν όλα αυτά, σας φαίνονται υπερβολικά για μία ημέρα στην πλαζ, δεν έχετε παρά να καταφύγετε στην «εύκολη» λύση. Ο λόγος για το ρομαντικό και πάντα ευχάριστο περπάτημα κατά μήκος της αμμουδιάς, που για πολλούς αποτελεί αγαπημένη συνήθεια. Αφήστε στην άκρη τις σαγιονάρες, πάρτε μαζί σας καλή παρέα και αρχίστε να περπατάτε στην ακρογιαλιά, βυθίζοντας τα πέλματά σας στην παχιά άμμο και επιτρέποντας στο κύμα να δροσίζει κάθε σας βήμα. Σε όλα αυτά, προσθέστε ή μάλλον αφαιρέστε περίπου 400 θερμίδες από τον οργανισμό σας για περπάτημα περίπου μίας ώρας.

Το καλοκαίρι ευνοεί την άσκηση

Οι ειδικοί αναφέρουν, πως μετά από 15 ημέρες εντατικής άσκησης σε «παραλιακά» αθλήματα, ο ασκούμενος σίγουρα θα παρατηρήσει στο σώμα του-αλλά και στη ζυγαριά-εμφανείς διαφορές. Το καλοκαίρι αποτελεί την ιδανικότερη εποχή για γυμναστική ακόμη και για όσους δεν… ξεκόλλησαν από τον καναπέ όλο τον χειμώνα.

Ωστόσο, όσοι δεν έχουν καμία απολύτως επαφή με τον αθλητισμό, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς η υπερπροσπάθεια ενδέχεται να τους εξαντλήσει γρήγορα ή να τους προκαλέσει μυϊκά προβλήματα, κράμπες, «τραβήγματα» κ.λπ.

Επιπλέον, όλοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προφυλάσσονται κατάλληλα από τη δυνατή ηλιοφάνεια, φορώντας απαραιτήτως αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και καπέλο ενώ θα πρέπει να αποφεύγουν το διάστημα μεταξύ 12-4 μ.μ., όπου ο ήλιος είναι ιδιαίτερα δυνατός. Προτιμότερες ώρες για τα αθλήματα αυτά είναι νωρίς το πρωί ή ακόμη καλύτερα μετά τις 5 το απόγευμα, που ο ήλιος αρχίζει να δύει και μειώνεται η ισχυρή ακτινοβολία στην ατμόσφαιρα.

ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ