Ποιες 10 τροφές θα κρατήσουν το δέρμα σας λαμπερό όλο το χειμώνα;

karoto-gunaika
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Προσθέτοντας συγκεκριμένες τροφές στη μαγειρική σας θα καταφέρετε να διατηρήσετε ένα καθαρό, ενυδατωμένο και λαμπερό δέρμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο χειμωνιάτικος αέρας και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν δρουν και πολύ… ευγενικά στην επιδερμίδα σας και μερικές φορές ακόμη και οι ενυδατικές κρέμες δεν καταφέρνουν να σας ενυδατώσουν όσο χρειάζεται, με αποτέλεσμα η λάμψη του προσώπου να χάνεται.

Οι θεραπείες προσώπου και τα ακριβά προϊόντα σίγουρα αποτελούν μια καλή λύση θεωρητικά, πρακτικά, όμως, η τσέπη σας δύσκολα τα αντέχει. Γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε για εσάς κάποιες τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν την πρόωρη γήρανση, και ωμέγα-3 λιπαρά που κάνουν καλό στο δέρμα, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε ότι κάνετε το μέγιστο για να το διατηρήσετε υγιές και όμορφο στις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα, ωφελώντας ταυτόχρονα την υγεία σας εν γένει, αλλά και την τσέπη σας.

Αμύγδαλα
Αυτοί οι τραγανιστοί μικροί καρποί αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία είναι αντιοξειδωτική καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες που οδηγούν τον οργανισμό σε πρόωρη γήρανση και βοηθάει στην ενυδάτωση του δέρματος, χαρίζοντάς του νεανική και καλοκαιρινή φρεσκάδα, ακόμη κι αν είστε μες στο καταχείμωνο.

Καρότα
Βάλτε τα στο διατροφικό σας πρόγραμμα σαν σνακ ή στις σαλάτες σας και δείτε το δέρμα σας σταδιακά να ακτινοβολεί, χάρη στη βιταμίνη Α που περιέχουν, η οποία δυναμώνει την εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας και την προστατεύει από βακτήρια που οδηγούν σε ατέλειες.

Μαύρη σοκολάτα
Έχουμε ακούσει όλοι για τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας στην καρδιά και την αντιοξειδωτική της προστασία. Μέσα σε όλα, προσθέστε και το ότι όταν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, φτάνοντας το 60% ή περισσότερο, βοηθάει στην ενυδάτωση της επιδερμίδας σας. Προσέξτε μόνο μην το παρακάνετε, γιατί οι θερμίδες παραμένουν.

Λιναρόσπορος
Αποτελεί εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και πολύ καλή εναλλακτική για όσους δεν τρώνε ψάρι. Τα ωμέγα-3 βοηθούν στη διατήρηση της φυσικής υγρασίας της επιδερμίδας σας, συμβάλλοντας στη δράση κατά των ρυτίδων και διατηρώντας τη λαμπερή, όταν το κρύο προσπαθεί να τη θαμπώσει και να την ξηράνει. Πασπαλίστε λιναρόσπορο στη βρώμη, τις σαλάτες, τα λαχανικά και το γιαούρτι σας και δείτε το δέρμα σας να λάμπει!

Πράσινο τσάι
Οι κατεχίνες που συναντάμε στο πράσινο τσάι, είναι αυτές που του χαρίζουν και την αντιοξειδωτική του δράση, που σημαίνει ότι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και τη γήρανση, συν του ότι βοηθούν στην αναγέννηση της εξωτερικής στοιβάδας της επιδερμίδας. Λίγο πράσινο τσάι καθημερινά μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα -αρκεί να μην το πίνετε με πολλή ζάχαρη-, ενώ μια καλή εναλλακτική αποτελεί και το matcha, το οποίο παράγεται από άλεσμα ολόκληρων των φύλλων, διατηρώντας όλα τα θρεπτικά τους συστατικά.

Ακτινίδιο
Ο σύμμαχός σας κατά των ρυτίδων, το ακτινίδιο έχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι, κάτι που αυτόματα μεταφράζεται σε απαλό και νεανικό δέρμα, με λιγότερες ρυτίδες.

Στρείδια
Αποτελούν πολύ καλή πηγή ψευδάργυρου, ενός μετάλλου που βοηθάει τα κύτταρα του δέρματος να επιδιορθωθούν μόνα τους κι αφού το δέρμα μας δουλεύει συνεχώς με αυτό τον τρόπο, ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και τη λάμψη του. Θα τον βρείτε και σε άλλες τροφές όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς, ηλιόσπορους κ.ά.

Σολομός
Εξαιρετικά δημοφιλής στους κύκλους όσων ακολουθούν το μονοπάτι της υγιεινής διατροφής, καθώς τα οφέλη του είναι πολλά και πλούσια, από την καρδιά, μέχρι το δέρμα. Αποτελεί πολύ καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που σε συνδυασμό με τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β κρατούν το δέρμα υγιές, ενυδατωμένο και λαμπερό.

Σπανάκι
Η αντιοξειδωτική προστασία της βιταμίνης C που περιέχει το σπανάκι, μαζί με τα ωμέγα-3 λιπαρά του οξέα που διατηρούν την ενυδάτωση της επιδερμίδας, δρουν συνεργατικά προς όφελός σας. Άλλες καλές πηγές αντιοξειδωτικών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων αποτελούν τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κατσαρό λάχανο.

Γλυκοπατάτες
Το φωτεινό, πορτοκαλί τους χρώμα το παίρνουν από τη βήτα-καροτίνη, ένα αντιοξειδωτικό, το οποίο μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Αυτό σημαίνει ότι οι γλυκοπατάτες συμβάλλουν σε ένα πιο απαλό και καθαρό δέρμα, συν του ότι σας χαρίζουν την υπέροχη γλυκιά τους γεύση.