Ποιες τροφές να επιλέξουμε για ταχύτερο μαύρισμα;

poies-trofes-na-epileksoume-gia-taxutero-maurisma

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Μπορεί το καλοκαιρινό μας μαύρισμα να ξεκινήσει από το...πιάτο μας; Ναι, απαντούν οι διατροφολόγοι και μας προτείνουν τις τροφές εκείνες που θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε χρώμα σοκολατένιο!

Ο ήλιος και οι παραλίες είναι ο πιο κοινός τρόπος για να αποκτήσουμε ένα ελκυστικό σώμα. Εντούτοις, υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα για το υπαίθριο μαύρισμα. Πρώτα και κύρια , είναι η πιο ανεξέλεγκτη μέθοδος. Ακόμα και όταν εφαρμόζεται αντηλιακό, κανένας δε μπορεί να είναι βέβαιος πώς το αντηλιακό είναι αρκετό για να αποτρέψει τις ισχυρές ακτίνες του ήλιου.

Ήλιε, καλέ μου φίλε

Η διαδικασία μαυρίσματος γίνεται με μια σειρά απλών βημάτων που πραγματοποιούνται μέσα στο δέρμα μας. Η UVA ακτινοβολία από τον ήλιο ερχόμενή σε επαφή με ένα εξειδικευμένο στοιχείο στο δέρμα αποκαλούμενο μελανοκύτταρο διεγείρει την δημιουργία και παραγωγή μιας χρωστικής ουσίας που είναι γνωστή ως μελανίνη. Καθώς η μελανίνη ταξιδεύει στην επιφάνεια του δέρματός συνδυάζεται με το οξυγόνο και δημιουργεί το καφετί χρώμα που καλούμε μαύρισμα. Η μελανίνη είναι φυσικά παρούσα στο δέρμα και το προστατεύει από τη ζημιά που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία.

Παράλληλα όμως με το μαύρισμα και αναπόφευκτα, η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου δημιουργεί στο δέρμα ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που προκαλούν την οξείδωση και εκφύλιση των κυττάρων που τελικά καταλήγει στη γήρανση του δέρματος.

Για να αποτρέψουμε όσο γίνεται τις συνέπειες αυτές πρέπει να τηρηθούν οι παρακάτω συμβουλές που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου. Τότε θα απολαύσουμε ένα βαθύ μαύρισμα που θα κρατήσει και μετά τον Αύγουστο…

Μελανοκύτταρα και μελανίνη στο δέρμα

Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του χρώμα και δε μαυρίζει στο ίδιο ποσοστό με άλλους – δυστυχώς ή ευτυχώς γενετικοί παράγοντες παίζουν αποφασιστικό ρόλο, δεδομένου ότι τα μελανοκύτταρα στο δέρμα καθορίζουν το ποσό και την ταχύτητα που η μελανίνη, το χρώμα στο δέρμα, είναι κατασκευασμένο.

Γι' αυτό μερικοί άνθρωποι πηγαίνουν μετά βίας στον ήλιο με σκοπό να γυρίσουν μαυρισμένοι, ενώ άνθρωποι με ανοιχτότερα δέρματα θα γυρίσουν σαν «αστακοί» μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.

Κάποιοι πιστεύουν ότι το σκοτεινότερο δέρμα (αυτό με την περισσότερη μελανίνη) «γερνά» πιο αργά , από τα πιο ξανθά δέρματα. Μια εξήγηση για αυτήν την πεποίθηση θα ήταν ότι το σκουρόχρωμο δέρμα είναι πολύ καλύτερα προστατευμένο από τις ακτίνες καταστροφής του ήλιου από τα ανοιχτόχρωμα δέρματα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι μελαχρινοί ξεφλουδισμένοι άνθρωποι μπορούν να πάθουν ακριβώς την ίδια ζημιά από τον ήλιο όπως ακριβώς και με τους ανοιχτόχρωμης επιδερμίδας ανθρώπους, και για αυτόν τον λόγο, όλοι πρέπει να πάρουν τις κατάλληλες προφυλάξεις κατά το μαύρισμα στον ήλιο.

Τα υπερβολικά ποσά έκθεσης στις ηλιακές ακτίνες σε μικρές ηλικίες, ή η απλή παραμέληση της μη λήψης των κατάλληλων προφυλάξεων, μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνους καρκίνους του δέρματος καθώς επίσης και σε μη ελκυστικά σημάδια και πανάδες.

Το κολλαγόνο και η ηλιακή ακτινοβολία

Μια πολύ σημαντική πτυχή για το μαύρισμα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας κάθε φορά που κάνουμε ηλιοθεραπεία είναι το γεγονός ότι βλάπτει το κολλαγόνο στο δέρμα. Προκαλεί την απώλεια ελαστικότητας και οι ίνες στο δέρμα αρχίζουν επίσης να φθείρονται. Αυτή η ζημιά προκαλείται στο δέρμα, όπου υπάρχει ο συνδετικός ιστός, αλλά η καταστρεπτική επίδραση θα είναι σύντομα εμφανής και στην επιδερμίδα.

Η μόνη θεραπεία είναι να «κρατήσουμε» το κολλαγόνο σε καλή κατάσταση. Μόνο έτσι πρόκειται να προφυλαχθεί το δέρμα μας από τη γήρανση που προκαλείται από τις ακτίνες του ήλιου.

Το κολλαγόνο και η βιταμίνη C

Το κολλαγόνο, είναι ένας παράγοντας που αγνοείται πολύ συχνά. Είναι γεγονός ότι το κολλαγόνο χρειάζεται ένα διαρκή ανεφοδιασμό της βιταμίνης C (ασκορβικό οξύ) για να δημιουργηθεί. Με ανεπαρκή πρόσληψη της βιταμίνη C το κολλαγόνο δε μπορεί να αναπλάθει - και τότε ο οποιοσδήποτε τύπος καλλυντικού προϊόντος δε βοηθάει.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι η λήψη της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης C θα προστατεύσει από όλα τα δεινά - αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ – η συνιστώμενη ημερήσια δόση δεν είναι αρκετή για να προστατέψει το μεγάλο ποσοστό οξείδωσης των κυττάρων που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία.

Με την επίδραση του ήλιου εκτός από το μαύρισμα το κεράτινο στρώμα του δέρματος, γίνεται σκληρότερο και παχύτερο – αυτό οδηγεί και στην αφυδατωμένη όψη του δέρματος που παρατηρούμε το καλοκαίρι.

Συμβουλές

Μερικές συμβουλές πριν βγείτε στον ήλιο και κατά την ηλιοθεραπεία:

•Μην το παρακάνετε. Ξεκινήστε με μικρές περιόδους ηλιοθεραπείας 5 με 10 λεπτά δύο φορές την ημέρα.

•Κάντε μια βαθμιαία φόρτιση με αντιοξειδωτικά 2-3 μήνες πριν και συνεχίστε καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η διατροφή σας πρέπει να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά που θα σας εφοδιάσουν με όλα τα απαραίτητα οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες

•Μην εκτίθεστε στην ηλιακή ακτινοβολία στις ώρες που ο ήλιος είναι πολύ δυνατός (12:00 –17:00)

•Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό του ενδεδειγμένου δείκτη, ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας.

•Κατά τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας να φροντίζετε για την συνεχή ενυδάτωσή σας πίνοντας νερό, χυμούς και τσάι και αποφεύγοντας τα αναψυκτικά που στην ουσία αφυδατώνουν.

•Εάν θεωρείτε ότι το δέρμα σας γίνεται πολύ ξηρό, λεπτό και εύθραυστο μετά από την ηλιοθεραπεία, αναστείλετε τη διαδικασία του μαυρίσματος για λίγο και χρησιμοποιήστε καθημερινά μια ενυδατική λοσιόν. Για να αφαιρέσετε τα νεκρά στοιχεία από το δέρμα σας, χρησιμοποιήστε ένα φυσικό προϊόν πιλιγκ.

Οι τροφές για ιδανικό μαύρισμα

•Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας άφθονα αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Α, Ε, C. Πλούσιες πηγές είναι τα λαχανικά και τα φρούτα.

•Φροντίστε για την καλή ενυδάτωση του οργανισμού από το εσωτερικό του πίνοντας συχνά ροφήματα χωρίς ζάχαρη όπως χυμούς και τσάι με μικρές γουλιές. Μην ξεχνάτε ότι η δίψα είναι πολύ σοβαρός δείκτης αφυδάτωσης.

•PABA- παρα-αμινο-βενζοϊκό οξύ: πρόκειται για ένα συμπλήρωμα που βοηθά στο αποτελεσματικό μαύρισμα. Αυτό το συστατικό βρίσκεται ενδογενώς μέσα στον οργανισμό και δημιουργείται από τα εντερικά βακτηρίδια, ενώ ωφελεί κατά το μαύρισμα, δεδομένου ότι βοηθά επίσης στην προστασία του δέρματός σας. Το συστατικό αυτό βρίσκεται φυσικά στο συκώτι, τη μαγιά, η μελάσα κ.λ.π. Μερικά αντηλιακά κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας PABA.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η βίο μελανίνη, το πράσινο τσάι, το τσάι του βουνού, το φασκόμηλο (που περιέχουν τανίνες-αντιοξειδωτικά) αντιδρούν στα δυσμενή αποτελέσματα της UV ακτινοβολίας στο δέρμα. Αποδείχτηκε ότι μπορεί να προστατεύσει ενάντια στα αποτελέσματα των ακτινών UVA και UVB λόγω των πολυφαινολών και του αντιοξειδωτικού τους περιεχόμενου. Η βιο μελανίνη και το πράσινο τσάι εμποδίζουν το κοκκίνισμα και το έγκαυμα που προκαλείται στο δέρμα (αντίδραση ερυθρότητας). Η βιο μελανίνη εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και έχει 1.000 φορές μεγαλύτερη δράση από τη βιταμίνη Ε στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών οξυγόνου.

Αλλά η σημαντικότερη δράση της βιο μελανίνης είναι ότι αναπαράγει και ενεργοποιεί τα παραδοσιακά αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε, οι τανίνες που περιέχει το πράσινο τσάι, το τσάι του βουνού, το φασκόμηλο, η βιταμίνη C και τα καροτένια.

Από τη Μυρτώ-Μαρία Μυλωνά, Διατροφολόγο-Διαιτολόγο, Μέλος της επιστημονικής ομάδας Διατροφή.