Καρκινικά συμπτώματα, που καμία γυναίκα δεν πρέπει να υποτιμά

karkinos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Ποια είναι μερικά συμπτώματα που είναι πιθανό να δείχνουν καρκίνο;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το σώμα σας, ώστε να έχετε πάντα επίγνωση τυχόν αλλαγών που συμβαίνουν και αν, αυτές οι αλλαγές, επιμένουν να έχετε τη γνώση να ανησυχήσετε, σε λογικά πλαίσια, και να συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας.
Ποια είναι μερικά συμπτώματα, όμως, στα οποία πρέπει να δώσετε λίγη παραπάνω προσοχή, πρώτον γιατί μπορεί να έχουν πολλές αιτίες και όσο περισσότερο επιμένουν, τόσο πιο σοβαρή είναι η κατάσταση και δεύτερον είναι πιθανό να δείχνουν καρκίνο;

Αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
Δεν είναι περίεργο να έχετε σημάδια ή κηλίδες, αφού έχετε περάσει την εμμηνόπαυση, αλλά αν παρατηρήσετε αιμορραγία ποσότητας κανονικής περιόδου, που μοιάζει να επιμένει, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το ενδεχόμενο να είστε σε ένα από τα αρχικά στάδια του καρκίνου της μήτρας. Το καλό είναι ένα τέτοιο σύμπτωμα συμβαίνει από τα πρώτα στάδια, άρα ισοδυναμεί με έγκαιρη διάγνωση.

Λακάκια, αποχρωματισμοί και άλλες αλλαγές στο στήθος
Είναι πάντα σημαντικό μια γυναίκα να έχει πλήρη εικόνα του στήθους της, ώστε τυχόν αλλαγές να γίνουν άμεσα αντιληπτές. Είτε πρόκειται για κάποιο εξόγκωμα, λακάκια στο δέρμα της περιοχής, περίεργη συμπεριφορά της θηλής, πρήξιμο ή ελαφρύ αποχρωματισμό του δέρματος, καλό θα ήταν να αναζητήσετε την αιτία που τα προκαλεί όλα αυτά, καθώς όλα είναι πιθανές ενδείξεις καρκίνου. Να θυμάστε όμως πως δεν υπάρχει ποτέ λόγος πανικού, αφού υπάρχει πάντα η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση.

Πρήξιμο
Οι περισσότερες γυναίκες πρήζονται κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, αλλά αν  το πρήξιμο δεν υποχωρήσει, μετά το πέρας του κύκλου, ή έχετε διαρκώς την αίσθηση δυσκοιλιότητας ίσως πρόκειται για σύμπτωμα καρκίνου της μήτρας ή των ωοθηκών. Αν το αίσθημα επιμένει για αρκετές εβδομάδες και δεν μοιάζει να υποχωρεί, ό,τι κι αν έχετε δοκιμάσει, καλό θα ήταν να ζητήσετε άμεσα τη γνώμη του γυναικολόγου σας. 

Εξελισσόμενη δυσμηνόρροια και πόνος της πυέλου
Πολλές γυναίκες έχουν άστατο κύκλο και πόνο τις πρώτες μέρες της περιόδου, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Αν όμως έχετε αυξημένη ροή, που γίνεται όλο και πιο έντονη κάθε μήνα, αν έχετε αιμορραγία, ακόμα και ανάμεσα στις περιόδους ή παρατηρείτε πόνους στη λεκάνη, επισκεφτείτε το γιατρό σας για ένα κολπικό υπέρηχο που θα επιβεβαιώσει ότι όλα είναι καλά και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Πρησμένο πόδι
Εάν ένα από τα πόδια σας το νιώθετε ή είναι όντως πρησμένο, χωρίς κάποιο άλλο ιατρικό λόγο είναι πιθανό να είναι σύμπτωμα καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Πριν βέβαια καταλήξετε μόνες σας σε συμπεράσματα, έχετε υπόψη σας πως ένα πρησμένο πόδι από μόνο του, δε είναι λόγος ανησυχίας για τον καρκίνο της μήτρας, καθώς θα πρέπει να συνοδεύεται και από τα άλλα συμπτώματα της νόσου.

Απώλεια της όρεξης ή διαρκές αίσθημα κορεσμού
Όσο κι αν βολεύει πολλές γυναίκες η απώλεια της όρεξης, ώστε να πετύχουν μια καλλίγραμμη σιλουέτα, αν αυτό συμβεί απότομα και χωρίς προφανή αιτία, τότε θα πρέπει να προβληματιστούν περισσότερο, καθώς μια τέτοια αλλαγή είναι σημάδι ωοθηκικού καρκίνου. Το ίδιο ισχύει και με την αίσθηση ότι είστε διαρκώς φουσκωμένη και χορτάτη, χωρίς να έχετε καταναλώσει την αντίστοιχη ποσότητα, ιδιαίτερα αν και οι δυο περιπτώσεις συνοδεύονται από πόνο στην περιοχή της λεκάνης.

Πρησμένοι λεμφαδένες ή εμφάνιση εξογκωμάτων σε λαιμό, μασχάλη και βουβωνική χώρα
Πρησμένοι και διογκωμένοι λεμφαδένες υποδεικνύουν αλλοιώσεις στο λεμφικό σύστημα, που με τη σειρά τους είναι πιθανό να υπονοούν συμπτώματα καρκίνου. Ένα εξόγκωμα, για παράδειγμα, στην περιοχή της μασχάλης είναι πιθανή ένδειξη καρκίνου του στήθους, ενώ αντίστοιχα παραδείγματα στο λαιμό, τη μασχάλη ή τη βουβωνική περιοχή είναι μερικά από τα πρώιμα σημάδια λευχαιμίας.