Τι να φάτε για να κοιμηθείτε καλύτερα το Σαββατοκύριακο (κι όχι μόνο)

upnos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Αν περιμένουμε όλοι ένα πράγμα το Σαββατοκύριακο, αυτό είναι να κοιμηθούμε με την ησυχία μας και να ξεκουραστούμε από όλη την πίεση και την κούραση της εβδομάδας. Κι όσο περισσότερο φροντίσουμε τον ύπνο μας, τόσο πιο γεμάτες θα είναι πάλι οι μπαταρίες μας από Δευτέρα.

Κάθε Σαββατοκύριακο, το άγχος της δουλειάς λείπει, η χαλάρωση παίζει τον πρώτο ρόλο και ο ύπνος μας γίνεται πιο απολαυστικός, αφού ξέρουμε ότι το ξυπνητήρι δεν θα μας τον διακόψει βίαια, την καθόλου επιθυμητή ώρα που χτυπάει τις καθημερινές.

Ταυτόχρονα, όμως, η χαλάρωση του Σαββατοκύριακου επεκτείνεται και στη διατροφή μας, η οποία πολλές φορές ξεφεύγει από τα όρια. Η μελέτη, ωστόσο, του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια το λέει καθαρά: όσο πιο άσχημα τρώμε, τόσο πιο άσχημα κοιμόμαστε.

Για να μην ρισκάρετε να χάσετε ύπνο το Σαββατοκύριακο, αλλά και για να κοιμάστε καλύτερα γενικότερα, δείτε ποια θρεπτικά συστατικά θα σας βοηθήσουν και πού θα τα βρείτε.

Ντομάτες: το λυκοπένιο βοηθάει
Απ’ ό,τι φαίνεται, το λυκοπένιο που συναντάμε στις ντομάτες, στο γκρέιπφρουτ, τις κόκκινες πιπεριές, την παπάγια κ.ά. δεν έχει μόνο αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντάς τον οργανισμό μας από τη γήρανση που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, αλλά βελτιώνει και τον τρόπο που κοιμόμαστε. Λίγα ντοματίνια και κόκκινη πιπεριά στη σαλάτα σας, λοιπόν, μόνο καλό μπορούν να σας κάνουν, συν του ότι περιέχουν βιταμίνη C, η οποία τονώνει το ανοσοποιητικό. Μ’ ένα σμπάρο, δηλαδή, έχετε καλύτερο ύπνο, προστασία από τις ελεύθερες ρίζες και ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού σας.

Γαλοπούλα: με σύμμαχο το σελήνιο
Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που συναντάμε σε πλήθος υγιεινών τροφών και βοηθάει τις αντιοξειδωτικές ουσίες, ώστε να λειτουργούν σωστά στον οργανισμό μας. Η επαρκής λήψη του αποτρέπει την εμφάνιση κυτταρικών βλαβών που μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιες ασθένειες και ταυτόχρονα παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό και στη λειτουργία του θυρεοειδή. Οι έρευνες, όμως, έχουν δείξει ότι η δράση του επεκτείνεται και στις περιπτώσεις δυσκολίας στον ύπνο και η γαλοπούλα αποτελεί καλή λύση, αφού συνδυάζει και σελήνιο, αλλά και τρυπτοφάνη, αμινοξύ που παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην έλευση του ύπνου. Άλλες διατροφικές πηγές σεληνίου είναι ο ιππόγλωσσος, ο τόνος, ο μπακαλιάρος, το κριθάρι, τα οστρακοειδή, τα βραζιλιάνικα φιστίκια. Προσέξτε, μόνο, μην κάνετε υπερκατανάλωση σεληνίου ξεπερνώντας τη συνιστώμενη ημερήσια δόση που είναι στα 50μgr, καθώς σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να κάνει κακό.

Ξηροί καρποί: αναπληρώστε το μαγνήσιο
Πλούσιοι σε μαγνήσιο, οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, ηλιόσπορος, κάσιους, καρύδια κ.ά.) παρέχουν στον οργανισμό σας το μέταλλο αυτό, το οποίο συμβάλλει στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, αλλά και στην καταπολέμηση του άγχους και του στρες, άρα στη χαλάρωσή σας και σε έναν καλύτερο ύπνο, χωρίς διακοπές. Για να μην ανεβάσετε ταυτόχρονα την αρτηριακή σας πίεση, προτιμήστε τους ανάλατους και δοκιμάστε να λάβετε μαγνήσιο και από άλλες πηγές, όπως μπανάνες, σκούρα λαχανικά, αβοκάντο κ.ά.

Δημητριακά και λαχανικά: με την απαραίτητη βιταμίνη Β6
Η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στην παραγωγή της μελατονίνης, ορμόνης που καθορίζει τη σωστή λειτουργία του ύπνου και ένας τρόπος να την εξασφαλίσετε και αυτή, αλλά και… όνειρα γλυκά, είναι να καταναλώνετε δημητριακά, σπανάκι, κόκκινες πιπεριές, μπρόκολο, λάχανο, σέλινο και άλλα λαχανικά.

Για να λάβετε τα μέγιστα οφέλη στην υγεία και στον ύπνο σας όλων των παραπάνω, φροντίστε να ελέγξετε το αλκοόλ που θα καταναλώσετε μέσα στο Σαββατοκύριακο και να μην το παρακάνετε με λιπαρές και επεξεργασμένες τροφές. Έτσι, θα προσφέρετε ολοκληρωμένη χαλάρωση και ξεκούραση στον οργανισμό σας, για να μην σας βρει η Δευτέρα σε άσχημη κατάσταση…