Τι ξέρετε για τις κατεχίνες;

tsai-lemoni
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Τι είναι οι κατεχίνες, ποια είναι τα οφέλη τους και πώς μπορείτε να τις λάβετε μέσω της διατροφής σας; Λύστε όλες σας τις απορίες εντός ολίγων λεπτών.

Οι κατεχίνες, για τις οποίες γίνεται λόγος τα τελευταία χρόνια, και που συχνά τις ακούμε παρέα με το πράσινο τσάι, είναι μια ομάδα ενώσεων που ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών και συναντώνται κυρίως στα φυσικά φύλλα του φυτού Camellia Sinensis, από το οποίο προέρχεται το τσάι. Με λίγα λόγια είναι πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ουσίες με πολλαπλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό.

Καταρχάς, χάρη στην αντιοξειδωτική τους δράση εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν φθορά στον οργανισμό, επιβραδύνοντας τη γήρανση και προλαμβάνοντας ασθένειες που σχετίζονται με αυτή. Πέραν αυτού, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών, ακόμα και του καρκίνου, ενώ δρουν αποτρεπτικά και στη δημιουργία αρτηριοσκλήρωσης, ευεργετώντας την καρδιά. Παράλληλα, βελτιώνουν την ανταπόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη, προστατεύοντάς τον από το διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν τη μνήμη, και αυξάνουν τη δραστηριότητα του μεταβολικού κύκλου κατά 20% και των καύσεων κατά 3-4%, βοηθώντας στην απώλεια βάρους.

Αν το πράσινο τσάι δεν σας ενθουσιάζει, βρείτε τες στη μαύρη σοκολάτα, στο κόκκινο κρασί, στα σταφύλια, τα μήλα και το χυμό τους και φροντίστε να τις βάζετε καθημερινά στη διατροφή σας.