6 λάθη που μπορούν να σας... χαλάσουν τη μπριζόλα

mprizola
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Ξέρουμε ότι η μπριζόλα είναι ένα από τα αγαπημένα σας φαγητά και δεν θα θέλατε να κάνετε λάθη στην επιλογή και το μαγείρεμά της. Δείτε τι να προσέχετε την επόμενη φορά που ετοιμάζεστε να τη βάλετε στο τραπέζι σας.

Ίσως είναι λίγα τα φαγητά που μπορούν να ξεπεράσουν μια γευστική, ζουμερή και καλομαγειρεμένη μπριζόλα και αν το κρέας της είναι ποιοτικά καλό, δεν χρειάζεται τίποτα για να σας απογειώσει με τη γεύση της.

Παρ’ όλ’ αυτά, όσον αφορά την επιλογή και το μαγείρεμά της, λάθη γίνονται συχνά και από πολλούς. Γι’ αυτό ήρθε η ώρα να τα εντοπίσουμε, προκειμένου να τρώμε από δω και πέρα μόνο γευστικές και καλομαγειρεμένες μπριζόλες.

Λάθος #1: Ψωνίζετε από το σούπερ μάρκετ
Λόγω του ότι η μπριζόλα χρειάζεται και γνώσεις, προτιμήστε τον κρεοπώλη της γειτονιάς σας, ο οποίος θα σας διαφωτίσει σχετικά με το ποια είναι τα καλύτερα κομμάτια και πώς να τα μαγειρέψετε. Ενδεχομένως να σας δώσει και διαφορετικά, πιο γευστικά κομμάτια που δεν δοκιμάζετε συχνά και να σας λύσει απορίες σχετικά με το τι πήγε στραβά την τελευταία φορά στο μαγείρεμα και τι πρέπει να προσέχετε.

Λάθος #2: Τη βάζετε κατευθείαν από το ψυγείο στο τηγάνι
Όταν πρόκειται να μαγειρέψετε μπριζόλες, προγραμματίστε το και έχετε υπόψη ότι τα λεπτότερα κομμάτια χρειάζονται μισή ώρα εκτός ψυγείου πριν μαγειρευτούν, ενώ τα πιο χοντρά θέλουν περίπου 1 ώρα. Αν δεν τους δώσετε αυτό το χρόνο, αυξάνετε την πιθανότητα να μη μαγειρευτεί όσο πρέπει η μπριζόλα σας, διατηρώντας γκρι χρώμα στο εξωτερικό της και χάνοντας και σε εμφάνιση και σε γεύση.

Λάθος #3: Ρίχνετε λίγο αλάτι και πιπέρι
Όσον αφορά το αλάτισμα και το πασπάλισμα της μπριζόλας με μπαχαρικά, πρέπει να μην είστε και τόσο φειδωλοί. Εκτός του ότι όλα αυτά βοηθούν στο σχηματισμό μιας πολύ γευστικής κρούστας, είναι απαραίτητα και στη διαμόρφωση της γεύσης της μπριζόλας σας κι αφού το εσωτερικό της δεν γίνεται να το πειράξετε, χρειάζεται να προσέξετε το εξωτερικό της και να το πασπαλίσετε όσο πρέπει. Αν η μπριζόλα σας είναι καλής ποιότητας, χρησιμοποιήστε μόνο αλάτι και πιπέρι, καθώς δεν χρειάζεται άλλα μπαχαρικά για να τη νοστιμίσουν και να… αποπροσανατολίσουν τη γεύση σας.

Λάθος #4: Μαγειρεύετε δια της… αφής
Μερικοί σεφ καταλαβαίνουν πότε έχει «γίνει» μια μπριζόλα, απλώς αγγίζοντάς την, κάτι το οποίο είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο. Όλοι οι υπόλοιποι, ωστόσο, δεν έχουν την ίδια εμπειρία και τις περισσότερες φορές πέφτουν έξω ακολουθώντας αυτό τον τρόπο. Το καλύτερο είναι να κινηθείτε βάσει της θερμοκρασίας της κι αν έχει κάνει υπέροχη κρούστα, αλλά δεν έχει πιάσει ακόμη θερμοκρασία, βγάλτε τη από το τηγάνι και βάλτε τη στο φούρνο στους 200 βαθμούς, έτσι ώστε να τελειώσει το ψήσιμό της σωστά, χωρίς να σας βγει πολύ σκούρα.

Λάθος #5: Την κόβετε κατευθείαν
Ένας κανόνας που αρκετοί δεν ακολουθούν ποτέ είναι ότι δεν πρέπει να κόβουμε τη μπριζόλα μας κατευθείαν μόλις τη βάλουμε στο πιάτο μας. Χρειάζεται λίγο χρόνο προκειμένου να ανακατανεμηθούν οι χυμοί της και να «ξεκουραστεί». Μια λεπτή μπριζόλα χρειάζεται 5-10 λεπτά και μια πιο παχιά 10-15 λεπτά. Και μη φοβάστε. Δεν θα σας κρυώσει.

Λάθος #6: Την κόβετε λάθος
Φτάσατε ως εδώ, έχετε ψήσει την τέλεια μπριζόλα και την κόβετε… άτσαλα. Όχι! Η μπριζόλα χρειάζεται να κοπεί κάθετα στο φυσικό της σχήμα, έτσι ώστε να κοπεί ευκολότερα, να έχει καλύτερη όψη και τελικά καλύτερη υφή.