Οι τροφές που γίνονται από φάρμακο...φαρμάκι

oi-trofes-pou-ginontai-apo-farmakofarmaki

ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Η τροφή μπορεί να γίνει φάρμακο αλλά και… φαρμάκι για τον οργανισμό, όταν δεν πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές φρεσκάδας και υγιεινής. Δείτε, ποια είναι τα 10 πιο επικίνδυνα τρόφιμα για τροφικές δηλητηριάσεις σύμφωνα με την έκθεση του αμερικανικού Κέντρου Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον.

Μπορεί η θρεπτική αξία τους για τον οργανισμό να είναι αδιαμφισβήτητη, όμως υπάρχουν ορισμένες τροφές, που αν δεν συντηρηθούν σωστά, αν καταναλωθούν ωμές ή αν έρθουν σε επαφή με άλλα τρόφιμα στο πιάτο, ενδέχεται να προκαλέσουν από απλό στομαχόπονο μέχρι πολύ σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις..

Τις τροφές αυτές ανέδειξε με μελέτη του, το αμερικανικό Κέντρο Επιστήμης για το Δημόσιο Συμφέρον, που έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τα 10 πιο «επικίνδυνα» τρόφιμα, που μπορεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να μετατραπούν σε … δηλητήρια για τον οργανισμό.

Γιατί οι τροφές γίνονται… φαρμάκι;

Η έκθεση αυτή, βασίστηκε σε στοιχεία της κρατικής υπηρεσίας ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων και αποκάλυψε, πως οι δέκα αυτές τροφές είναι υπεύθυνες περίπου για το 40% των μαζικών τροφικών δηλητηριάσεων στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες αναφέρουν, πως μια σειρά από λάθη και παραλείψεις στο παγκόσμιο σύστημα της παραγωγής και διακίνησης τροφίμων ευθύνονται για την μετατροπή των τροφών από φάρμακο σε… φαρμάκι.

Η αλυσίδα τόσο της παραγωγής όσο και της επεξεργασίας και διακίνησης τροφίμων έχει διάφορα «κενά» όσον αφορά στην ασφάλεια και την υγιεινή και έτσι, βακτήρια και λοιμώξεις κάνουν ανενόχλητα την εμφάνισή τους στο πιάτο μας. Αυτά τα «κενά» σε συνδυασμό με τη διόλου αυστηρή και ελλιπή νομοθεσία, που αφορά στη διατροφή ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τις μαζικές δηλητηριάσεις που κατά καιρούς έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη.

Το κέντρο, διαθέτει συγκεντρωτικά στοιχεία από το 1990 έως και σήμερα και ανέφερε πάνω από 1.500 περιπτώσεις μαζικών δηλητηριάσεων στις ΗΠΑ μόνο με πιο «τρανταχτή» αυτή που σημειώθηκε, όταν μεγάλη παγωτοβιομηχανία χρησιμοποίησε το ίδιο φορτηγό για να μεταφέρει ωμά αυγά και ένα παστεριωμένο μείγμα για παγωτό…

Πέρα από τις 1.500 περιπτώσεις μαζικής τροφικής δηλητηρίασης, οι ειδικοί κατέγραψαν και πάνω από 50.000 μεμονωμένα περιστατικά ενώ ανέφεραν, πως οι αριθμοί είναι σίγουρα ακόμη μεγαλύτεροι καθώς δεν έχουν αναφερθεί-και επομένως καταγραφεί-όλα τα περιστατικά. Και αν αναρωτιέστε για τις επιπτώσεις, που μπορεί να έχει μια τροφική δηλητηρίαση στον οργανισμό; Αυτές ποικίλουν από τον απλό στομαχόπονο και τις γαστρεντερικές διαταραχές μέχρι την αναπηρία ή και τον θάνατο σε σοβαρές περιπτώσεις!

Τα τρόφιμα «φαρμάκι»…

Στην κορυφή της επικίνδυνης για τροφική δηλητηρίαση λίστας έρχονται τα αυγά καθώς μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από δυσάρεστες παρενέργειες, όταν καταναλώνονται ωμά ή μελάτα ή όταν έχουν καταναλωθεί, μέρες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία κατανάλωσής τους.

Ακολουθεί ο τόνος, που είτε σκέτος είτε σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα, μπορεί να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα ενώ τρίτα στην λίστα «επικινδυνότητας» έρχονται τα στρείδια κυρίως όταν αλιεύονται από μολυσμένα νερά και καταναλώνονται χωρίς να έχουν τηρηθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες υγιεινής.

Στην τέταρτη θέση, έρχονται οι δημοφιλείς πατάτες, που φαίνεται όμως, πως προκαλούν σοβαρά προβλήματα όταν έρχονται σε επαφή με άλλα τρόφιμα, που βρίσκονται στο ίδιο πιάτο-ένα ιδιαίτερα συνηθισμένο φαινόμενο καθώς οι πατάτες αποτελούν το νούμερο ένα συνοδευτικό συστατικό πολλών άλλων τροφών (π.χ. κρέας, ψάρι κ.α.).

Αλλά και τα γαλακτοκομικά σκαρφάλωσαν στη λίστα επικινδυνότητας. Αμέσως μετά τις πατάτες ακολουθεί το τυρί και κυρίως όταν έχει παρασκευαστεί με μη παστεριωμένο γάλα και κατόπιν το παγωτό, όταν έχουν χρησιμοποιηθεί ωμά αυγά για την παρασκευή του.

Τα γαλακτοκομικά ακολουθεί η συνήθως «ύπουλη» τομάτα, καθώς όταν καταναλώνεται ωμή και σε συνδυασμό με πλήθος άλλων φαγητών ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ενώ στην 8η θέση της λίστας συναντάμε τις διάφορες ρίζες (π.χ. ραπανάκια κ.α.) που μπορεί και αυτά με τη σειρά τους να προκαλέσουν δηλητηριάσεις, αν καταναλωθούν ωμά.

Στην 9η θέση, βρίσκουμε τις φράουλες και τα μούρα, που προκαλούν προβλήματα όταν καταναλωθούν σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα ενώ στη 10η και τελευταία θέση, συναντάμε τα φυλλώδη, πράσινα λαχανικά (π.χ. μαρούλι, λάχανο κ.α.), που ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα λόγω του μη σχολαστικού πλυσίματός τους με νερό και των βακτηριδίων ή φυτοφαρμάκων, που ενδέχεται να μεταφέρουν.