Οι 10 καλύτερες υπερτροφές που σας βοηθούν να… συλλάβετε

gunaika-salata
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Αποφασίσατε να προσθέσετε νέο μέλος στην οικογένεια; Δείτε τι πρέπει να τρώτε για να μεγιστοποιήσετε την πιθανότητα σύλληψης και τι πρέπει να αποφύγετε.

Τα καλά νέα για όσες προσπαθείτε να μείνετε έγκυες είναι ότι μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα, συνδέεται άμεσα με τη γονιμότητα. Πριν σας παρουσιάσουμε τις τροφές που ενισχύουν τη γονιμότητά σας, ρίξτε μια ματιά και σε εκείνες που καλό είναι να αποφεύγετε.

Οι τροφές που είναι κατά της… οικογένειας

Η υπερβολική κατανάλωση του κόκκινου κρέατος αυξάνει το επίπεδο της αμμωνίας στο σώμα, κάτι που μπορεί να παρεμποδίσει τη γονιμοποίηση του ωαρίου στη μήτρα, ενώ καλό είναι ν’ αποφεύγετε και την υπερβολική κατανάλωση κατεργασμένης ζάχαρης, έτσι ώστε να μη διαταραχθεί η ωορρηξία σας. Επίσης, τα κοτόπουλα που εκτρέφονται συμβατικά είναι γεμάτα αντιβιοτικά και ορμόνες, κάτι που μπορεί να επιφέρει διαταραχή της ορμονικής σας ισορροπίας. Τέλος, καλό είναι να μην πίνετε πολύ αλκοόλ, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε γυναίκες άνω των 30 που κατανάλωναν περισσότερα από 7 ποτά την εβδομάδα καταγράφηκαν  αυξημένα ποσοστά υπογονιμότητας.

Οι τροφές που ενισχύουν τη γονιμότητά σας

Οι μπανάνες

Η βιταμίνη Β6 που περιέχουν βοηθά στη σύλληψη, καθώς ρυθμίζει τις ορμόνες. Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β6 μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστο κύκλο, αλλά και σε αδύναμη ανάπτυξη του ωαρίου και του σπέρματος.

Το σπαράγγι

Το φυλλικό οξύ που περιέχεται στο σπαράγγι βοηθά στο να μειωθεί ο κίνδυνος της διαταραχής της ωορρηξίας, γι’ αυτό και στις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν συνίσταται να παίρνουν συμπληρώματα φυλλικού οξέως.

Οστρακοειδή

Η βιταμίνη Β12 η οποία βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά στα οστρακοειδή είναι πολύ πιθανό να βοηθά στην ενδυνάμωση του ενδομητρίου, μειώνοντας τον κίνδυνο αποβολής. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 συνδέεται με αφύσικα επίπεδα των οιστρογόνων.

Τα αβγά

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Γέιλ, βρέθηκε ότι από 67 γυναίκες που αντιμετώπιζαν προβλήματα γονιμότητας, μόνο το 7% είχε φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D, ενώ το υπόλοιπο 93% είχε είτε ανεπαρκή επίπεδα είτε, πιο σοβαρά, ανεπάρκεια που έχρηζε θεραπείας. Αλλά και όσες από τις γυναίκες έπασχαν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν είχαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D. Τα αβγά είναι μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ανάμεσα στα οποία η βιταμίνη D.

Αμύγδαλα

Η βιταμίνη Ε που περιέχεται στα αμύγδαλα βελτιώνει την υγεία του σπέρματος. Είναι επίσης πολύ πιθανό ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης Ε συνδέεται με προβλήματα στη γονιμότητα. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των αμύγδαλων προστατεύουν το DNA του σπέρματος και του ωαρίου.

Εσπεριδοειδή

Η βιταμίνη D την οποία βρίσκουμε σε μεγάλη περιεκτικότητα στα εσπεριδοειδή βελτιώνει τόσο την ποσότητα και την κινητικότητα του σπέρματος, όσο και την ισορροπία των ορμονών στις γυναίκες.

Τόφου

Το τόφου είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου, ο οποίος αν δε βρίσκεται σε επαρκή επίπεδα στον οργανισμό είναι πιθανό να προκαλεί μειωμένη ωορρηξία, αλλά και χειροτέρευση της υγείας των ωαρίων, κάτι που μπορεί να αποτρέψει την πιθανότητα μιας εγκυμοσύνης κατά 60% σε σχέση με γυναίκες που έχουν επαρκή επίπεδα σιδήρου.

Σολομός

Ο σολομός περιέχει σελήνιο το οποίο παράγει αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα ωάρια και το σπέρμα από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης βοηθά στην πρόληψη της θραύσης των χρωμοσωμάτων, η οποία προκαλεί γενετικές ανωμαλίες και αποβολές. Πολύ πιθανό επίσης είναι το σελήνιο να κάνει το σπέρμα πιο γόνιμο.

Αρακάς

Η αύξηση των επιπέδων ψευδαργύρου, ο οποίος συναντάται σε υψηλή περιεκτικότητα στον αρακά,  έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την ποσότητα, τη λειτουργία και την ποιότητά του σπέρματος. Στις γυναίκες, η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία των οιστρογόνων και της προγεστερόνης.

Σκουμπρί

Περιέχει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα τα οποία συνεισφέρουν σε ένα δυνατό αναπαραγωγικό γυναικείο σύστημα. Επιπλέον, ένα από τα λιπαρά οξέα, το DHA, έχει σημαντικές επιδράσεις και στην υγεία του σπέρματος.