Οι 7 πηγές καφεΐνης που δεν γνωρίζετε

oi-7-piges-kafeinis-pou-den-gnorizete-piges-kafeinis-pou-den-gnorizete

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Έχετε μειώσει ή «κόψει» τον καφέ, αλλά παρ’ όλ’ αυτά οι επιδράσεις της καφεΐνης φαίνεται να σας επηρεάζουν καθημερινά και δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί; Μήπως συνεχίζετε να λαμβάνετε καφεΐνη χωρίς να το γνωρίζετε;

Πολλοί χρησιμοποιούν την καφεΐνη ως μέσο για να διατηρήσουν την ενέργειά τους, ειδικά τις ημέρες που ο ύπνος δεν κατάφερε να φτάσει τις 8 ώρες, η δουλειά όμως κατάφερε να τις ξεπεράσει. Όπως λένε και οι ειδικοί, πράγματι τα 250 mg καφεΐνης την ημέρα (δηλαδή 2-3 φλιτζάνια καφέ) μπορούν να βελτιώσουν τη συγκέντρωση, να «ξυπνήσουν» τον εγκέφαλό μας, να μας ανακουφίσουν από το στρες και να μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο. Αν, όμως, η απόλαυση του καφέ μετατραπεί σε εθισμό, τότε όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα θα δώσουν τη θέση τους σε παρενέργειες που περιλαμβάνουν αφυδάτωση, πρόβλημα στον ύπνο, άγχος, διαταραχές στο στομάχι, ακόμη και προβλήματα στην εγκυμοσύνη.

Για να μην πέσετε «θύμα»… εθισμού και ζείτε σε καθημερινή βάση τις δυσάρεστες παρενέργειες του καφέ, το πρώτο βήμα είναι να μειώσετε τους γαλλικούς, τον καπουτσίνο και πάσης φύσεως καφέ, όπως και το τσάι, τα οποία αποτελούν βασικές πηγές καφεΐνης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, το πρώτο αυτό βήμα δεν φέρνει ιδιαίτερο αποτέλεσμα, καθώς το «ύπουλο» αυτό διεγερτικό υπάρχει σε διάφορα προϊόντα και τροφές, τις οποίες συνεχίζετε να καταναλώνετε λόγω άγνοιας. Δείτε ποιες είναι αυτές, έτσι ώστε να τις αποφεύγετε αν η καφεΐνη σας ενοχλεί.

Καφές ντεκαφεϊνέ: καφές χωρίς καφεΐνη… δεν γίνεται

Το όνομά του υπονοεί ότι έχει τη δυνατότητα να σας μεταφέρει όλη τη γεύση του καφέ χωρίς την καφεΐνη, κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει απόλυτα. Σε έρευνα που έγινε το 2007 από το Consumer Reports, βρέθηκε ότι στα 36 φλιτζάνια ντεκαφεϊνέ που εξέτασαν οι ερευνητές από 6 διαφορετικές αλυσίδες καφέ, βρέθηκε καφεΐνη η οποία ήταν μεν σε σαφώς μικρότερη ποσότητα από τα 100 mg που περιέχει ένα φλιτζάνι φυσιολογικού καφέ, σε αρκετές περιπτώσεις όμως ξεπερνούσε τα 20 mg.

Σοκολάτα: δεν είναι ένοχη μόνο για τις θερμίδες της

Η καφεΐνη, πέρα από τους κόκκους καφέ βρίσκεται και στους κόκκους κακάο, πράγμα που σημαίνει ότι η αγαπημένη όλων σοκολάτα, βρίσκεται στη λίστα των ενόχων. Οι μπάρες σοκολάτας συνήθως περιέχουν λιγότερο από 10 mg, όσο όμως πιο σκούρα είναι η σοκολάτα, τόσο υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη έχει. Μερικές σοκολάτες μάλιστα, περιέχουν ενισχυμένες δόσεις προκειμένου να μας χαρίσουν ενέργεια, γι’ αυτό αν είστε σε περίοδο… απεξάρτησης από την καφεΐνη, προσέξτε και την ποσότητα σοκολάτας που καταναλώνετε. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τις μπάλες παγωτού σοκολάτας που βάζετε στο χωνάκι σας.

Αδυνατιστικά χάπια: αδυνάτισμα με καφεΐνη

Παρ’ όλο που η καφεΐνη στην πραγματικότητα δεν έχει πολλά να προσφέρει στη μείωση της περιφέρειάς σας, οι παρασκευαστές φαρμάκων και χαπιών συμπεριλαμβάνουν γενναίες δόσεις του διεγερτικού αυτού στα χάπια αδυνατίσματος. Αν, λοιπόν, δεν λαμβάνετε καφεΐνη από άλλου, είναι πολύ πιθανό τα χάπια να σας επηρεάζουν.

Αναλγητικά: πολλά απ’ αυτά είναι καφεϊνούχα

Λίγη καφεΐνη κάνει καλό στους πονοκεφάλους, σε μεγάλες όμως ποσότητες μπορεί ακόμη και να τους προκαλέσει, όπως αναφέρουν κάποιες μελέτες. Πολλά αναλγητικά έχουν σαν συστατικό την καφεΐνη προκειμένου να απαλύνουν τον πόνο, αλλά αν παίρνετε περισσότερα απ’ όσο συστήνουν οι οδηγίες, εκτός από τις υπόλοιπες παρενέργειες, ενδεχομένως να έχετε και αυτές της καφεΐνης. Αν λοιπόν το κεφάλι πάει να «σπάσει» ακολουθήστε τις οδηγίες και μην ξεπεράσετε τα 2 δισκία την ημέρα, εκτός διαφορετικής συμβουλής γιατρού.

Ενεργειακά ποτά: καταναλώστε τα με μέτρο

Μας δίνουν ενέργεια χάρη στα διάφορα συστατικά τους, μεταξύ των οποίων βρίσκουμε και την καφεΐνη. Πριν τα καταναλώσετε, διαβάστε προσεκτικά την περιεκτικότητά τους σε αυτή και αποφύγετέ τα αν ο στόχος σας είναι μόνο η ενυδάτωση, την οποία μπορείτε να πετύχετε και με απλό νερό.

Γλυκά με γεύση καφεΐνης: απολαυστική… διέγερση

Ένα κομμάτι τούρτα μόκα, λίγο τιραμισού, μια μπάλα παγωτού μόκα ή καφέ, ηδύποτα με άρωμα καφέ είναι κάποιες πηγές καφεΐνης τις οποίες συχνά παραβλέπουμε, λόγω του ότι την έχουμε συνδυάσει αποκλειστικά με τον καφέ και το τσάι. Δεν χρειάζεται φυσικά να «κόψετε» κάθε πηγή απόλαυσης και να μην φάτε ποτέ ξανά τιραμισού ή μόκα, απλώς περιορίστε τα τις περιόδους που βρίσκεστε σε ένταση ή τουλάχιστον φροντίστε να μην καταναλώνετε καφεΐνη από πολλές πηγές ταυτόχρονα την ίδια μέρα.

Γκουαρανά: ένα φυτικό συστατικό με καφεΐνη

Πρόκειται για ένα φυτό το οποίο ευδοκιμεί στα δάση του Αμαζονίου και μας δίνει εκχυλίσματα από τους καρπούς του, τα οποία χρησιμοποιούνται σε ροφήματα, χάπια αδυνατίσματος κ.ο.κ. Θεωρείται ότι έχει διεγερτικές και αναζωογονητικές ιδιότητες, οι οποίες όμως στηρίζονται κυρίως στην ποσότητα καφεΐνης που περιέχει και δρα σαν διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αποφύγετε την κατανάλωσή του αργά το βράδυ και γενικότερα έχετε υπόψη σας ότι η υπερβολική κατανάλωση γκουαρανά έχει τις ίδιες παρενέργειες με την καφεΐνη.