Tο διαζύγιο ομορφαίνει τους άνδρες αλλά όχι και τις γυναίκες

to-diazugio-omorfainei-tous-andres-alla-oxi-kai-tis-gunaikes

ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Οι υπογραφές πέφτουν, ο γάμος λήγει και ο καθένας συνεχίζει μοναχική πορεία. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, σε αυτή τη μοναχική διαδρομή οι άντρες παίρνουν τα πάνω τους, ενώ οι γυναίκες παίρνουν την… κάτω βόλτα. Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Το διαζύγιο και η επίσημη λήξη ενός γάμου αποτελούν μια από τις πιο δυσάρεστες εμπειρίες στη ζωή ενός ανθρώπου, την οποία πολλοί περιγράφουν ως λίγο πιο ήπια από τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Για κάποιο λόγο όμως, η δυσάρεστη αυτή εμπειρία οδηγεί τους άντρες σε διαφορετικό δρόμο από τις γυναίκες, με τους πρώτους να παρουσιάζουν βελτίωση στην υγεία και την εμφάνισή τους και τις δεύτερες να μαραζώνουν έσω και έξω. Κάτι δεν πάει καλά εδώ…

«Το καπελάκι μου και φεύγω!»: η ατάκα που σε μερικούς κάνει καλό

Ευρήματα έρευνας 8 χρόνων, που δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Epidemiology και βασίζονται στη μελέτη 9 χιλιάδων αντρών και γυναικών με μέσο όρο ηλικίας τα 45 χρόνια, έδειξαν ότι οι άντρες που περνάνε ένα διαζύγιο αρχίζουν να δείχνουν περισσότερη προσοχή στο σώμα τους, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να βελτιώσουν την εικόνα τους, προκειμένου να βρουν μια νέα σύντροφο. Το αντίθετο, φυσικά, συμβαίνει με τους παντρεμένους άντρες, οι οποίοι μόλις «δέσουν το γάιδαρό τους» βγαίνουν από το παιχνίδι του φλερτ και βλέπουν τα κιλά να συσσωρεύονται στην κοιλιά τους, δημιουργώντας «σωσίβιο» ικανό να τους σώσει και από τον Τιτανικό.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές κατέγραψαν τις επιδόσεις εθελοντών στον διάδρομο, οι οποίοι είτε είχαν πάρει διαζύγιο, είτε ήταν ανύπαντροι ή παντρεύτηκαν κατά τη διάρκεια του πειράματος ή ξαναπαντρεύτηκαν μετά από διαζύγιο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες που είχαν πάρει διαζύγιο παρουσίαζαν αύξηση στα επίπεδα της φυσικής τους κατάστασης, ενώ όσοι παντρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης, παρουσίασαν πτώση. Στην περίπτωση των γυναικών, τα επίπεδα φυσικής κατάστασης μετά το διαζύγιο, αντί για αύξηση όπως των αντρών, σημείωναν ακριβώς το αντίθετο.

Οι ερευνητές εξηγούν το φαινόμενο, αναφέροντας ότι οι διαζευγμένοι άντρες και γενικά όσοι είναι μόνοι, νιώθουν πιο έντονα την κοινωνική πίεση που τους επιβάλλει να προσέχουν το σώμα τους, τον εαυτό τους και να προσπαθούν να είναι ελκυστικοί προς το άλλο φύλο. Με τις περισσότερες γυναίκες τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς πιστεύουν ότι η γοητεία των γυναικών δεν συνδέεται τόσο με τη φυσική κατάσταση ή τους γραμμωμένους κοιλιακούς, αλλά με μια προσεγμένη εμφάνιση ανάλογα με το στυλ της κάθε μιας.

Το διαζύγιο βλάπτει σοβαρά την υγεία

Οι ορκισμένοι εργένηδες μπορούν πλέον να βγάλουν τις… ροκάνες τους, καθώς έχουν άλλο ένα επιχείρημα να προσθέσουν στην «κατά του γάμου» λίστα τους, φέρνοντας σαν πρόφαση τις βαρύτατες ανθυγιεινές επιδράσεις ενός ενδεχόμενου διαζυγίου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η τραυματική εμπειρία του διαζυγίου, μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα την υγεία, ενώ συγκεκριμένη μελέτη που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες απέδειξε ότι όσοι έχουν περάσει μια τέτοια διαδικασία στη ζωή τους παρουσιάζουν 20% μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής από χρόνιες ασθένειες, όπως καρκίνο, σε σχέση με αυτούς που δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, ακόμη κι όταν αυτοί οι άνθρωποι ξαναβρούν την αγάπη και ξαναπαντρευτούν, το ποσοστό συνεχίζει να υπάρχει, απλώς πέφτει στο 12%, δείχνοντας ότι η ζημιά που έγινε δεν είναι αναστρέψιμη.

Πρόσφατη μελέτη, όμως, από τους ειδικούς του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, έδειξε ότι οι άντρες καταφέρνουν και μειώνουν ακόμη περισσότερο το ποσοστό, κάνοντας υγιεινές επιλογές που προάγουν την υγεία και τη φυσική τους κατάσταση.

Με τα ποσοστά διαζυγίων συνεχώς να ανεβαίνουν πάντως, (στη χώρα μας για παράδειγμα, το 1984 καταγράφονταν 8 διαζύγια ανά 100 γάμους, 10 διαζύγια ανά 100 γάμους το 1994 και 21 ανά 100 το 2004), όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι σε λίγα χρόνια στην Ελλάδα θα γεμίσουμε με καλοδιατηρημένους σαραντάρηδες και… ταλαιπωρημένες σαραντάρες.