Τα μηνύματα που στέλνει το σώμα σας στο φυσιοθεραπευτή σας

masaz
ΤΡΙΤΗ, 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Ποια είναι τα κρυφά μηνύματα, που στέλνει το σώμα σας κατευθείαν στον φυσιοθεραπευτή σας;

Η επιστήμη έχει γνώσεις και παρατηρητικότητα, ώστε να αντιληφθεί πράγματα για εσάς, χωρίς να τα εκφράσετε ρητά, ακόμα κι αν θέλετε να τα κρύψετε.
Οι συνήθειές σας, λοιπόν, και όσα έχουν συμβεί στη ζωή σας, αποτυπώνονται στο σώμα σας και ένας έμπειρος φυσιοθεραπευτής μπορεί να διακρίνει όλα τα σημάδια και όλα τα συμπτώματα μιας όχι ιδιαίτερα υγιούς καθημερινότητας και να σας πει τι είναι αυτό που κάνετε λάθος ώστε, αν έχετε τη διάθεση, να το διορθώσετε. Ποια είναι τα κρυφά μηνύματα λοιπόν, που στέλνει το σώμα σας κατευθείαν στον φυσιοθεραπευτή σας;

Αν αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα
Αν το στομάχι σας είναι σφιχτό και σκληρό, ο φυσιοθεραπευτής σας θα καταλάβει αμέσως ότι έχετε μαλώσει με την τουαλέτα και θα σας βοηθήσει με μερικές τεχνικές και συμβουλές, ώστε όλα να δουλεύουν ξανά ρολόι. Η δυσκοιλιότητα πλήττει όλους μας μια ή περισσότερες φορές στη ζωή μας και κάθε συμβουλή είναι ευπρόσδεκτη, 

Αν έχετε έξαρση των αλλεργιών
Πολύ συγκεκριμένα σημεία πίεσης πάνω από τα μάτια, στο μέτωπο, τα μάγουλα και γύρω από το πιγούνι σας, όταν δείχνουν ευαίσθητα, πρησμένα και η υφή τους μοιάζει διαφορετική από το φυσιολογικό, τότε είναι προφανές στον ειδικό, ότι έχετε έξαρση των αλλεργιών. Μερικά ακόμα σημάδια είναι οι πρησμένοι λεμφαδένες σε στήθος, λαιμό και στις μασχάλες.

Αν κάθεστε σταυροπόδι συχνά
Το σταύρωμα των ποδιών, ακόμα και αν γίνεται μόνο με τον διακριτικό τρόπο που κάθεται η βασίλισσα, ασκεί πίεση στο ισχίο σας με αποτέλεσμα να νιώθετε αργά ή γρήγορα πόνο χαμηλά στην πλάτη ή μέχρι και τους δικέφαλους και τετρακέφαλους μύες, καθώς όλη αυτή η περιοχή συνδέεται και ο μυικός ιστός είναι ουσιαστικά «ένας». Επιπλέον, το σταύρωμα των ποδιών προκαλεί αφύσικο λύγισμα στην περιοχή της πυελικής περιοχής και κοιλιάς, προκαλώντας εμπόδια στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος.

Αν χρειάζεστε νέο μαξιλάρι
Το σωστό μαξιλάρι θα πρέπει να στηρίζει τους ώμους σας τόσο, ώστε να μην βυθίζετε το κεφάλι σας μέσα σε αυτό, γι΄αυτό τακτικά θα πρέπει να το γυρίζετε ανάποδα, να το φουσκώνετε ή εν τέλει να το αντικαθιστάτε όταν χάνει τη φόρμα του και δε νιώθετε να παρέχει τη στήριξη που χρειάζεστε.
Αν δε, το κεφάλι σας δεν είναι σε ευθυγράμμιση με την πλάτη και τη σπονδυλική σας στήλη, τότε ασκείτε πίεση στον αυχένα σας. Για ακόμα λιγότερα κακοποίηση του αυχένα και της σπονδυλικής στήλης σας, μην κοιμάστε μπρούμυτα, αλλά πάντα ανάσκελα ή έστω στο πλάι, ενώ ένα επιπλέον μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα ή τα χέρια, θα προσφέρει περισσότερη άνεση.

Αν έχετε πόνους χαμηλά στην πλάτη
Όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι του φυσιοθεραπευτή εκείνος μπορεί να δει, αν ο ένας γοφός είναι ή δεν είναι σε ευθυγράμμιση με τον άλλο και στη δεύτερη περίπτωση, αυτή η ανισορροπία συχνά σημαίνει σφίξιμο των μυών και πόνο χαμηλά στην πλάτη, που πηγάζει συνήθως από πολλές ώρες καθισιού ή κακή στάση κατά το κάθισμα. Η δε, απόσταση, όταν είστε ανάσκελα, μεταξύ του κρεβατιού και της πλάτης, δίνει στοιχεία για το πόσο σωστή ή λάθος είναι η συνολική στάση του σώματος.

Αν δουλεύετε σε υπολογιστή
Αν περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας δουλεύοντας σε υπολογιστή, το σχεδόν βέβαιο είναι ότι οι ώμοι σας θα έχουν μια τάση προς τα εμπρός και η πλάτη σας θα ταλαιπωρείται από τις πολλές ώρες ακινησίας. Για να καταπολεμήσετε τα αρνητικά μιας τέτοιας συνθήκης, κάντε συχνά διατάσεις και τεντώματα στο γραφείο.
Τεντώστε τα χέρια σας ψηλά και στη συνέχεια αφήστε τα να πέσουν, αφήνοντας τη βαρύτητα να ρίξει εκείνη κάτω τους ώμους σας ή ακόμα στρίψτε τον κορμό σας με τη βοήθεια της πλάτης της καρέκλας σας και θα νιώσετε αυτομάτως ανακούφιση.

Αν είχατε τραυματισμούς, όταν ήσαστε παιδί
Δεδομένου ότι ένας φυσιοθεραπευτής γνωρίζει καλά το ανθρώπινο σώμα, έχει και το μάτι να διακρίνει αλλοιώσεις και σημάδια που δείχνουν ότι κάτι έχει συντελεστεί στο παρελθόν, ακόμα και αν εσείς οι ίδιοι το έχετε ξεχάσει. Για παράδειγμα, ένα πόδι που έχει υποστεί κάταγμα στην παιδική ηλικία, είναι ελαφρώς πιο κοντό από το αλώβητο πόδι και στα παρατηρητικά μάτια του ειδικού, αυτή η ανισότητα φαίνεται.

Αν στέλνετε πολλά μηνύματα στο κινητό
Οι σφιχτοί ώμοι, που με το πρώτο άγγιγμα του φυσιοθεραπευτή νιώθουν πόνο, δηλώνουν σκυμμένη στάση του ατόμου, που συνήθως οφείλεται στη συχνή χρήση του κινητού τηλεφώνου ή tablet. Ακόμα και αν δε μπορείτε να απεξαρτηθείτε από τη χρήση του κινητού, να θυμάστε να κοιτάτε ψηλά ανά τακτά χρονικά διαστήματα καθώς η πολύωρη κακή στάση του σώματος, μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία στη στάση και συνεχή πόνο στους ώμους.

Αν είστε αφυδατωμένοι
Συγκεκριμένα σημεία πίεσης στο πάνω μέρος της πλάτης παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία, όταν δεν τηρείτε την προτεινόμενη κατανάλωση νερού, γι’ αυτό και ένας έμπειρος φυσιοθεραπευτής μπορεί να καταλάβει αν δεν πίνετε το νερό που πρέπει.

Αν σας στενεύει το σουτιέν
Η στενή εφαρμογή του στηθόδεσμου φαίνεται από τους σφιγμένους μύες της ωμοπλάτης, που σφίγγουν σε αντίδραση της πίεσης που δέχονται οι γειτονικοί μύες, από το σουτιέν. Τα ίδια αποτελέσματα έχουν τα λουριά της τσάντας, που επίσης ασκούν πίεση σε αυτή την περιοχή, κάνοντάς της να αντιδρά σφίγγοντας ακόμα περισσότερο.

Αν έχετε γεννήσει πρόσφατα ή παλιότερα
Είτε έχετε παιδί λίγων μηνών ή 2 ετών, οι σύνδεσμοι σε όλο σας το σώμα, και όχι μόνο σε γοφούς και κοιλιά, είναι ακόμα χαλαροί. Μερικές γυναίκες μετά τη γέννα, αντιμετωπίζουν θέματα με τον αστράγαλο ή τον καρπό τους, αλλά ευτυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις τέτοιου είδους προβλήματα ξεπερνιούνται με το χρόνο.

Αν είστε καπνιστής
Αν είστε καπνιστής, η αναπνοή σας είναι πιο βαριά, πιο βαθιά και βγαίνει πιο δύσκολα, ενώ λαχανιάζετε κατά τη διάρκεια του μασάζ. Αν μάλιστα σας πάρει ο ύπνος κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η συχνότητα κατά την οποία παίρνετε βαθιές ανάσες κατά το ροχαλητό, δείχνει πόσο ανάγκη έχετε το οξυγόνο, που δεν το λαμβάνετε –προφανώς- σε επαρκείς ποσότητες.