Οι 7 κανόνες της δίαιτας που όλοι αγαπούν

diaita
ΤΕΤΑΡΤΗ, 01 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Νομίζετε ότι δεν υπάρχει τίποτα στη δίαιτα που να σας ικανοποιεί, ακόμη κι αν κυκλοφορεί με την ονομασία «κανόνας»;

Ίσως σας μοιάζει οξύμωρο να υπάρχει περίπτωση να συμπαθεί κάποιος κανόνα που αφορά τη δίαιτα, δηλαδή τη διαδικασία που μας βάζει όρια στο τι και πόσο θα φάμε, ώστε να χάσουμε κιλά, στην πραγματικότητα, όμως, αν το σκεφτείτε πιο καθαρά, υπάρχουν κανόνες που κάνουν τη δίαιτα απολαυστική. Αρκεί να τους συνειδητοποιήσετε -με τη βοήθειά μας, φυσικά. 

Τρώμε πιο συχνά
Η ανεξέλεγκτη πείνα προέρχεται συνήθως από τα μεγάλα διαστήματα που αφήνουμε τον εαυτό μας νηστικό, με αποτέλεσμα να έχουμε πτώσεις στο σάκχαρο του αίματος, η διάθεση και η συγκέντρωσή μας να πέφτει και κατ’ επέκταση να τρώμε ό,τι βρούμε μπροστά μας, που συνήθως δεν είναι υγιεινό. Μια δίαιτα, όμως, συστήνει να καταναλώνουμε ένα γεύμα ή σνακ κάθε τρεις ώρες, έτσι ώστε να μην προλαβαίνουμε να νιώσουμε πείνα, κάνοντας τις λάθος επιλογές. Κι όταν δεν νιώθουμε πείνα, δεν είμαστε πιο ευτυχισμένοι;

Επιτρέπουμε μια «αμαρτία» την εβδομάδα
Οι έρευνες δείχνουν ότι αν μας απαγορευτεί μια τροφή, επικεντρωνόμαστε σε αυτή ακόμα περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως, γι’ αυτό και οι δίαιτες επιτρέπουν να «ξεφεύγετε» πού και πού, τρώγοντας κάτι «απαγορευμένο» όπως ένα γλυκό, λίγη πίτσα κ.ο.κ., έτσι ώστε η αποχή από αυτό να μην σας… στοιχειώσει. Κι αν το καλοσκεφτείτε, δεν το απολαμβάνετε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι πριν;

Απολαμβάνουμε το φαγητό, τρώγοντας αργά
Όλοι οι διαιτολόγοι εκεί έξω το τονίζουν σε κάθε ευκαιρία: όσο πιο αργά τρώμε και μασάμε την τροφή μας, τόσο πιο πολύ απολαμβάνουμε το φαγητό μας και τόσο λιγότερο καταναλώνουμε φαγητό, καθώς αφήνουμε στον εαυτό μας το περιθώριο να αισθανθεί τον κορεσμό και να σταματήσει να τρώει, σε σχέση με του να καταβροχθίζουμε το φαγητό μας μέσα σε λίγα λεπτά. Οπότε σε αυτή την περίπτωση, είμαστε κερδισμένοι από κάθε άποψη: και απολαμβάνουμε το φαγητό μας και χάνουμε κιλά.

Δεν χάνουμε το πρωινό μας
Η λογική του «δεν τρώω πρωινό» για να γλιτώσω θερμίδες έχει πάψει να στέκει εδώ και πολλά χρόνια, πόσο μάλλον στο πλαίσιο μιας δίαιτας. Μετά την πολύωρη νηστεία της νύχτας, ο οργανισμός χρειάζεται οπωσδήποτε «καύσιμο» έτσι ώστε να δουλέψει με ρυθμό ο μεταβολισμός, αλλά και για να πάρει δυνάμεις και να ξεκινήσει τη μέρα του. Μελέτες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι όσοι προσπερνούν το πρωινό, τρώνε μεγαλύτερη ποσότητα αργότερα στο μεσημεριανό τους, φτάνοντας ή και ξεπερνώντας τις θερμίδες που πιστεύουν ότι γλίτωσαν.

Καταναλώνουμε (καλούς) υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες πλέον δεν είναι απαγορευμένη λέξη στις δίαιτες, καθώς δεν είναι όλοι ίδιοι. Μπορεί τα γλυκά και οι επεξεργασμένες τροφές να μένουν… απ’ έξω, δεν υπάρχει, όμως, κανένας λόγος να απαρνηθείτε υδατάνθρακες που προέρχονται από φρούτα, λαχανικά, φασόλια, φακές και ολική άλεση, οι οποίοι όχι μόνο δεν σας βλάπτουν, αλλά σας κάνουν και καλό.

Τρώμε έξω -με λίγη προσοχή
Ένα από τα πρώτα πράγματα που πιστεύουν πολλοί όταν ξεκινούν δίαιτα, είναι ότι θα πρέπει να κόψουν τις εξόδους για φαγητό. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει, αφού μπορείτε να φάτε έξω με τους φίλους σας, απλώς ανακαλύπτοντας ξανά από την αρχή τα μενού των εστιατορίων. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επιλέξετε πιο ελαφριά πιάτα που δεν θα σας φουσκώσουν, να ξεφορτωθείτε τα λιπαρά από το πιάτο σας, να προσπεράσετε το ορεκτικό και να δοκιμάσετε να καταναλώσετε μικρότερες μερίδες –ίσως και ορεκτικά ως κυρίως- απολαμβάνοντας εξίσου το φαγητό έξω, γλιτώνοντας και θερμίδες και χρήματα.

Δοκιμάζουμε γκουρμέ πιάτα
Στα γκουρμέ πιάτα, εκτός του ότι οι μερίδες είναι πιο μικρές, το φαγητό είναι πιο καλής ποιότητας και μπορείτε να βρείτε πολλές υγιεινές επιλογές με χαμηλές θερμίδες. Αν η τσέπη σας το επιτρέπει, η γκουρμέ κουζίνα μπορεί να σας ανοίξει ένα νέο κόσμο γεύσεων, από τις οποίες οι υγιεινές επιλογές υπάρχουν σε πληθώρα. Άλλες γκουρμέ νοστιμιές μπορεί να έχουν να κάνουν με τον καφέ, το τσάι ή ακόμη και με τη σοκολάτα. Σε κάθε περίπτωση, αναζητήστε την απόλαυση σε τροφές που σας εξασφαλίζουν καλή ποιότητα στο σωστό μέγεθος, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να τις αντέξει και η τσέπη σας.