4 νηστίσιμα γεύματα που θα σας κάνουν να ξεχάσετε ότι νηστεύετε

piperies-me-kinoa
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Έχετε όλη την καλή διάθεση να νηστέψετε, αλλά η πείνα και η έλλειψη φαντασίας δεν σας βοηθούν; Με τα παρακάτω γεύματα, το πιθανότερο είναι να ξεχάσετε ότι νηστεύετε και να τα υιοθετήσετε και τις υπόλοιπες ημέρες.

Σίγουρα η αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά δυσκολεύει τους περισσότερους, όταν έχουν μάθει να τα βλέπουν συχνά στο πιάτο τους. Αν, όμως, αφήσετε τη φαντασία σας να δουλέψει και απελευθερώσετε το δημιουργικό σας εαυτό στην κουζίνα, θα δείτε ότι με αυτά που διαθέτετε, μπορείτε να φτιάξετε υπέροχα πιάτα που δεν θα σας χορτάσουν απλά, αλλά θα σας κάνουν να γλύφετε τα δάχτυλά σας!

Γεμιστά με κινόα
Η κινόα σας παρέχει την πρωτεΐνη που σας λείπει από το κρέας και αν τη χειριστείτε… έξυπνα, μπορείτε να φτιάξετε υπέροχα πιάτα. Θα χρειαστείτε: 500 γραμ. βρασμένη κινόα, 4-5 πολύχρωμες πιπεριές, 2 λιαστές ντομάτες, 2 κλωνάρια πράσα, ½ φλιτζάνι κουκουνάρι, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Εκτέλεση: Προτού ξεκινήσετε, έχετε υπόψη σας ότι η κινόα θέλει πλύσιμο και μούλιασμα για μερικές ώρες πριν τη βράσετε. Στη συνέχεια, ακολουθώντας τις οδηγίες του πακέτου, βράστε την ποσότητα που χρειάζεστε για περίπου 15 λεπτά κι έπειτα βγάλτε τη από τη φωτιά και σκεπάστε τη με μια πετσέτα όταν κρυώσει, έτσι ώστε να φουσκώσει. Βάλτε τις λιαστές ντομάτες σε νερό για να μαλακώσουν και προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόψτε τις πιπεριές σας στη μέση κατά μήκος, βγάλτε τα σπόρια τους, ψιλοκόψτε τα και φυλάξτε τα. Ψιλοκόψτε και τα πράσα σας, αφού τα πλύνετε σωστά κι έπειτα ψιλοκόψτε και τις λιαστές ντομάτες. Σοτάρετε πράσα, ντομάτες, σπόρια, κουκουνάρι και πιπεριές σε ένα τηγάνι μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτοντας λίγο αλάτι και πιπέρι κι έπειτα μεταφέρετε τα πράσα, τα σπόρια, το κουκουνάρι και τις ντομάτες σε ένα μπολ, αναμειγνύοντάς τα με την κινόα. Βάλτε σε ένα μικρό ταψί τις κομμένες στη μέση πιπεριές και γεμίστε τες με το μείγμα με την κινόα. Ψήστε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. 

Ζυμαρικά με ρεβίθια και τόφου
Συνδυάστε ρεβίθια με ζυμαρικά και απολαύστε ένα χορταστικό και αρωματικό πιάτο. Θα χρειαστείτε: 500 γρ. ρεβίθια, 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι ή άλλο ζυμαρικό, 6 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο, 5 σκελίδες σκόρδο, 3 κουτιά ντομάτας κονκασέ, 5 κουταλιές της σούπας ξερό δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι, μισό φλιτζάνι τόφου κομμένο σε μικρά κομμάτια. Εκτέλεση: Βάλτε αποβραδίς τα ρεβίθια σε λίγο νερό και μισοβράστε τα όταν έρθει η ώρα να ετοιμάσετε το γεύμα σας. Σε μια άλλη κατσαρόλα, τσιγαρίστε σκόρδο και δενδρολίβανο μαζί και στη συνέχεια, αφαιρώντας το σκόρδο και το δεντρολίβανο με μια τρυπητή κουτάλα, προσθέτετε τη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και λίγο νερό και αφήνετε να βράσει σε σιγανή φωτιά για 40 λεπτά. Ρίξτε τα μισοβρασμένα ρεβίθια στη σάλτσα μαζί με λίγο ζουμί και βράστε τα όλα μαζί για 20 λεπτά. Στη συνέχεια, και αφού έχουν βράσει τα ρεβίθια, ρίξτε μέσα και τα ζυμαρικά, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να μαγειρευτούν μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους. Σερβίρετέ τα ζεστά και προσθέστε κομματάκια τόφου για έξτρα γεύση.

Πένες με λαχανικά
Αγαπημένο κι εύκολο πιάτο που δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτά που έχετε συνηθίσει. Θα χρειαστείτε: ½ κιλό φρέσκα σπαράγγια, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα, 200 γραμμάρια αρακά, 250 γραμμάρια πένες, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένο τόφου, αλάτι και πιπέρι. Εκτέλεση: Βράστε σε μια κατσαρόλα νερό με λίγο αλάτι και προσθέστε τα σπαράγγια, αφήνοντάς τα για περίπου 3 λεπτά. Μεταφέρετέ τα σε ένα μπολ και στη συνέχεια βάλτε στην κατσαρόλα τον αρακά, βράζοντάς τον για 3 λεπτά. Φυλάξτε τον κι αυτόν μαζί με τα σπαράγγια και συνεχίστε με τις πένες, βράζοντάς τες για 8-10 λεπτά μέχρι να είναι al dente. Αναμείξτε τα ζυμαρικά σας στο μπολ με τα σπαράγγια και τον αρακά, περιχύστε ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τα κομματάκια τόφου για έξτρα γεύση. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγη κάππαρη.

Σπανακόπιτα χωρίς τυρί
Η κλασική και αγαπημένη σπανακόπιτα, αποχωρίζεται για λίγο το τυρί λόγω των ημερών. Θα χρειαστείτε: 2 κιλά φρέσκο σπανάκι (ή μείγμα σπανακιού με άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά), 1 ματσάκι φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο, 1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο, 8 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, 1 ματσάκι φύλλα μάραθου, ψιλοκομμένα, ¾ του φλιτζανιού ελαιόλαδο, 1 πακέτο φύλλο κρούστας, αλάτι, πιπέρι. Εκτέλεση: Πλύνετε καλά το σπανάκι σε κρύο νερό αφαιρώντας ρίζες και χαλασμένα φύλλα. Ψιλοκόψτε το και βάλτε το στο σουρωτήρι, αφήνοντάς το να στραγγίσει για 10 λεπτά, πιέζοντάς το για να φύγουν τα υγρά. Βάλτε σε μια κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμυδάκι για 2-3 λεπτά, μαζί με το μαϊντανό, τον άνηθο και το μάραθο και στη συνέχεια αφαιρέστε τα και προσθέστε το σπανάκι σε δυνατή φωτιά αφήνοντας για 5-6 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αναμείξτε τα όλα μαζί με αλάτι και πιπέρι. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου και αλείψτε το ταψί σας με ελαιόλαδο. Απλώστε τα μισά φύλλα στο ταψί, αλείφοντας τα με ελαιόλαδο και απλώστε τη γέμιση με το σπανάκι σε όλη την επιφάνεια. Καλύψτε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία και πάλι αλείφετε με λάδι. Γυρίστε τις άκρες προς τα μέσα, κόβοντας ό,τι χρειαστεί και αλείψτε και το πάνω φύλλο με ελαιόλαδο. Χαράξτε τα κομμάτια σας και στη συνέχεια ψήστε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα, στη θέση ακριβώς κάτω από τη μέση του φούρνου. Μόλις ροδίσει, βγάλτε τη από το φούρνο κι αφήστε τη να κρυώσει για μισή ώρα πριν την κόψετε.